Russische straaljager raakt Amerikaanse militaire drone boven de Zwarte Zee en dwingt hem neer te komen: NPR

Een MQ-9 Reaper op afstand bestuurd vliegtuig vliegt tijdens een trainingsmissie op Creech Air Force Base op 17 november 2015.

Isaac Bracken/Getty Images


Titel verbergen

Verander de titel

Isaac Bracken/Getty Images

Een MQ-9 Reaper op afstand bestuurbaar vliegtuig vliegt tijdens een trainingsmissie op Creech Air Force Base op 17 november 2015.

Isaac Bracken/Getty Images

Het Amerikaanse leger zegt dat een Russische straaljager de propeller van een Amerikaanse MQ-9 Reaper-drone die in de Zwarte Zee is neergestort, heeft doorgeknipt. Rusland gaf een heel ander verslag van de Amerikaanse drone-crash.

De irritatie van het incident, dat komt op een moment dat de spanningen tussen de VS en Rusland al hoog zijn vanwege de oorlog in Oekraïne, staat buiten kijf.

Het Amerikaanse leger zegt dat twee Russische Su-27 straaljagers “roekeloos” een Amerikaanse drone hebben onderschept tijdens een routinematige bewakingsmissie in het internationale luchtruim boven de Zwarte Zee.

De Russische jets vlogen aanvankelijk meerdere keren heel langzaam voor de Amerikaanse drone uit en dumpten ook brandstof op het Amerikaanse vliegtuig. Ongeveer 30 minuten na de intimidatie knipte een Russisch vliegtuig de propeller van de drone, waardoor deze neerstortte, aldus het leger.

“Het is niet ongewoon om vliegtuigen te onderscheppen, en ik zou graag willen zien wat daarbuiten is”, zei Pentagon-woordvoerder Brig. Generaal Pat Ryder. “In dit specifieke geval kwam (de Russische jet) in botsing met de (Russische jet) en beschadigde de propeller en bracht hem in een onvliegbare, oncontroleerbare situatie, dus hebben we hem neergehaald.”

READ  Nederland zegt patriottische hulp te zullen sturen naar Oekraïne

Ryder zei dat de drone “ver weg” was van Oekraïens grondgebied, maar gaf geen exacte locatie. Hij weigerde commentaar te geven op de Amerikaanse pogingen om het vliegtuig te bergen, maar merkte op dat Rusland het niet had teruggevonden.

Rusland biedt een ander account aan

Uitgegeven door het Russische Ministerie van Defensie Een verklaring Een heel andere kijk op dit incident.

Het ministerie zei dat de Russische radar dinsdagochtend een “gemodificeerde MQ-9” drone op weg naar de Russische grens zag.

Rusland lanceerde vervolgens Russische straaljagers “met als doel het vliegtuig te identificeren”, dat vloog met uitgeschakelde transponders. Dat zou identificatie moeilijker maken, en Rusland heeft gezegd dat het de afgelegde verklaringen schendt.

Het Russische ministerie van Defensie zei dat de drone de controle verloor en het water raakte “als gevolg van een scherpe manoeuvre”.

Russische gevechtsvliegtuigen vuurden geen wapens af en maakten geen direct contact met de drone. Het Russische vliegtuig keerde veilig terug naar zijn luchtmachtbasis, aldus de verklaring.

De VS zijn fel tegen en hebben de Russische ambassadeur ontboden

Volgens de woordvoerder van de Nationale Veiligheidsraad, John Kirby, is president Biden vanmorgen ingelicht over de impasse.

Kirby zei dat het niet ongebruikelijk is dat Russische gevechtsvliegtuigen Amerikaanse vliegtuigen in de Zwarte Zee onderscheppen, en er zijn de afgelopen weken verschillende van dergelijke gevallen geweest.

Maar Kirby zei dat het opmerkelijk was vanwege de “onveilige” en “onverantwoordelijke” manier waarop de Russische piloten het uitvoerden.

In Washington ontbood het ministerie van Buitenlandse Zaken de Russische ambassadeur Anatoly Antonov om Amerikaanse bezwaren te uiten. In Moskou gaf de Amerikaanse ambassadeur Lynn Tracy een “sterke boodschap” aan het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

READ  De Britse inflatie daalde in juni tot een meer dan verwachte 7,9%

In een gesprek met verslaggevers buiten het ministerie van Buitenlandse Zaken herhaalde Antonov dat de Russen geen wapens tegen de drone hadden gebruikt. Hij zei dat de Russen een zone hadden aangewezen voor hun “speciale militaire operatie” en dat ze niet moesten blijven waar de Amerikaanse drone was.

“Wat zou de reactie van de Verenigde Staten zijn als we bijvoorbeeld een Russische drone heel dicht bij San Francisco of New York zouden zien? Wat zou de reactie van de Verenigde Staten zijn? Voor mij is dat duidelijk”, zei hij.

Het afgelopen jaar heeft president Biden in Oekraïne duidelijk gemaakt dat zijn regering Oekraïne zal steunen, dat tientallen miljarden dollars aan militaire, economische en humanitaire hulp heeft toegezegd.

Maar Biden heeft er ook op aangedrongen dat de VS niet van plan zijn een direct militair conflict met Rusland aan te gaan.

De VS lijken zeker door te gaan met het leveren van wapens, inlichtingen en geld aan Oekraïne, en het Pentagon heeft erop aangedrongen dat het doorgaat met het uitvoeren van surveillancevluchten boven het internationale luchtruim.

Greg Myer rapporteerde vanuit Washington; Charles Manns van Rusland; Michael Kelmen rapporteert van het ministerie van Buitenlandse Zaken

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *