Rusland vuurt raketten af ​​op Oekraïne: live updates

schuld…Bryce Wilson, via Reuters
schuld…Chris Barry, via Instagram, via Reuters

Twee Britse staatsburgers, Andrew Bagshaw en Chris Barry, verlieten de stad Kramatorsk op 6 januari om 8 uur ’s ochtends en gingen in oostelijke richting naar de frontlinie van Oekraïne met Rusland, aldus de Oekraïense politie.

Hun missie was om een ​​oudere vrouw te evacueren in Soledar, een kleine stad waar Russische en Oekraïense strijdkrachten een meedogenloze strijd voerden, volgens een hulpverlener die bekend is met de zaak.

Ze zijn nooit meer teruggekomen.

Vragen over hun lot bleven hangen tot dinsdag, toen Mr. Barry’s familie zei in een verklaring van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken dat “onze beste Chrissy” en Mr. Bagshaw bevestigde dat ze “werden gedood terwijl ze probeerden hen op humane wijze uit Solatar te evacueren”.

“Zijn onbaatzuchtige toewijding aan het helpen van ouderen, jongeren en kansarmen heeft ons en zijn uitgebreide familie erg trots gemaakt”, aldus de verklaring.

Het voertuig van de mannen wordt verondersteld te zijn geraakt door artillerievuur, hoewel er nog onderzoek gaande is, zegt Mr. zeiden Paksha’s ouders op een plek. Nieuws conferentie. Ze waren bang voor zo’n beslissing, maar zeiden dat ze “erg trots” waren op zijn werk.

Dhr. Bagshaw, 47, en dhr. Barry, 28, maakte deel uit van een ad-hocgroep buitenlanders zonder gevechtservaring die hielpen bij het evacueren van burgers uit de frontlinies, zeiden bekende mensen. Dhr. Barry en dhr. Paksha’s vele uittocht gedocumenteerd Door Journalistenwaaronder Arnaud De Decker, die deelde Meneer in Pakmut. Barry’s mening Een paar dagen voordat hij verdween.

READ  6e Memphis-politieagent geschorst wegens dood Dyer Nichols

Hun dood is een sterke herinnering aan het gevaar waarmee degenen wier werk een reddingslijn is geworden in de Donbass, waar veel Oekraïners vastzitten in een van de ergste oorlogsgebieden die Europa sinds de Tweede Wereldoorlog heeft gezien, worden geconfronteerd.

Januari. Op 6 ging het duo “naar een zeer gevaarlijk adres”, zei dhr. zei Kreskors Rybach, een mede-buitenlandse vrijwilliger die twee weken bij Bagshaw in Kramatorsk woonde. “Ze zijn nooit meer teruggekomen.”

PMC Wagner, een beruchte huurling die namens Rusland vocht, beweerde een week nadat ze verdwenen waren een van de lichamen van de mannen te hebben gevonden. De heer Vaishniakov is een vrijwilliger bij de Pavlo Vyshnyakov Foundation, een in Kiev gevestigde liefdadigheidsinstelling die onder meer voedsel en medische benodigdheden naar burgers, ziekenhuizen en het leger stuurt. Het team plaatste foto’s van hun paspoorten op Telegram, samen met een certificaat dat Barry identificeerde. groepen. Het vertrouwen weigerde commentaar te geven.

De bewering van Wagner kon destijds niet worden geverifieerd en de Russische staatsmedia beweerden, zonder bewijs, dat ze huurlingen waren.

De oorlog in Oekraïne is een humanitair probleem. De omstandigheden in sommige gebieden zijn te gevaarlijk voor bewoners om te blijven, of veel internationale organisaties staan ​​hun personeel toe om in te trekken, zegt Abby Stoddart, analist humanitair beleid.

Dus sommige gevaarlijke evacuaties worden uitgevoerd door onafhankelijke vrijwilligers – “met andere woorden, mensen met beperkte middelen om mensen te beschermen”, zei mevrouw Stoddard.

Brian Stern is een Amerikaanse acteur die mede-oprichter was van een humanitaire organisatie Reddingsoperatie, beschreef de evacuatie-inspanningen in de frontlinie in Oekraïne als “vrij voor iedereen”. Terwijl buitenlandse vrijwilligers met goede bedoelingen naar Oekraïne komen, “weten de meesten niet wat ze doen”, zei hij.

READ  De winnaar van het spel van James Harden tilde de Sixers naar een overwinning van 116-115 overuren om de reeks met de Boston Celtics in evenwicht te brengen.

“Het is een heel triest verhaal”, zei hij.

Dhr. Barry was een software-engineer die ervan hield om de wereld rond te reizen, zei zijn familie.

Begin januari zei hij Een lokaal BBC-station In Cornwall, waar hij opgroeide, “wist hij niets” over Oekraïne vóór de invasie, maar hij was “geobsedeerd” door te helpen. Hij was van plan zich bij de buitenlandse strijders aan te sluiten, maar omdat hij geen gevechtservaring had, kocht hij in plaats daarvan een busje en begon afgelopen maart te werken als evacuatiechauffeur.

Op Instagram Mail Een paar dagen na zijn aankomst heeft dhr. Barry schreef dat hij bang was voor een geplande reis naar Kharkiv omdat “iedereen met wie ik erover sprak, geloofde dat er een zeer grote kans op mijn dood was”.

Dhr. Bagshaw was een Britse geneticus die afgelopen voorjaar tussen banen in Christchurch, Nieuw-Zeeland, zat toen hij besloot om Oekraïne te bezoeken, schreef een fotojournalist die hem ontmoette. Nieuw-Zeeland Heraut In oktober. Zijn familie vertelde verslaggevers dat hij geloofde dat het “het moreel juiste was om te doen”.

Meneer vertaalde voor de vrijwilligers. Rybak zei dat hun tijdelijke operatie grotendeels werd uitgevoerd door een kleine Engelssprekende gemeenschap in Gramadorsk. Dhr. Barrio of Mr. Pakshao spreekt geen Oekraïens of Russisch, zei hij.

Oekraïners zouden contact opnemen met lokale hulpverleners over familieleden in de buurt van Pakmut, en hun adres zou worden doorgegeven aan vrijwilligers, die hen zouden evacueren naar het conflictgebied, vaak in gedoneerde of door crowdfunding gefinancierde voertuigen. Reizen zijn onvoorspelbaar, Mr. Rybak zei, soms zijn de adressen leeg of verzetten bewoners zich tegen verhuizen.

READ  Een dode bij ingestorte parkeergarage in Lower Manhattan

Na de oorlog hadden de mannen plannen. Dhr. Barry heeft een partner om te trouwen, Mr. Rybak herinnerde zich, en Mr. Bagshaw wilde zijn wetenschappelijke carrière voortzetten.

“Ze wilden leven,” zei hij.

Thomas Gibbons-Neff Bijgedragen verslag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *