Rotterdam in beeld (23)

Tom Poes

Chris Ebbe, Rotterdam in beeld, Tom Poes

Op 2 mei 1912 werd Marten Toonder geboren in de Thorbeckestraat 28B op het Noordereiland. Honderd en één jaar later werd het beeld van Tom Poes, staand op het dak van de werkplaats van de fietsenmaker, onthuld door kleinzoon Irwin.

Vanaf 1941 verschenen de stripverhalen van Toonder met Tom Poes en Olivier B. Bommel in de hoofdrol in de Telegraaf. Hij verrijkte het Nederlands met neologismen als: minkukel, zielknijper en breinbaas. Direct na de oorlog werd hij veroordeeld voor collaboratie met de vijand, maar kon aantonen dat het tegendeel waar was, hij had het verzet gesteund en ontving daarvoor het Verzetsherdenkingskruis.

Met “Verzin een list, jonge vriend” heeft Heer Ollie Tom Poes menigmaal gevraagd om hem uit de nesten te halen waarin hij zichzelf had gemanoeuvreerd, niet zelden tijdens een uitstapje in de oude schicht naar de Zwarte Bergen, een sinister oord waar zich kwaadwillende figuren ophouden en gieren, op de uitkijk in een boom met kale takken, weinig goeds voorspellen. Maar… het komt altijd goed, elk avontuur eindigt met een “voedzame maaltijd” op Slot Bommelstein, verzorgd door de trouwe bediende Joost.

‘En hoe noemen ze u dan?’ drong Tom Poes aan.

‘Dat durf ik haast niet te zeggen,’ zei de dwerg verlegen, ‘u zou denken, dat ik aan het opscheppen was en daar heb ik een hekel aan.’

‘Zeg het toch maar,’ zei Tom Poes. ‘Ik weet zeker, dat u geen opschepper bent.’

‘Dank u,’ zei de dwerg, ze noemen me Kwetal!’ 

Uit: Avonturen van Tom Poes, Kwetal de breinbaas.

Chris Ebbe, Rotterdam in beeld, Tom Poes

De fietsenmaker van het Noordereiland is niet meer. De sombere gedachten, die hem bezochten, trachtte hij vergeefs te verdrijven met grote glazen witte wijn. Samen met een eeuwig sjekkie, nattig tussen zijn lippen gestoken, werd dat hem fataal. Wij missen hem, deze zachtaardige, bescheiden en kundige man, onze breinbaas. Geduldig hoorde hij de kinderen aan, die bij hem kwamen met hun fiets. Voor niets plakte hij hun lekke band, zette hij een losse spaak vast, legde hij de ketting om het tandwiel. Voor een technisch mankement aan je auto moest je bij hem zijn, merk of bouwjaar om het even. Hij was het, die je uitgevallen apparaten weer aan de praat kreeg. ‘Kijk zelf maar wat je geeft,’ zei hij altijd bij het ophalen.

Bewoners van het Noordereiland doneerden de witte scherven serviesgoed waarmee het beeldje is bekleed. Met zijn rechterhand wijst Tom Poes naar  nummer 28B, alsof hij wil zeggen: kijk, daar woonde hij, mijn schepper, Marten Toonder.

Tom Poes, 2 mei 2013 Thorbeckestraat 30. Makers Tamyra en Saskia Meesters.

Foto ©Chris Ebbe

Over Chris Ebbe 204 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.