Rotterdam in beeld (10)

Kinetische sculptuur aan de Maas

‘Help help… nee… daar gaan we… ooo…’
‘Albert, Albert… wakker worden…’
‘Hè… uh…’
‘Was het weer zo ver?’
Albert gaat rechtop in bed zitten, knikt, kijkt zijn vrouw aan, die het zweet van zijn voorhoofd wist.
‘Dank je, Marie, het gaat weer.’

Albert, machinist bij de Nederlandse Spoorwegen had regelmatig dezelfde nachtmerrie. Met zijn locomotief reed hij van Dordrecht naar Rotterdam op weg naar de Hef. Bij koud en mistig weer hing hij half buitenboord, van voren verkleumd, van achteren gloeiend heet van het vuur onder de stoomketel. Had hij het goed gezien? Het sein stond toch op groen. Of was het rood. Nee groen. Of toch… In zijn dromen denderde hij over de rand de Maas in.

 

 

Chris Ebbe, Sculptuur, Kinetische Kunst, Rotterdam in Beeld

De spoorbrug is afgebroken. De Hef is blijven staan als iconisch monument van Rotterdam. De treinen suizen vrijwel geluidloos onder de Maas door naar het Centraal Station.

Ik reed op mijn brommer in de spits over de oude Willemsbrug naar school. In de miezerregen weerspiegelde het voortjagende verkeer in het wegdek. Een truck met oplegger reed mij voorbij, het achterwiel, niet beschermd door een wielkast, torende hoog naast mij. Water en modder spatten op mijn bril. Met de achterkant van mijn handschoen veegde ik langs de glazen. Het uitzicht werd er niet beter op waarna ik teveel naar links uitweek. Ik voelde het wiel naast mij razen, remde, maakte een schuiver, hield mijn brommer met moeite onder controle. Ik miste de oplegger op een haar, achter mij toeterde luid een bestuurder. Jarenlang werd ik in mijn dromen bezocht.

De oude Willemsbrug, gelegen naast de spoorbrug, ontwerp van C.B. van der tak, heeft van 1880 tot 1981 dienst gedaan, in de oorlog dapper verdedigd door onze Mariniers. Onder de lezers van het Vrije Volk werd een inzameling gehouden voor een herdenkingsmonument. In 1985 werd aan het einde van de Van der Takstraat waar eens de brug begon een kinetische sculptuur van aluminium hoeken geplaatst, een bewegend kunstwerk met vormen die verwijzen naar elementen van de oude brug, toepasselijk symbool voor een dynamische stad.

Chris Ebbe, Sculptuur, Kinetische Kunst, Rotterdam in Beeld

Kinetische kunst: de Franse kunstenaar Marcel Duchamp, 1878-1968, monteerde een draaibaar fietswiel op een kruk, de eerste bewegende creatie in de kunst.

Twee kinetische haakvormen op staanders, 1985. Maaskade Rotterdam. Maker Dick Box.

Foto’s:  ©Chris Ebbe

 

Over Chris Ebbe 204 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.