Rotterdam in beeld (26)

Bestorming van Rotterdam

Chris Ebbe, Rotterdam in Beeld, Bestorming

‘Kan ik hier mijn haren laten knippen?’ vraag ik aan de uitbater van de Döner Kebabzaak, nadat hij opkijkt van zijn telefoon.
‘Hoe zo?’ vraagt hij met enige argwaan in zijn stem.
Ik wijs naar het bord aan de gevel en zeg: ‘Kapsalon.’
De man begint te lachen en zegt met een Rotterdams accent: ‘Nee joh, je ken hier een patatje kapsalon krijgen. Patat, kebab en kaas erop, lekker laten smelten onder de grill, salade erop, klaar. Verzonnen door een of andere knakker hier in Rotterdam.’
‘Patatje oorlog, doe je dat ook?’ vraag ik om te laten zien, dat ik echt wel met mijn tijd meega en bekend ben met de slordig bij elkaar geflanste friet met pindasaus, mayonaise en rauwe ui.’
‘Ook,’ antwoordt de uitbater.

Niet bekend is hij met het hoe en waarom van de gedenksteen op de gevel naast zijn zaak. Op 1 april 1572, de Tachtigjarige Oorlog is in volle gang, veroveren de watergeuzen Den Briel op de Spanjaarden en bezetten niet veel later Delfshaven.

Graaf Bossu, de stadhouder van Filips II, slaagt er niet in Den Briel te heroveren en verschijnt met zijn soldaten aan de Oostpoort van Rotterdam. Hij eist doortocht naar Delfshaven. De katholieke Rotterdammers hadden de Spaanse koning als hun soeverein erkend, de hervormde meerderheid had dat niet en weigert hem toegang tot de stad. Bossu probeert de poort te forceren, het toegestroomde volk houdt stand. De volgende morgen, op 9 april 1572, bedaren de gemoederen en Bossu krijgt, nadat hij heeft beloofd de bevolking met rust te laten, vrije doortocht.
Bossu’s manschappen overvallen zonder aarzeling de burgers bij de poort, er vallen gewonden en doden. Plunderend trekken de soldaten verder, vermoorden nog eens veertig Rotterdammers waaronder burgemeester Jan Jacobsz. Roos. Molesteren vier maanden lang de bevolking.

Chris Ebbe, Rotterdam in Beeld, Bestorminng

Waar eens de Oostpoort stond lezen wij op de gevelsteen over Graaf Bossu, die met zijn bloeddorstige Spanjaarden op 9 april 1572 veel jammerlijk klagende burgers schoffeerde en vermoordde.

Gevelsteen Oostplein 224B.

Over Chris Ebbe 204 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.