Rotterdam in beeld (25)

Piet Heyn

1577 – 1629

Als ventje van twaalf was postzegels verzamelen mijn grote hobby. Bij postzegelhandel Wolff op de Meent had ik ze in de etalage zien liggen, de serie Hollandse zeehelden, waaronder Michiel Adriaansz. de Ruyter, Maarten Harpertsz. Tromp, Witte Cornelisz. de With, Piet Heyn. Hun namen alleen al spraken Chris Ebbe, Rotterdam in beeld, Piet Heyntot mijn verbeelding, de prijs van de zegels, vijfenzeventig cent, was een onoverkomelijke barrière. Hoe gelukkig was ik, toen ik op een mooie dag in mei op de postzegelmarkt op het Noordplein de hele serie kon kopen voor veertig cent.

Bij de Achterhavenbrug in Delfshaven staat het standbeeld van Piet Heyn, de man met de kleine naam, maar wiens daden groot benne. Onverschrokken strekt hij zijn rechterhand met de bevelhebbersstaf naar voren, met zijn linkerhand omvat hij vastberaden zijn degen. Aan zijn voeten een kanon en een anker. Van de West-Indische Compagnie heeft hij de kaperbrieven ontvangen waarmee hij vijandelijke schepen mag kapen, een privilege dat ook buitenlandse commandanten van hun eigen Hoogmogende Heeren kregen.

In 1628 vertrekt admiraal Piet Heyn naar het Caraïbische gebied om de Spaanse zilvervloot te veroveren, maar de Spanjaarden krijgen er lucht van dat hij in de buurt is en varen niet uit met hun rijk beladen schepen. De hele Chris Ebbe, Rotterdam in beeld, Piet Heynoperatie duurt te lang, het stormseizoen breekt aan. Piet Heyn wil naar huis, maar besluit om nog twee dagen te wachten.

Bij de Baai van Matanzas, Cuba, steekt een orkaan op, de Hollanders krijgen de zilvervloot in het vizier, een twintigtal vrachtschepen en vier grote galjoenen. Het geschut is gereed om te vuren, de matrozen staan klaar met musketten en enterhaken. Je verwacht een zeeslag waarbij in vergelijking het vernietigen van de Spaanse Armada in 1588 op een middagje spelevaren lijkt

De orkaanwind drijft de Spaanse schepen recht op de Hollandse kapers af, paniek en gehannes aan boord, kanonnen niet schietklaar. Piet Heyn verovert de zilvervloot zonder slag of stoot en zonder verlies van manschappen. Opbrengst: 177 000 pond zilver, 66 pond goud, 1000 parels, 37 575 huiden, suiker, parfum en 1 papegaai. Toen 12 miljoen gulden, omgerekend naar vandaag 100 miljard euro.

Op de plek waar Piet Heyn werd geboren, Kerkhofsteeg 6, staat sinds 1871 een ander huis, de straat heet nu Piet Heynstraat. In de geveltop prijkt een drakenkop, verwijzend naar het schip de Groene Draeck waarop Piet Heyn op 17 juni 1692 sneuvelde in de strijd met de Duinkerker kapers.

Standbeeld Piet Heyn, 1870 Achterhavenbrug Delfshaven. Maker Joseph Graven.

Foto’s ©Chris Ebbe

Over Chris Ebbe 204 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.

2 Comments

  1. Aan de baai van Matanzas in Cuba, staat ook een standbeeld van Piet Heyn. Het is vervaardigd in opdracht van Rotterdammer Willem van ’t Wout. Opmerkelijk aan het beeld is dat een schoengesp los zit. Volgens Willem als een teken dat ook Piet Heyn niet perfect was.

  2. Mooi verhaal. Eergisteren maakte ik met een kennis de toeristische tocht door Rotterdam met die antieke tram lijn 10 uit 1938 en kwamen we langs veel van de monumenten die jij zo voortreffelijk beschrijft. Veel geleerd van jouw postings.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.