Rotterdam in beeld (24)

Chris Ebbe, Rotterdam in Beeld, Reus
Rigardus, Reus van Rotterdam, bij uitstapje in Amsterdam
Foto op Historiek.net

De Reus van Rotterdam

1922 – 1959

Ik had van hem gehoord, maar nooit gezien, tot ik hem zag in een rolstoel voor de Bijenkorf op de Coolsingel. Ik schrok, wendde mijn blik af, wist met mijn gevoelens geen raad. Reuzen kende ik uit mythen en sagen, zoals Brammert en Ellert, die op de Drentse hei reizigers beroofden en doodden, of de mensetende reuzen uit de oudheid, de Laistrygonen, die de schepen van Odysseus tot zinken brachten en de opvarenden opaten, alleen het schip van Odysseus ontkwam. Hoe anders dan een plat plaatje in een boek, zag Rigardus Rijngoud er in het echt uit met zijn grote hoofd en massieve gestalte.

Reuzengroei bij mensen wordt veroorzaakt door overproductie van groeihormoon door de schildklier. Rigardus Rijnhout, de reus van Rotterdam, werd 2 meter 38 lang, woog 230 kilo en had schoenmaat 62. De oersterke man deed een poos ambachtelijk werk, maar trok later met zijn vader langs beurzen en tentoonstellingen om kaarten van zichzelf te verkopen waarmee hij van de nood een deugd maakte, want spot en hoon viel hem vaak ten deel.

Chris Ebbe, Rotterdam in Beeld, Reus
Reuzen kijken neer op….

Op de West-Kruiskade rijden de auto’s bumper aan bumper en ratelen de trams in het midden van de weg. Voorbij de China Town Chinees en supermarkt Wah Nam Hong ligt achter een smeedijzeren hek het Wijkpark Oude Westen. Wie naar achteren doorloopt en zich omdraait, ziet de torenflats als gigantische wachters op de tot een dwerg geslonken reus van Rotterdam neerkijken.

Bij de entree van het park staat in beton gegoten de contour van een huis. De deurpost en de stoel ernaast suggereren de woonkamer. De reus van Rotterdam, in brons, op ware grootte, heeft zijn schoenen uitgedaan en is naar voren gelopen. Wat stuurs kijkt hij op je neer, in contrast met de vriendelijke man, die hij in werkelijkheid was.

 

Hij was 32 jaar, toen hij een ongeluk met zijn fiets kreeg, invalide werd en in een rolstoel terecht kwam. Een lang leven zou hij niet leiden. Vier jaar later, in 1955, overleed hij aan een tumor aan zijn schildklier in het ziekenhuis, nadat hij onder het nieuwsgierig oog van het toegestroomde volk met een hijskraan uit zijn woning op de tweede etage was getakeld.

Rigardus Rijnhout werd in Rotterdam begraven. Zijn graf werd geruimd in 1975 waarna zijn skelet is overgebracht naar het Leids Anatomisch Museum.

 

Chris Ebbe, Rotterdam in Beeld, Reus

Mensfiguur, paar schoenen, stoel en deurpost op podium, 2011 West-Kruiskade 26. Maker Herman Lamers.

Foto’s in kleur ©Chris Ebbe

Over Chris Ebbe 204 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.