Rotterdam in beeld (22)

Chris Ebbe, Rotterdam in beeld, Cascade

Cascade

1679. De pest waart door Wenen. De slachtoffers krijgen hoge koorts, opgezwollen lymfeklieren, onderhuidse bloedingen, etterbuilen als eieren, een zwarte huid. Het noemen van de naam Zwarte Dood, roept huiver en angst op. Men staat voor een raadsel. Waar komt dit vandaan? Slechte lucht? Straf van God? Joden die het drinkwater verontreinigen?

In en om de woonhuizen wemelt het van de ratten. Hygiëne is ver te zoeken. Pas in de negentiende eeuw legt men verband tussen besmetting met de pestbacil door rattenvlooien en het krijgen van de ziekte.

Chris Ebbe, Rotterdam in beeld, Cascade
De ‘pestzuil’ in Wenen

Keizer Leopold I ontvlucht Wenen, belooft bij het uitrijden van de stad een genadezuil te bouwen, als de pest zal zijn verdwenen. Die Pestsäule staat in het centrum aan de Graben, de voormalige dodenakker van de stad. Allegorische figuren verbeelden het geloof, engelen buitelen in de rondte, op een wolk op de top zetelt goud verguld de Heilige Drievuldigheid: Vader, Zoon en Heilige Geest.

In het centrum van Rotterdam staat een achteneenhalve meter hoge plastiek, die je eerder op het terrein van een petrochemisch bedrijf of voor het hoofdkantoor van een oliemaatschappij zou verwachten. Een twintigtal mensfiguren klonteren en klauteren op en om achttien olievaten, glijden glibberend naar omlaag, blijven plakken als gestold kaarsvet op een kandelaar. Verbeeldt deze in groen polyester uitgevoerde zuil het opraken van fossiele brandstoffen? Zien we hier de ondergang van de mensheid door het ongebreidelde gebruik ervan. Of moeten we het kunstwerk zien als een teken van de triomferende mens, die met inzicht en vernuft tegenslagen te boven komt, ziektes overwint, de grenzen van de techniek verlegt?

De kunstenaar werd geïnspireerd tot het maken van Cascade door de pestzuil in Wenen, die de overwinning op de Zwarte Dood voorstelt. Een terecht symbool voor een stad als Rotterdam, die na het bombardement van 10 mei 1940 als een feniks uit haar as herrees.

Cascade, 2010 kruising Coolsingel en Blaak. Bijnaam: de Druiper. Maker Joep van Lieshout.

Foto’s ©Chris Ebbe
Over Chris Ebbe 204 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.

1 Comment

  1. Mooi artikel! In veel steden van Slowakije staat zo’n pestzuil. Zo staat er ook een in Kosice, de stad waar mijn schoonfamilie woont.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.