Rotterdam in beeld (18) |

Chris Ebbe, Rotterdam in beeld, Afscheid

Het afscheid

Ik sta op wacht
En denk aan jou
Je schreef me af
Bleef mij niet trouw

Ik sta op wacht
Mijn hart doet pijn
Krijg ik verlof
Dan staat er niemand bij de trein

Hit van Joop de Knegt in 1957. Het refrein, staccato en macho gezongen met ritmisch geroffel na elke strofe, contrasteert met het sentimentele geweeklaag van de soldaat die door zijn lief aan de kant is gezet.

Ik moest zelf in militaire dienst: lichting 69-1. Mijn vriendin zou mij uitzwaaien bij de trein, althans, dat had ik gevraagd, zelfs een beetje op aangedrongen, omdat ik merkte dat zij er weinig voor voelde om vroeg uit bed te komen.
Mijn trein zou om zeven uur vertrekken, om half zeven stond ik in de hal van het Centraal Station te wachten bij het standbeeld Het Afscheid. Reizigers liepen al dan niet met een koffer, al dan niet gehaast langs mij heen. Om de minuut keek ik naar de grote klok hoog tegen de wand, de wijzers leken stil te staan. Om vijf voor zeven was zij er nog niet. Ik besloot de volgende trein te nemen en daarna nog een volgende. Het begon te knagen. Wat had zij onlangs gezegd? O ja: als ik jou niet had, dan had ik een ander… eh grapje… Opeens zag ik die lange gebruinde Amerikaan in de sociëteit voor me, een lawaaierige yank met een big smile. Of hij bij ons aan tafel mocht komen zitten. ‘Sure,’ had mijn vriendin gezegd. Daarna bestond ik niet meer.
Gedurende de eerste vier weken van de basisopleiding hoorde ik niets van haar. Zij nam de telefoon niet op, beantwoordde mijn brief niet. Bij mijn eerste verlof liep ik de straat in waar zij woonde. Een auto reed langs, parkeerde voor haar deur, de lange gebruinde Amerikaan stapte uit, belde bij haar aan, ik was op slag genezen.

Chris Ebbe, Rotterdam in beeld, Afscheid

Het Afscheid staat nu langs het water van de Westersingel. Waarom hier? vraag ik mij af. Waarom niet op het plein voor het nieuwe Centraal Station, of ergens binnen, op een plaats waar je afscheid neemt, of elkaar ontmoet, kortom op een plek waar herinneringen worden gesmeed.

Het Afscheid 1957. Oorspronkelijke titel Gli Amanti, De Minnenden. Maker Umberto Mastroiani.

Foto’s ©Chris Ebbe 2018
Over Chris Ebbe 204 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.

1 Comment

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.