Rotterdam in beeld (17)

Mister Feyenoord
1937 – 2011

Voetballen, ik kon er niets van, was niet mijn sport, maar de voorzienigheid had er wel voor gezorgd dat Arie de Vroet onze benedenbuurman was. Hij speelde 230 wedstrijden voor Feijenoord, werd steevast gekozen in Oranje waarvan hij aanvoerder werd. In 1950 vertrok hij naar Le Havre en was daarmee een van de eerste voetballers die voor een buitenlandse club ging spelen.

De jongens in de straat vroegen, als het even kon, of zijn zoon kwam buitenspelen. Het ging hen om de leren bal, die hij van zijn vader meekreeg, niet om het veel jongere ventje zelf, dat meer in de weg liep dan een aanwinst voor het straatvoetbal was. Ik stelde mij verdienstelijk op als doelpaal.

Chris Ebbe, Rotterdam in Beeld, Coen Moulijn

Ondanks mijn geringe vaardigheid met voetballen, ging ik af en toe met mijn vader naar de Kuip om Feyenoord te zien spelen. Terwijl ik met mijn handen wapperde om de stinkende rook van het zware sjekkie van de man voor mij te verwaaien, wees mijn vader op een man op de sintelbaan langs het grasveld. Hoewel ik de namen van de spelers nauwelijks kende, meende ik Coen Moulijn te herkennen. Ik vond het vreemd, dat hij zo kort voor de aanvang nog in zijn jas en lange broek liep.
‘Je moet eens zien hoe goed hij Coen Moulijn nadoet,’ zei mijn vader.
‘O nu snap ik het,’ antwoordde ik.
De man begon te dribbelen, maakte schijnbewegingen, stuiterde met een denkbeeldige bal op zijn hoofd, stak zijn armen in triomf omhoog na het scoren van een imaginair doelpunt. Applaus klaterde op in het stadion.

Ik heb geen geheugen voor voetbalfeiten. Tegen wie Feyenoord speelde weet ik niet meer, de uitslag is weggezonken in de duistere krochten van mijn geheugen, maar op mijn netvlies staat na zestig jaar nog steeds gegrift: Coen Moulijn legt de bal neer bij de hoekvlag, stapt achteruit, kijkt even om zich heen, dribbelt naar voren, schiet… met een fraaie curve draait de bal om de paal het doel in.

Chris Ebbe, Rotterdam in Beeld, Coen Moulijn

Coen Moulijn, Mister Feyenoord, speelde van 1955 tot 1972 als linksbuiten en werd de lieveling van het publiek met zijn adembenemende spel en zijn niet te evenaren acties. Hij werd met Feyenoord vijf keer landskampioen, won de Europacup I in 1970, veroverde enkele maanden later de wereldcup van de Argentijnse club Estudiantes de la Plata.

Op nieuwjaarsdag 2011 werd Coen Moulijn getroffen door een herseninfarct, drie dagen later overleed hij. Ik stond met mijn pet in mijn hand, toen hij langzaam op de Erasmusbrug voorbij reed.

Standbeeld Coen Moulijn, 2009 Feyenoordstadion. Maker Tom Waakop Reijers.

Foto’s ©Chris Ebbe
Over Chris Ebbe 204 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.