Rotterdam in beeld (16)

De Schroothoop

Chris Ebbe, Rotterdam in Beeld. Schroothoop

‘Hebben jullie het gezien?’
De vader van onze vriend wachtte ons antwoord niet af.
‘Een hoop rommel hebben ze voor de deur geplempt.’
We stonden op, liepen naar het raam en keken van driehoog neer op de Pleinweg. Geen rommel te zien.
‘Nee niet hier,’ zei de vader, ‘waar ik werk, bij Unilever voor de deur op de Rochussenstraat.’

Hij zakte hijgend terug in zijn stoel. Zo verontwaardigd hadden we de altijd zo bedaarde man nooit gezien. Een man met grote kennis van de natuur, die ons mee uit kamperen nam en voorop door bos en beemd struinde met zijn kunstbeen. De eerste keer zagen we met schrik en verbazing, hoe hij na een regenbui, uitdruipend in de tent gezeten, de prothese van de stomp afschoof en uit de holte zijn shag en lucifers tevoorschijn haalde.
‘Mooi droog gebleven,’ zei hij onbewogen en rolde een sigaret.

In 1920 was hij als twaalfjarige kwajongen met zijn vriendjes uitdagend tussen de rails blijven staan om vlak voor de naderende stoomtram van Rotterdam naar Hellevoetsluis en Rockanje weg te springen. Eén keer ging het fout, hij bleef klem zitten in de wissel. De tram reed zijn voet eraf, gangreen deed de rest, zijn been werd boven de knie geamputeerd.

De vader werkte op het Algemeen Vrachtkantoor. Hij keurde de monsters van grondstoffen, zoals granen, zaden en kopra op giftige bijmenging. Een verantwoordelijke baan tegen een te mager salaris.
‘Wel geld uitgeven voor een hoop rommel voor de deur en de werknemers onderbetalen,’ brieste hij.

Ten tijde van de plaatsing van het beeld speelde een grote fraudezaak waarbij internationaal gefoezeld was met schroot. De directie had de kunstenaar alle vrijheid gegeven. Hij maakte een sculptuur met drie hoofdvormen, die opgebouwd waren uit onregelmatige onderdelen gegoten uit een legering van brons en veel roodkoper waardoor er snel een groene uitslag ontstond. Binnen de kortste keren sprak het volk van De Schrootfraude of De Schroothoop.

Chris Ebbe, Rotterdam in Beeld. Schroothoop

De volgende dag zijn we gaan kijken en waren onder de indruk van de dynamiek en expressieve kracht van de in eenheid naar alle kanten uitwaaierende elementen, een van Rotterdams mooiste contemporaine sculpturen. De vader hebben we nooit kunnen overtuigen.

Corporate Entity, Belichaamde Eenheid, 1963 Rochussenstraat, herplaatsing Weena 1992. Bijnamen De Schrootfraude, De Schroothoop, Het Vliegtuigongeluk. Maker Wessel Couzijn.

Foto’s ©Chris Ebbe
Over Chris Ebbe 204 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.