Rotterdam in beeld (1)

Nakie van Blakie

Chris Ebbe, Rotterdam,in beeld, Nakie, Naakte vrouw
De Welva art, 1953. Bijnaam Nakie van Blakie. Maker Piet Starreveld.

Oplettend zijn wij veertienjarigen in 1958, zestig jaar geleden, niet tijdens de les Handelskennis waarin onze leraar uitlegt hoe een incasso werkt. Hij laat een foto rondgaan, die hij zelf heeft gemaakt van de Amsterdamsche Bank Incasso-Bank aan de Blaak. De zwartwit foto is klein, maar scherp. De letters op de gevel domineren het beeld, kunnen ons niet inspireren, maar de vrouwenfiguur ernaast heeft wel onze aandacht. En hoe: zij heeft geen kleren aan. Nakie van Blakie verduidelijkt de leraar.

Op een vrije middag fietsen we van Rotterdam-Zuid naar de Blaak waar wij de schoonheid tegen de gevel bewonderen, verheerlijken, ja bijkans aanbidden. We laten onze fantasie de vrije loop waarna wij met heimelijke hunkeringen huiswaarts gaan.

Chris Ebbe, Rotterdam,in beeld, Nakie, Naakte vrouw
Waar is Nakie?

Ik wil haar weer zien. Waar zij heeft gehangen ben ik vergeten. Ik zoek haar op de gevels van de gebouwen aan de Blaak. Na enig speuren herken ik het voormalige bankgebouw. Geen Nakie te bekennen.

Teleurgesteld begeef ik mij naar de Coolsingel om in een uitspanning troost te zoeken bij een bak koffie. Vanwege werkzaamheden loop ik langs de schutting voor het ABN-AMRO-gebouw, erger mij aan het ongemak en kijk omhoog om te zien of het een beetje opschiet. Opeens zie ik haar. Op de gevel. Nakie van Blakie, nu Nakie van Coolsingel. Het klinkt niet, maar even mooi als toen is zij wel.

 

Themafoto ©Chris Ebbe: de historische Maasbrug, de Hef, gezien vanaf het Noordereiland.

*Met Rotterdam in beeld start niet-geboren-wel-getogen Rotterdammer Chris Ebbe een serie miniatuurtjes over zijn stad. Mijmeringen en belevenissen geschreven voor allen die gefascineeerd zijn of willen raken door de Maasmetropool. En natuurlijk Rotterdammers in Rotterdam en ver, ver van Rotterdam die de stad in het hart dragen. Rotterdam in beeld wordt elk weekeinde op Trefpunt Azië gepubliceerd.

 

Gerelateerde berichten

Chris Ebbe
Over Chris Ebbe 202 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*