Rotterdam in beeld (3)


Fanny Blankers-Koen 1918-2004

Niemand kon zich voorstellen, dat een vrouw na het krijgen van twee kinderen een topprestatie zou kunnen leveren in de sport. Fanny, die tijdens haar sportcarrière 58 nationale titels zou behalen en 21 wereldrecords zou verbeteren, bewees op de Olympische Spelen van 1948 in Londen dat vrouwen dat wel konden. Zij won goud op de 100 en 200 meter sprint, 80 meter horden en 4 x 100 meter estafette. Dafne Schippers moet nog even doortrainen om dat te evenaren.

Chris Ebbe, Rotterdam n beeld, Fanny

Fanny kreeg als bijnamen De Vliegende Huisvrouw en The Flying Dutchmam. Bij haar thuiskomst in Amsterdam werd zij enthousiast onthaald door een menigte mensen. Daar had zij niet op gerekend en ook niet op het cadeau van haar buurtbewoners die met de pet waren rondgegaan: een fiets. ‘Je hebt nu lang genoeg gelopen’ werd er bij gezegd. Van het gemeentebestuur kreeg zij het gedenkboek van het regeringsjubileum. Kom daar vandaag de dag eens mee op de proppen bij een succesvolle sporter!

‘Nu stil zijn. Ik stuur je naar je kamer als ik je hoor.’
Acht jaar was ik en aan de toon hoorde ik dat het mijn moeder menens was. Zij liep naar de radio op het dressoir in onze kleine huiskamer en stemde af op Hilversum 1 om te horen wat Fanny Blankers-Koen, houdster van het Olympisch record en het wereldrecord op de 80 meter horden, had gepresteerd op de Olympische Spelen van 1952 te Helsinki.

Fanny was niet fit en de concurrentie was groter dan in 1948 in Londen. In de halve finales bleek de Australische Shirley Strickland sneller dan zij. Op van de zenuwen verscheen de nog niet helemaal herstelde Fanny aan de start van de finale. Zij was als eerste weg, tikte de eerste horde aan, de tweede wierp zij om…

Gespannen luisterden wij naar de radio: Fanny Blankers-Koen is nog voor het bereiken van de derde horde gevallen. Shirley Strickland wint in een tijd van 10,9 seconden, een nieuw record. Teleurgesteld zette mijn moeder de radio uit. Aan een grootse sportcarrière was een einde gekomen.

Vergeten wordt Fanny niet. Voor de oude ingang van Diergaarde Blijdorp staat voor altijd de gouden atlete in brons gegoten. Om de cirkel nog ronder te maken moet er wel een standbeeld van Ireen Wüst bij komen te staan.

 

Standbeeld Fanny Blankers-Koen, onthuld 30 juni 1956. Maker Han Rehm.

Foto ©Chris Ebbe

Chris Ebbe
Over Chris Ebbe 204 Artikelen
Chris Ebbe, vader van twee dochters, grootvader van drie kleinkinderen. Chris is begonnen als onderwijzer, werd daarna leraar biologie en decaan aan een middelbare school in Spijkenisse. Heeft evenals zijn vrouw, kunsthistorica, een brede belangstelling voor alles wat te maken heeft met stad en platteland, mens en natuur, kunst en architectuur. Werkt, gewapend met familieverhalen en na genealogisch onderzoek, aan een roman.