Rokers zijn losers


Een saffie opsteken? Maakt niet echt uit waar, grote kans dat er verwijtend naar je wordt gekeken. Of iets chagrijnigs gezegd. In mijn laatste woonland, Thailand, viel dat mee, maar in Nederland kan je er nicotine op innemen.

Na zes decennia participerende observatie in het grenzenloos project  ‘Rook voor je leven’  (Smoke for Life) weet ik waarom rokers met een dampende sigaret vaak vergeefs zoeken naar een rustig of gezellig plekje om ongestoord van hun verslaving te genieten.  Rokers zijn namelijk losers.  En wie wil er in een tijdsgewricht waarin winnen belangrijker is dan deelnemen een loser zijn?

De bekeerde losers

Laat ik de peuk maar meteen in de asbak gooien: de ergste losers zijn bekeerde losers. Dat bekeerd gaat op voor het halve deel (schat ik) van de mensheid. Zuigend aan het kankerstickie komen deze  geboren rokers nooit op het idee zichzelf aan geboren niet-rokers voor te stellen als ‘Hoi, mijn naam is Loser.’

Hans Geleijnse, Losers, Sigaretten
De losers zijn een plaag. Orde en netheid graag

Zodra echter de enorme prestatie van stoppen met die handel is geleverd wordt uit een ander pakje getapt. Vergeten of weggemoffeld, in rook opgegaan, is het verleden. Slechts het heden telt, en wat is er dan mooier om die anderen, de verslaafden, als een inferieur ras weg te zetten? Kankerverwekkers, peukenrabauwen, klimaatopwarmers, a-sociale stankbronnen, alles wat ik niet ben zijn zij, de rokers. Ga buiten in de regen smoken, losers.

Goed, roken is kennelijk ongezond. Elke kwaal waar de medische wetenschap nog geen remedie tegen heeft gevonden wordt zeker weten veroorzaakt door het lurken aan de teerstengel. En aangezien de kosten van de gezondheidszorg de pan uitrijzen gaat de beschuldigende vinger richting roker. Hoewel bewezen schijnt te zijn dat niet-rokers de samenleving meer kosten dan rokers  .

Als een mensenleven niet meer is dan een kostenpost moet het een treurige meevaller zijn dat een flink aantal niet-rokers-gezond-levenden uit mijn omgeving de pijp voorgoed aan Maarten heeft moeten geven.

Redactie, Losers, Tabakswet, Rookverbod
Internationale wijsheid. Wat niet ziet, wat niet weet, wat niet koopt

Thaise anti-rook logica

TT redactie, Op Orde, Gezond, Logica
Ziekenhuislogica in Pattaya,
Foto ©loserGeleijnse

Dus doet de overheid er alles aan om het roken te ontmoedigen. Ook in Thailand, want sinds de junta de macht greep regent het rookverboden. Rookvrije stranden, rookvrije restaurants, rookvrije overheidsgebouwen, Prayuth en de zijnen tonen zich zeer, zeer bezorgd over het fysieke welzijn van de burger.

Om dat te onderstrepen is de prijs van a-merken de laatste jaren stevig omhoog gegaan. Maar elk nadeel heeft z’n voordeel. Het Thai Tobacco Monopoly (namens de overheid dé tabaksverspreider van het land) compenseerde dat onmiddellijk door een gaatje in de belastingwetgeving te gebruiken om een aantal a-merken ook betaalbaar te maken voor armoedzaaiers: 60 baht per pakje. Logisch, want die armen zijn met door hun dagelijkse portie gezonde voeding op oorlogssterkte gebrachte afweersysteem meer dan voldoende bestand tegen de wel 70 kankerverwekkende stoffen die in sigaretten zijn verwerkt

Nederlandse anti-rook logica

Dit is echter peanuts vergeleken bij de Nederlandse anti-rook logica. Die gebiedt dat het al zien van een rokende medelander kankerverwekkend is. Binnenkort is te verwachten dat rokers ook bij tram- en bushaltes buiten zicht moeten verdwijnen. Zoals dat nu al het geval is op stations. Als roker zul je goudgegarandeerd bus, tram of trein missen, want deze middelen van toch openbaar vervoer openen de deuren nooit tegenover de verbanningsplekken waar de rokers zich schuil moeten houden. Zij, van nature uiterst kortademig, worden gedwongen sprintjes te trekken en als ze het halen grote kans dat alle zitplaatsen zijn bezet door grijnzende voormalige losers.

Hans Geleijnse, Losers, Tabaksindustrie, Anti-rook logica
Hoe vaak dan?
Foto ©loserGeleijnse

Opgefokt door angstaanjagend fake news als ‘kinderen van rokers gaan zelf vaak roken’ ontstaan er idiote conflicten tussen de losers, huidige en voormalige. Een flink segment van dat volksdeel is volgens mijn objectieve waarneming van het vrouwelijk geslacht. Zoals mijn Rotterdamse buurvrouw. Laatst stoof zij van vierhoog naar de stoep voor ons huis, waar ik met de buurman van beneden, net als ik 74, in het zonnetje op een bankje van een sigaretje zaten te genieten. Uitmaken, onmiddellijk, verordonneerde ze. Waarom? De rook kwam door de brievenbus omhoog, tot wel de vierde verdieping. En daar sliepen haar kinderen. Negeren, zeiden wij tegen elkaar. Ik moet ontzettend hoesten van dat CO2-kanon van je voor de deur, zei ik nog, maar ze was alweer kwaad in het trapgat verdwenen.

Dit soort militanten wordt gesteund door een hooggeleerd front van anti-rookmagiërs. Zoals de artsen die in de media – uiteraard beheerst door voormalige losers –  ijveren om prijs van een pakje van 19 sigaretten op een tientje te stellen. Dat vind ik overigens wel weer leuk. Laten de rijken maar de kanker krijgen. Die kunnen zich alle leuke dingen des levens veroorloven, zoals straks CO2-uitstoten bij het rekeningrijden. Of terwijl wij, onbemiddelde losers, thuis aan de stoel genageld moeten blijven zorgeloos de wereld rondvliegen naar leuke rookvrije bestemmingen.

De rook zal niet verdwijnen

Voor hen zong Boudewijn de Groot, in een tijd dat ik nog onbekommerd van naderend onheil tabak in m’n geestverruimende stickies stopte, ‘Als de rook om je hoofd is verdwenen’. Nou, dat gaat bij de voormalige losers nooit lukken.

Hoewel, waarom zou ik me niet bij hen voegen? Lekker tevreden over mezelf zijn, elke ochtend wakker worden met het gevoel dat je anders dan al die onbewust levenden, weer een bijdrage zal leveren aan een betere, rookvrije, wereld. Zonder oorlog en klimaatopwarming. Een heel aantrekkelijk idee, alsof je de Staatsloterij wint. Ga ik doen. Morgen ben ik je man. Zal ik je een poepje laten ruiken, losers!

 

 

Meer rookgenot op Trefpunt: Losersparadijs Noord-Korea

Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Hans Geleijnse
Over Hans Geleijnse 346 Artikelen
Hans Geleijnse (1944, Zaandam). Voormalig beroepsmilitair en dienstweigeraar. Passie voor reizen, schrijven en muziek. Belandde in journalistiek, leerde het vak in de praktijk. Werkte twee decennia als buitenlands correspondent voor persbureau GPD en div. andere Nederlandse media. Hij woonde met partner en dochter ruim tien jaar in Thailand.

4 Comments

 1. Eens kijken… de naam van deze site is Trefpunt Azië. Onder het menu ‘Over ons’ vind ik deze alinea:

  “Trefpunt Azië wil met verhalen en nieuws in de breedste zin informeren over Azië, met focus op het Asean-gebied. Ons streven is ontmoetingsplaats te zijn voor schrijvers en lezers geïntereseerd in verdieping van kennis over cultuur en ontwikkelingen in Aziatische landen.”

  Ik begrijp dat er een hoop frustratie leeft bij de schrijver. Maar wat heeft dit verhaal te maken met de missie van deze site?

  • Nee, de schrijver is zeker niet gefrustreerd. Dit moet je met een vette knipoog lezen. Naast een serieuze toon is satire en humor de redactie van TA niet vreemd.

 2. Allereerst mijn complimenten voor het leuke verhaal. Ga zo door.
  Tja en de inhoud : niet rokers zijn losers !
  En roken is kennelijk ongezond enz.
  Jammer dat de inhoud van het verhaal minstens zo schadelijk is als het roken.
  Maar ga zo door… Ik bedoel met het schrijven.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.