Rohingya en de variatie in hun hap rijst met linzen……

Bangladesh, Rohingyakampen, Erik Kuijpers

Rohingyakampen en micro-tuinieren

Dit herstelt de milieuschade doch erg langzaam.

Zet een miljoen mensen in de regio Cox’s Bazar in zuidoost Bangladesh bij elkaar in Rohingyakampen, nabij beboste heuvels, op kleigrond; geef ze tenten, linzen en rijst en verbied ze te werken. Wat krijg je dan?

Wind en veel regen, een koude winter in december en januari, er is hout nodig voor verwarming en om te koken dus men gaat aan het hakken. In 2017, na de eerste genocide in Myanmar waarbij tenminste tienduizend Rohingya omkomen, vluchten tussen 700,000 en een miljoen mensen naar zogenaamde Rohingyakampen in Bangladesh. Die zorgen daar voor een enorme ontbossing in de regio Kutupalong, nabij Cox’s Bazar. Tot in 2018 de FAO ingrijpt.

Bangladesh, Rohingyakampen, Erik Kuijpers

Rohingyakampen en de hangende tuinen van Kutupalong

De voedsel- en landbouworganisatie van de VN deelt in 2018 25.000 micro-gardening kits uit aan de vluchtelingen in Rohingyakampen. Een kit bestaat uit vruchtbare aarde dat je aanbrengt op een houten of gevlochten plank van 1 m2 met een ondoordringbare onderlaag, een scherm om condens- en regenwater op te vangen, en verder zaden. De Rohingya zijn van oudsher gewend om te leven van het land en kunnen prima tuinieren.

Van het afval kun je compost maken om de grond te verrijken en de groenten, vruchten en aardappelen groeien met hulp van spandraden tussen de plank en het dak van tent of hut. Bonen en aardappelen zijn populair maar ook bladgroente en pompoen; vooral de laatste vrucht is kostbaar want je eet het vlees, de zaden en het loof.

Bangladesh, Rohingyakampen, Erik Kuijpers
FAO micro-gardening set

Bijkomend voordeel is dat product dat niet direct nodig is kan worden verkocht of geruild op de markt in de kampen.

Een oplossing voor de ontbossing

Aan de ontbossing is nu een eind gekomen tenzij er weer een stroom gevluchte Rohingya’s op gang komt want die moeten ook ergens verblijven. De schattingen over de ontboste oppervlakte lopen uiteen van 1.740 tot 2.290 hectare in het gebied Kutupalong.

Bangladesh, Rohingyakampen, Erik Kuijpers
Makaak; Java aap

Het leefgebied daar van de Aziatische olifant en de makaak, de Java aap, is ernstig aangetast. De overheid heeft 340.000 jonge boompjes geplant ter vervanging van de houtkap en om het regenwater beter vast te kunnen houden en men hoopt daarmee grondverschuivingen te kunnen voorkomen.

Op de heuvels is om die reden ook gras geplant met lange wortels. Er is nu ook kookgas beschikbaar in de hoop dat men dan van de bossen afblijft.

Op de braakliggende gronden huren de vluchtelingen voor 5 dollar per maand een stukje grond van de Bangla om te voorzien in andere kost dan het rantsoen rijst met linzen….. En, hoewel ze niet mogen werken, ontstaat in de Rohingyakampen kleine dienstverlening als thee-shops en herstel van kleding.

Bangladesh, Rohingyakampen, Erik Kuijpers
Unicef waterverdeling

Water is een immens probleem in Rohingyakampen

Het gebied heeft eeuwenlang al een probleem met tekorten aan water in de droge, hete periode (buiten de winter en buiten de moesson van mei tot oktober) en dat is alleen maar erger geworden door een miljoen extra monden. De ontbossing doet er ook geen goed aan want het regenwater wordt niet goed door de kale bodem opgenomen en verdwijnt naar zee.

In de kampen is voor meer dan 30 procent van de bewoners onvoldoende water beschikbaar. Het wordt met tankwagens aangevoerd maar er is nimmer genoeg en zo zijn al gevechten ontstaan. Als je geluk hebt krijg je 5 liter water per persoon en dat is ver beneden de norm van de World Health Organisation WHO die 7,5 tot 15 liter per dag per persoon voorschrijft. En soms staan gezinnen een dag in de rij en gaan met niets naar huis….

Meer schade kan echt niet meer…….

Kutupalong ligt tegen een reservaat aan, het Teknaf Game Reserve, waar de natuur actief wordt beheerd en een overschot aan dieren met beleid wordt afgeschoten. De daar levende 100 Aziatische olifanten blijken verward te reageren op de mensen en er zijn al vluchtelingen gedood toen olifanten uit de bossen naar een kamp kwamen.

Ook de Bangla bevolking lijdt onder de kampen; het water is daar vaak al schaars en zij klagen over de schade nu hun bomen worden gekapt voor brand- en kookhout. De FAO berekent dat zonder maatregelen per dag een gebied groot vier voetbalvelden wordt omgehakt.

De FAO adviseert meer en betere voorzieningen voor de vluchtelingen om verdere milieuschade te voorkomen. ‘Het kan nog steeds; wij moeten NU het bos en het water beschermen. Er is veel van weggenomen en het heeft veel levens gered maar nu is de koek op. Wij moeten nu gaan herstellen.’

Bron:

Eurasiareview; https://tinyurl.com/yykb9s4w

Meer lezen?

FAO Micro-gardening kit; https://tinyurl.com/y5awva8h

Foto’s en prenten

Kutupalong kamp in Bangladesh; wikimedia, 61803429.

FAO logo ‘Fiat Panis’ (Voor brood!); wikimedia,7905914.

Micro-gardening kit; thanks to http://www.fao.org/ag/tsunami/FAOaction/microgardens.html

Macaca Fascicularis, Java aap, de krabben etende aap; wikimedia, 7567071.

Waterproject Unicef; photo thanks to Unicef/Brown.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 777 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*