Rohingya ziet men liever gaan dan komen, ook in islamitische landen

Redactie, Rohingya-vluchtelingen, Islamitische landen
Foto UNCHR

Saoedi-Arabië, Indonesië, India. De Rohingya, de gewelddadig uit Myanmar verdreven moslim-minderheid, zijn ook in deze drie landen ongenode en ongewenste gasten. Saoedi Arabië heeft eerder deze week enkele tientallen Rohingya uitgewezen naar Bangladesh, dat al ruim achthonderdduizend Rohingya-vluchtelingen uit Myanmar binnen de grenzen heeft. In de Indonesische autonome provincie Atjeh leven enkele honderden Rohingya als gevangenen in een opvangkamp. Hun toekomst is ongewis, nu het geld voor hun opvang opraakt.

Een nog beroerder lot treffen de Rohingya in India. De hindoe-nationalistische regering besloot na eerdere dreigementen recentelijk een Rohingya-familie naar Myanmar te deporteren, waar zij hun leven niet zeker zijn. Een soortgelijk besluit werd drie maanden geleden genomen en dat is volgens het Britse dagblad The Guardian de oorzaak van een kleine paniek: tientallen Rohingya hebben geprobeerd illegaal Bangladesh binnen te komen.

De exodus van Rohingya uit Myanmar bereikte in 2017 een hoogtepunt, nadat als reactie op een aanslag op een politiebureau militante boeddhisten en het leger have en goed van Rohingya verwoestten en moordpartijen aanrichtten. Het geweld vond plaats in de deelstaat Rakhine, waar het grootste deel van de moslim-Rohingya woonde. Myanmar is inmiddels door de VN beschuldigd van genocide.

Saoedi-Arabië: bliksemactie

De gedwongen uitzettingen uit Saoedi-Arabië kwamen afgelopen weekeinde in het nieuws door video’s van ooggetuigen, doorgespeeld aan de website Middel East Eye. Veel van de met deportatie bedreigden woonden en werkten al jaren in Saoedi-Arabië. Een aantal bleef er na een pelgrimage naar Mekka hangen of kwam het land binnen op vervalste paspoorten.

Bij binnenkomst in het land worden de vluchtelingen vingerafdrukken afgenomen en geregistreerd als afkomstig uit Myanmar, Nepal, Bangladesh en een aantal andere Aziatische landen. Maar omdat omdat Rohingya, volgens de VN de meest onderdrukte minderheid ter wereld, in geen enkele land als burgers worden erkend ontbreekt het hen aan geldige documenten. Waarom de Saoedies plots zijn overgegaan tot politierazzia’s op Rohingya is onbekend.

Velen zijn nu ondergebracht in detentiecentra en moeten afwachten of ook zij zullen worden uitgewezen. Het aantal Rohingya in Saoedi-Arabië wordt op een half miljoen geschat. Een belangrijk deel van hen is geen vluchteling, maar woont al generaties in het koninkrijk.

India: keihard

Redactie, Vluchtelingenkampen, Moorden, Rohingya, Berr Vos, Bangladseh, Rohingya-kinderen
Foto Unicef

De paniek onder Rohingya in India volgde op nieuwe uitzettingsacties van de hindoe-nationalistische premier Narendra Modi. Het nieuws over een nieuwe uitzetting naar de plaats waar zij absoluut niet heen willen, Myanmar, veroorzaakte paniek. Zowel uit Zuid-India als de roerige moslim-deelstaat Kashmir probeerden tientallen vluchtelingen Bangladesh binnen te komen. De meesten werden opgepakt door de politie en doorgestuurd naar de immense vluchtelingenkampen van Cox Bazar. India, dat het Vluchtelingenverdrag van de VN niet heeft ondertekend, beschouwt de Rohingya als illegale vreemdelingen. Volgens Indiase gegevens leven er ongeveer veertigduizend Rohingya in het land.

Indonesië: welkom in afzondering

Volgens nieuwsagentschap Asian News Channel verblijven enkele honderden Rohingya vluchtelingen in gedwongen afzondering in de autonome provincie Atjeh, een extreem-islamitische deelstaat waar de sharia heerst en het centrale gezag in Jakarta nauwelijks vat op heeft. In havenstad Bireuen en omgeving zijn verschillende opvangcentra, waar de vluchtelingen tot nietsdoen zijn veroordeeld. Ze mogen niet werken en de centra niet uit. De situatie voor hen is nijpend omdat het geld voor hun opvang opraakt. De laatste maanden leefden zij op noodrantsoenen, bestemd voor slachtoffers van natuurrampen als een tsunami.

Veel van deze vluchtelingen hebben eerst geprobeerd per boot in het overwegend islamitische Maleisië te komen, maar werden weer de zee opgestuurd. Een van hen vertelde ANC dat de lokale bevolking best aardig is, maar verder niets doet om hen te helpen. De autoriteiten in Atjeh doen nu een beroep op het centrale gezag in Jakarta, maar daar is de hulppot leeg omdat buitenlandse sponsoren als Australië met hun bijdragen zijn gestopt. In Indonesië, dat net als India het VN-vluchtelingenverdrag niet heeft ondertekend, wonen naar schatting 18.000 vluchtelingen uit verschillende moslim-landen.

Bronnen: Al Jazeera, Guardian, Channel News Asia

Foto homepage: Rohingya-vrouwen registreren zich bij opvangkamp in Bangladesh

 

Redactie
Over Redactie 574 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.