Bangladesh. Krijgen Rohingya een jodenster?

Bangladesh, Rohingya, Erik Kuijpers

.

Het sanctioneren van etnische schoonmaak

Bangladesh en Myanmar zijn overeengekomen geen nationaliteit te vermelden op de vluchtelingenkaarten, de ID’s, van Rohingya die door het geweld uit Myanmar zijn verdreven.

Etnisch geweld opgestookt door boeddhistische monniken die de al eeuwen in Myanmar wonende Rohingya aanvallen en dood wensen. Haat zoals ooit Hitler aanwakkerde jegens de joden en Pol Pot jegens zijn eigen volk.

Bangladesh heeft deze mensen tot nu toe genoemd ‘Forcibly displaced Myanmar Nationals’ maar dat wordt nu gewijzigd in ‘Displaced persons from Rakhine State’. Ach, dat doe je toch even op verzoek van een ‘goeie’ buur?

Één miljoen mensen zijn zo officieel staatloos verklaard! Daarmee lijkt de weg naar het eigen land afgesloten, en hoeft Bangladesh deze staatloze moslims niet op te nemen. En ook India zal ze niet willen opnemen in Nagaland, waar de Rohingya eeuwen geleden vandaan kwamen.

(Trouwens, over India gesproken, dat land is bezig zelf 4 miljoen moslims hun nationaliteit af te nemen. Zie https://www.nu.nl/buitenland/5389784/india-zet-stap-vier-miljoen-moslims-indiase-nationaliteit-ontnemen.html)

Het Refugee Rights Program van Human Rights Watch: ‘Het geeft aan dat de nationaliteit van deze Rohingya’s niet meer wordt erkend door Myanmar. Voorts ontkent Myanmar de noden van zijn mensen in kampen waar ze zijn blootgesteld aan moord, verkrachting, brandstichting en roof.’

In Myanmar zelf zijn de resterende Rohingya’s sterk beperkt in hun bewegingsvrijheid; ze kunnen niet meer werken en naar school en ook zorg wordt hen ontzegd.

En de internationale gemeenschap? Pardon, de wat? Die zwijgt, uiteraard. Geweten is een rekbaar begrip….. Nee, breng nog maar een Nobelprijs naar Myanmar….

Bron: Dailysabah.com

Foto’s en prenten

Rohingya refugee in camp Nayapara nabij Cox’s Bazar, Bangladesh; thanks to Turkuvaz Communication and Publication Corporation

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 692 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland