Robert Hansen: Veroordeelde Amerikaanse spion dood aangetroffen in de gevangenis van Colorado

afbeeldingsbron, Goede foto’s

Robert Hanson, 79, de Russische mol die FBI-agent werd en berucht was als een van de meest schadelijke spionnen in de Amerikaanse geschiedenis, is in de gevangenis overleden.

Hij reageerde maandagochtend niet in een maximaal beveiligde faciliteit in Florence, Colorado.

Hanson ontving meer dan $ 1,4 miljoen in contanten, diamanten en betalingen op Russische rekeningen. Driehonderd agenten werkten aan zijn zaak.

Hij werd in 2002 veroordeeld tot levenslange gevangenisstraf wegens spionage.

Hansen woonde destijds met zijn vrouw en zes kinderen in een bescheiden huis met vier slaapkamers in een buitenwijk van Virginia.

Vanwege zijn rol als contraspionage had hij toegang tot geheime informatie en in 1985 begon hij zijn criminele activiteiten door materiaal naar Rusland en de voormalige Sovjet-Unie te sturen.

Hanson, die op 12 januari 1976 FBI-agent werd, gebruikte de alias “Ramon Garcia” bij het communiceren met zijn handlers.

Volgens de website van de FBI heeft hij “talrijke human resources, contraspionagetechnieken, onderzoeken, tientallen Amerikaanse overheidsdocumenten en buitengewoon belangrijke en waardevolle technische operaties in gevaar gebracht”.

Hoewel er van tijd tot tijd verdenkingen rezen over zijn onorthodoxe activiteiten, bleef hij jarenlang onopgemerkt.

Nadat spion Aldrich Hazen Ames in 1994 door de FBI was gearresteerd, realiseerde het bureau zich dat er nog steeds geheime informatie werd gelekt, wat leidde tot het onderzoek van Hansen.

Hij stond op het punt met pensioen te gaan, dus de FBI kwam snel in actie om hem op heterdaad te betrappen.

“Wat we wilden doen, was genoeg bewijs verzamelen om hem te veroordelen, en het uiteindelijke doel was hem op heterdaad te betrappen”, zegt Debra Evans Smith, voormalig adjunct-assistent-directeur van de contraspionagedivisie.

Hij krijgt een valse missie om hem terug te brengen naar het hoofdkwartier van de FBI voor nauwlettend toezicht.

Hansen begon in januari 2001 te werken in zijn nieuwe kantoor op het hoofdkantoor van de FBI, compleet met verborgen camera’s en microfoons.

Een maand later ontdekten rechercheurs dat hij een dead drop in een park aan het plannen was.

Volgens de Central Intelligence Agency is er sprake van een dodelijke val wanneer een persoon items achterlaat voor een andere persoon op een vooraf bepaalde locatie.

READ  Rook van Canadese bosbranden vervuilt opnieuw de Amerikaanse lucht

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *