Filipijnse volksverhaaltjes (60). Tilin, de rijstvogel

Filipijnse Volksverhaaltjes, Rijstvogel

 

Een verstandige ma en een ongeduldige dochter.

Als moeder rijst dorst om de korrels te kunnen koken voor het avondmaal komt haar kleine dochter aanlopen en die vraagt wat rijstkorrels te eten. ‘Nee, dat is niet goed voor je. Ik moet het eerst koken dus wacht tot het eten op tafel staat.’ Maar het meisje dringt aan en moeder verliest haar geduld. Ze schreeuwt naar de kleine meid ‘Hou je mond. Je praat nu echt te veel.’

Moeder gaat verder en schudt de rijstkorrels in de wanmand om de rijst door de wind te gooien zodat het kaf weg kan. Daarna gaat de rijst in haar voorraadmand en die dekt ze af met de wan. Ze zet een kruik op haar hoofd en loopt naar de bron om water te halen.

Dochter ziet haar kans schoon…..

De kleine meid, die maar wat graag met moeder meeloopt naar de bron, blijft nu thuis. En moeder is nog niet uit zicht of ze holt naar de rijstmand. Ze buigt voorover om wat rijst te pakken maar glijdt uit en duikelt diep in de rijstmand met het deksel boven op haar. Ze zit vast.

Dan komt moeder terug met een kruik vers water. Ze hoort een vogel zingen. ‘King, King, Nik! Nik! Nik!’ Het geluid komt uit de rijstmand! Ze tilt het deksel op en … er zit een kleine rijstvogel in de mand.

Die rijstvogel vliegt weg en roept naar de moeder ‘Vaarwel moeder, de groeten hoor. Je gaf me immers geen eten?’

Foto’s en prenten

Rijstvogel, ook wel glatik, Buberel Lonchura oryzivora 3; wikimedia.

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 813 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland