Thailand. Op weg naar de leidende plaats in de rijstexport

Thailand, Vietnam, Rijst

 

Thailand haalt India bijna in. Vietnam nu vijfde.

Het was decennialang anders: Thailand en Vietnam namen van de wereldexport van rijst samen de helft voor hun rekening; Thailand 30 procent, Vietnam 20. Toen kwam dat onzalige plan van ‘mevrouw de eerste minister’ van Thailand om de rijst tegen meer dan de marktprijs in te kopen van de rijstboeren.

Maar voor die prijs kon je het niet kwijt op de wereldmarkt en toen sloeg men de rijst maar op in plaats van direct verlies te nemen en de kosten te boeken op staatssteun. Nee, de silo’s in met alle risico’s van dien waarna ‘rot en ratten’ de rest deden. Men denkt dat er ook stevig kontzakken gevuld zijn maar niemand kan het mevrouw de eerste minister vragen want ze ontvluchtte het land.

India stapte in het tekort

De leemte die Thailand veroorzaakte in de export van vooral pandanrijst (jasmijnrijst) werd door India ingevuld. India verviervoudigde de export en is thans grootste exporteur van vooral basmatirijst dat groeit in India, Pakistan en Bangladesh. Een 40% van India’s export betreft de geurige basmatirijst en verder andere rijstsoorten.

Grootste exporteurs (2017)

Thailand, Vietnam, RijstThailand stijgt weer op de wereldexportlijst en neemt, in 2018, met 11 miljoen ton de tweede plaats in. Dit jaar zijn overeenkomsten gesloten met China en de Filipijnen voor 324.000 ton maar met China zijn ook besprekingen gaande over een deal voor 1 miljoen ton. De prijzen stijgen langzaam door hogere vraag op de wereldmarkt en dat is goed voor de rijstboeren.

 

Thailand, Vietnam, Rijst
De combine.

Vietnams export is ook booming

In 2018 zal Vietnam een 6,15 miljoen ton rijst exporteren, een stijging van ruim 5 procent. Daarbij is China de grootste handelspartner voor rijst geworden; een kwart van de rijstexport gaat naar China. Voorts zijn Indonesië, Filipijnen, Hong Kong en Irak belangrijke groeimarkten.

Wereldwijd komt rijst na maïs voor voeding. In Azië is het volksvoedsel nummer één, in de EU is het aandeel van rijst 5,5 kilo per persoon per jaar, in Nederland 4,5 kilo (en 89 kilo piepers….) maar het groeit in populariteit.

In Thailand eet men per persoon gemiddeld 233 kilogram rijst per jaar, in Vietnam 285 kilo maar koploper is Myanmar met 306 kilo per persoon per jaar.

Bronnen: Bangkok Post 1584474 (Vietnam) en 1584062 (Thailand)

Foto’s en prenten

Rijst; wikimedia, 4027880.

Combine; wikimedia, 2635972.

Tabel afkomstig van worldstopexports.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 808 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland