Republikeinen spreken zich uit tegen de overeenkomst over het Amerikaanse schuldenplafond, waarmee een moeilijke weg wordt aangegeven

WASHINGTON, 29 mei (Reuters) – Een handvol extreemrechtse Republikeinse wetgevers zeiden maandag dat ze zich verzetten tegen een deal om het Amerikaanse schuldenplafond van $ 31,4 biljoen te verhogen, een teken dat de tweepartijenovereenkomst voor die tijd een moeilijke weg in het Congres tegemoet kan gaan. Amerika heeft volgende week geen geld meer.

Zoals verwacht, schetsen de democratische president Joe Biden en de topcongres-republikein Kevin McCarthy de obstakels die het door de Republikeinen gecontroleerde Huis van Afgevaardigden en de door de Democraten gecontroleerde Senaat in de weg staan ​​om het pakket goed te keuren.

De gouverneur van Florida, Ron DeSantis, een Republikeinse presidentskandidaat in 2024, zei dat de deal niet genoeg was om het fiscale traject te veranderen. “Na deze deal zal ons land failliet gaan”, zei hij op Fox News.

Wanneer het ministerie van Financiën echter zegt dat het op 5 juni zal gebeuren, voorspellen aanhangers dat het Congres het zal goedkeuren voordat Amerika geen geld meer heeft om zijn rekeningen te betalen.

“Dit gaat absoluut voorbij. Er is geen twijfel over mogelijk”, zei de Republikeinse afgevaardigde Dusty Johnson, die zei dat hij met tientallen collega-wetgevers had gesproken.

Biden zei dat hij ook op telefoons werkt. “Het ziet er goed uit. We zullen zien wanneer de peilingen beginnen”, zei hij tegen verslaggevers.

De Factuur van 99 pagina’s Het zou het schuldplafond opschorten tot 1 januari 2025, waardoor wetgevers de politiek gevoelige kwestie op de lange baan kunnen schuiven tot na de presidentsverkiezingen van november 2024. Dit zal de komende twee jaar een aantal overheidsuitgaven verminderen.

READ  Een belangrijke inflatiemeter bekoelde in mei, toen de Federal Reserve het nieuws verwelkomde

Een belangrijke eerste test komt dinsdag, wanneer de House Rules Committee het wetsvoorstel in behandeling neemt, een noodzakelijke eerste stap voor een stemming in het voltallige huis. Hoewel de groep over het algemeen nauw aansloot bij de leiding van het Huis, werd McCarthy gedwongen om enkele sceptische conservatieven op te nemen als prijs voor de overwinning van de Spreker.

Een van die conservatieven, afgevaardigde Chip Roy, zei dinsdag dat hij het wetsvoorstel niet steunde.

“Dit is geen goede deal. Er is zo’n 4 biljoen dollar aan schulden – in het gunstigste geval – twee jaar van uitgavenstops en geen serieuze beleidshervormingen”, schreef Roy op Twitter.

Een ander bestuurslid, Ralph Norman, heeft zich al tegen de deal uitgesproken.

McCarthy vertelde maandag aan verslaggevers dat hij zich bij het bestuur geen zorgen maakte over de vooruitzichten van het pakket.

In de Senaat sprak de Republikein Mike Lee zich ook uit tegen het wetsvoorstel, wat zou kunnen wijzen op een harde stemming daar, waarbij elk lid de macht heeft om actie dagen uit te stellen. Democraten controleren de Senaat 51-49.

McCarthy voorspelde dat hij de steun zou winnen van zijn mede-Republikeinen, die het Huis 222-213 controleren. De Democratische leider van het Huis, Hakeem Jeffries, zei dat hij steun verwacht van de andere kant van het gangpad – velen aan de linkerkant van zijn partij zullen misschien “nee” stemmen.

Vertegenwoordiger Raul Grijalva, een progressieve democraat, schreef op Twitter dat de wetswijzigingen in milieubepalingen “verontrustend en zeer teleurstellend” waren.

Grijalva doelde op een onderdeel van het wetsvoorstel dat het vergunningsproces voor bepaalde energieprojecten zou versnellen. Het wetsvoorstel zou ongebruikte COVID-19-fondsen terugdraaien en de werkvereisten voor voedselhulpprogramma’s voor arme Amerikanen aanscherpen.

READ  De Chinese ambassadeur veroorzaakte een Europese reactie op het idee van post-Sovjetstaten

Het zou wat geld afleiden van de Internal Revenue Service, die de belasting int, hoewel functionarissen van het Witte Huis zeggen dat het de handhaving niet snel zal verminderen.

De eerste reactie was positief van de financiële markten, die in een chaos terecht zouden komen als de VS, die de basis vormt van het wereldwijde financiële systeem, niet in staat zou zijn om zijn obligaties af te betalen.

Maar sommige investeerders zijn op hun hoede dat de door McCarthy verdedigde bezuinigingen de Amerikaanse groei zouden kunnen drukken. Beleggers zetten zich schrap voor mogelijke volatiliteit op de Amerikaanse obligatiemarkt.

Republikeinen hebben betoogd dat forse bezuinigingen nodig zijn om de groei van de staatsschuld, die neerkomt op 31,4 biljoen dollar aan jaarlijkse economische output, onder controle te houden.

Verwacht wordt dat de rentebetalingen op die schuld de komende decennia een steeds groter deel van de begroting zullen opslokken, aangezien een vergrijzende bevolking de gezondheids- en pensioenkosten verhoogt, volgens prognoses van de regering.

De overeenkomst doet geen afbreuk aan snelgroeiende projecten. Veel van de besparingen zullen komen van het beperken van de uitgaven voor binnenlandse programma’s zoals huisvesting, grenscontrole, wetenschappelijk onderzoek en andere soorten “discretionaire” uitgaven. De militaire uitgaven mogen de komende twee jaar stijgen.

Rapportage door Andy Sullivan, Gram Slattery, Kanishka Singh, Steve Holland en Douglas Gillison; Bewerking door Chris Saunders, Andrea Ritchie en Leslie Adler

Onze normen: Vertrouwensprincipes van Thomson Reuters.

Andy Sullivan

Thomson Reuters

Andy behandelt politiek en beleid in Washington. Zijn werk is geciteerd in briefings van het Hooggerechtshof, advertenties voor politieke aanvallen en ten minste één Saturday Night Live-sketch.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *