Rohingya. Relaas van genegeerde repressie en mensenhandel

Rohingya, De Correspondent, Lennart Hofman
Thais Rohingya dodenkamp wordt geruimd

Rohingya: het meest onderdrukte volk ter wereld

In 2013 riep de Verenigde Naties de 1,3 miljoen Rohingya’s uit tot het meest onderdrkte volk ter wereld. Dat was op het moment dat de uittocht begon van dit van oorsprong Bengaalse volk uit Myanmar, toen nog een miliaire dictatuur. De meerderheid van de Rohingya woont als statenloos burger zonder rechten in Myanmar, het vroegere Birma. Daar werd hen het leven onmogelijk gemaakt. Waarom? De Rohingya zijn van de ”verkeerde” religie: de islam.

Toen eerder dit jaar de boten met Rohingya-vluchtelingen in Aziatische buurlanden aankwamen, er horror-verhalen kwamen over hun velen van hen in handen van Thaise en Maleisische mensenhandelaren waren en in dodenkampen in Thailand terechtkwamen, kon hun lot niet langer worden genegeerd. In mei werd een Rohingya-top belegd, waaraan een groot aantal landen, inclusief Thailand en Birma, deelnamen plus ondermeer vluchtelingen- en mensenrechtorganisaties. Het resultaat kwam neer op men dronk een glas, deed een plas en alles bleef zoals het was.

Sinds mei werd over het lot van de Rohingya weinig meer vernomen. Ook in Thailand, waar legerofficieren verdacht werden van betrokkenheid bij handel en terreur, zijn zij zo goed als verdwenen uit de massa-media. Onverschilligheid, desinteresse? Of gevolg van het restrictieve media-beleid van de militaire junta in Thailand? Of beide? Wie zal het zeggen. Feit is dat ook de westerse landen geen actie ondernemen. Die bombarderen uit naam van de menselijkheid en om onze beschaving te beschermen moslim-terroristen in Syrië. Hoe geloofwaardig zijn die intenties en welk signaal wordt afgegeven aan de moslim-wereld als beide ogen worden dichtgeknepen voor een sluipende genocide op een moslim-volk?

De Correspondent, Lennart Hofman, Rohingya
Lennart Hofman

Trefpunt Thailand vraagt om die reden aandacht voor een bijzondere productie van online medium De Correspondent. Vamdaag publiceerde de Correspondent het eerste van een serie verhalen van oorlogscorrespondent Lennart Hofman.

Hij trok met fotograaf Andreas Stahl naar Thailand, Birma en Maleisië om te achterhalen wat er met de Rohingya gebeurt. “Welkom bij het meest onderdrukte volk ter wereld” staat er boven Hofman’s eerste verhaal. Een indringende reportage, in tekst en foto’s, journalistiek van topklasse. De 31-jarige Hofman heeft bij De Correspondent het thema ‘Vergeten Oorlogen’ gekozen. Hofman werkt voor Nederlandse en internaitonale media. Hij verblijft momenteel in Cambodja om zijn verhalenserie af te ronden.

Het verhaal is te lezen door op deze link te klikken: https://decorrespondent.nl/3575/Welkom-bij-het-meest-onderdrukte-volk-ter-wereld/140583689675-7cc16c8f.

Bij de reportage is een informatieve introductie: https://decorrespondent.nl/3418/Het-meest-onderdrukte-volk-ter-wereld-wordt-bedreigd-door-genocide-Hoe-kan-dat-/134409804562-33b696cc

Lezing zeer aanbevolen!

 

logocorrespondent