Taiwan (en Japan) tonen de eeuw van Azië


Reizen. Remedie tegen navelstaarderij

Als ik heel eerlijk ben… en dat duurt het langst naar verluid, heb ik het wel gehad met reizen. Het is als het afleggen van een zelfkastijdingparcours met een opeenstapeling van vervelende dan weer vernederende en onaangename situaties.

Vindt u die hele administratie rond het verkrijgen van een visum leuk? Wordt u opgewonden bij het klaarmaken van een reiskoffer? Toch niets belangrijks en noodzakelijks vergeten? Bent u heel zeker?!!! Krijgt u een lekker gevoel (in de onderbuik) tijdens het zigzaggend aanschuiven voor de incheckbalie?… even later wordt deze scène nog eens herhaald bij de securitycheck (take of your shoes and your belt please) en immigratie (look into the camera please). Vervolgens het lange wachten aan de gate want u wilde vooral op tijd zijn. Dan hebben we het nog niet gehad over de vliegreis zelf, de veel te enge zitjes, het voor de 287ste keer aanhoren van de veiligheidsinstructies en ach laat er ons mee ophouden, u kent het wel. Mensen die hier van houden en die zijn er heus wel, plaats ik in de categorie SM meer bepaald in het vakje M.

Toch moet de reizende mens deze zelfgekozen folteringen lijdzaam ondergaan wil hij van punt A punt B bereiken. Japan in september was een openbaring geweest. Moderne stedelijke architectuur waar je van gaat duizelen, dat is Tokio. Een unieke cultuur, prachtige tempels, aangename mensen, het jongetje in mij van weleer werd opeens opnieuw wakker. Dat jongetje dat verzot was op het doorbladeren van zijn wereldatlas. Urenlang gefascineerd kon kijken naar kaarten met bergmassieven en baaien, woestijngebieden en wereldsteden met exotische namen. Daar wilde ik later naar toe! Niets zou me tegenhouden.

Mijn echtgenote was verbaasd toen ik ogenblikkelijk instemde bij het voorstel om ons aan te sluiten bij een groepsreis naar Taiwan, dat had ze echt niet verwacht. Ik had haar voorheen meermaals mijn groeiende aversie voor reizen laten weten. En nu, hupsakee, boek maar schat!

 

Roger Stassen, Reizen, Remedie, Taiwan

En voordat we het goed beseften zaten we in een boot op het SunMoon meer, hartje Taiwan. ‘s Morgens vroeg geland op de luchthaven van Taipei en even later onderweg voor een drie uur lang durende busrit. De groep bestond uit 25 mensen (23 Thai, 1 Thais/Belgische vrouw + Belgische echtgenoot ook wel door mezelf “ik” genoemd) aangevuld met een Thaise en een Taiwanese gids die perfect Thais sprak.

Eeuw van Azië

Zonder de stress die je hebt wanneer je de hele reis zelf moet organiseren kan je, dat is mijn ervaring toch, lekker ontspannen observeren en indrukken opdoen. Dat heb ik dan ook uitgebreid gedaan en Taiwan maakte wel degelijk indruk op me. Na Japan is dit het tweede land dat ik bezocht waar mijn overtuiging groeide dat de 21ste eeuw de eeuw van Azië gaat worden. Wij Europeanen moeten stilletjes aan gaan leren om ons bescheidener te gaan gedragen. We zijn al lang niet meer zo superieur. Toch schuilt er nog steeds een beetje een arrogante imperialist in ons. – Wij, de heersers van de wereld, de ontdekkers, de veroveraars, de kolonisatoren, de creatieve uitvinders van de vorige decennia en eeuwen – Wij… zijn echter in verval. Wij zitten in het sukkelstraatje. Wij zullen moeten leren leven met een nieuwe rol in het wereldkoor en een toontje lager gaan zingen.

Op basis van wat is dit besef gegroeid? Wel, op basis van hoe je ziet dat die bepaalde voetbalploeg de wedstrijd gaat winnen? Je merkt dat ze beter georganiseerd spelen, snellere flankaanvallers hebben, creatievere middenvelders, scorende spitsen.

Roger Stassen, Reizen, Remedie, Taiwan
Perfecte wegeninfrastructuur met de meeste snelwegen hoog boven de begane grond, een sticker op de voorruit aangebracht en door een satelliet gelezen zodat het tolgeld rechtstreeks van je bankrekening wordt geïnd 

Dat gevoel, want het is niet meer dan een gevoel, kreeg ik in de metropolen Taipei en Tokio. Ik zag prachtige wegeninfrastructuur, een enorme bedrijvigheid, superieure high tech toepassingen en een openbaar vervoer om stinkjaloers op te worden . Ze lijken nu al een onoverbrugbare voorsprong op het Westen te hebben.

Soms moet een mens eens over het muurtje kijken om te zien hoe het ergens anders aan toe gaat. Reizen is over het muurtje kijken. Het helpt wonderwel tegen navelstaarderij en op de borstklopperij, men zegge het voort!

Foto homepage: Wen Wu tempel dichtbij het SunMoon meer

Foto’s ©Roger Stassen

Meer Taiwan-ervaringen op Trefpunt: Utopia Taiwan

Roger Stassen
Over Roger Stassen 128 Artikelen
Roger Stassen werd in 1954 geboren te Genk, Belgisch Limburg. Als kind al een fantasierijke dromer en boekenwurm. Na een bijzonder gevarieerd beroepsleven als o.a. verpleger, sjouwer bij een verhuisfirma, matroos op de binnenvaart, fabrieksarbeider, stratenmaker, jeugdauteur en archiefbediende nu met pensioen, eindelijk! Want de heerlijke mogelijkheid hebbend voor langere periodes in Thailand te verblijven, het vaderland van zijn echtgenote Siriwan. Sinds 1993 met deze Noord-Thaise uit Chiang Kham gehuwd, lief, leed en de bankrekening delend. Heeft bij regelmaat onbedwingbare schrijfkriebels, is hondsdol (dol op honden), fotografeert bijzonder graag en interesseert zich voor tropische flora. Thailand is een gigantisch vat vol verhalen die enkel nog geschreven moeten worden. Wat al wel geschreven is kan ook worden gelezen op https://mijnazieblog.wordpress.com

1 Comment

  1. Mijn (Thaise) vrouw en ik zijn al vaker een reisje naar Aziatische Tijgers wezen maken. Naar Tokyo bv, maar ook Seoul. Eind verleden maand 8 nachten in Taipei verbleven. Je krijgt er zowaar gratis en voor niets een visum-exempt van 90 dagen. We gaan altijd met zijn tweetjes. Dat is prima te doen want je plant je overnachtingen tevoren door een mailtje naar betreffende hotels, gewoon in het Engels, en je verplaatst je daarginds met het openbaar vervoer. Metro’s bv met duidelijke aanwijzingen, uiterst gemakkelijk te vinden perrons, en voor een spotgoedkope prijs: je houdt het niet voor mogelijk. In Taipei bv is de duurste single-journey nog minder dan 1 euro. Prachtige steden, hyper-modern, voorzien van alle technologie, en gestroomlijnd verkeer. Nog groter voordeel: in Taipei was het heerlijk koel. Nog een voordeel: de steden zijn er schoon in veel opzichten. Familie en kennissen van mijn vrouw gaan vaker. Waarom? Voor hen is het een verademing! Eveneens in velerlei opzicht.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.