Thailand en Maleisië: Grote overstromingen, zwaarste regenval sinds mensenheugenis


regenval

Zuid-Thailand en de oostkust van Maleisië hadden de afgelopen dagen te kampen met zware regenval, die grote gebieden onder water heeft gezet. Aan de oostkust van Maleisië moesten tienduizenden mensen geëvacueerd worden, nadat hun dorpen van de buitenwereld werden afgesloten.

De meest geteisterde staat was Pahang, waar zeker 21.000 mensen geëvacueerd moesten worden en vele duizenden meer in andere regio’s. Alleen al in Johor werden meer dan 4000 mensen uit hun huis verdreven. Er waren acht doden en een onduidelijk aantal vermisten te betreuren.

Terugkerend fenomeen

Overstromingen tijdens het regenseizoen zijn een jaarlijks terugkerend fenomeen op het lange, dunne schiereiland dat als een uitgestoken vinger aan Zuidoost-Azië vastzit. Dorpelingen uit de streek noemden het de zwaarste regenval, die ze ooit hadden meegemaakt.

regenval

Ook het zuiden van Thailand ontkwam niet aan de zware regenval. Vorige week al werd de noodtoestand afgekondigd in de provincie Nakhon Si Thammarat nadat zeker negen mensen verdronken in flash floods. Meer dan 210.000 gezinnen hadden te kampen met wateroverlast en zeker 150.000 hectares landbouwgrond kwam onder water te staan.

De gouverneur van Nakhon Si Thammarat, Kraisorn Visitwong noemde het de grootste overstromingen in zeker 50 jaar. ‘De stroming is zo sterk dat we zelfs onze boten niet kunnen gebruiken om mensen te evacueren’, aldus de gouverneur.

De luchthaven bleef weliswaar open maar was omringd door water. Passagiers moesten door militaire voertuigen naar de terminal gependeld worden.

Balans vinden

In Pattani, de zwaarst getroffen streek, kwam het economisch leven zowat tot stilstand en werd eveneens de noodtoestand uitgeroepen. De zware regenval noopte de autoriteiten het opgehoopte water achter de Bang Lang Dam versneld te lozen, waardoor grote delen van het gebied onder water kwamen te staan. Het vinden van een balans tussen voldoende watervoorraad voor irrigatie in het droge seizoen en overstromingen, is in Thailand een jaarlijks terugkerend probleem.

Ook grote delen van Pattani stad kwamen onder water te staan nadat de dijken van de Pattani rivier het niet meer konden houden. De klok rond wordt er met man en macht gewerkt het water terug in de rivier te pompen. Zeker twee mensen verdronken en dit aantal kan nog oplopen. De burgemeester van Pattani, Pitak Korkiatpitak, waarschuwde zondag dat de hoge vloedstanden in de Golf van Thailand de afwatering bemoeilijken, waardoor de overstromingen nog konden toenemen.

Om schade te voorkomen aan de Bang Lang Dam moet er meer water worden geloosd. Het gemeentehuis waarschuwde voor een plotselinge stijging en adviseerde bewoners die langs de rivier wonen zich met hun bezittingen op hoger gelegen gronden in veiligheid te brengen.

Bron: o.m. de Bangkok Post, The Nation

Ook op Trefpunt Azië : Thailand. Covid-19 en nieuwe ramp dreigt


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 787 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*