Regelgevers doen er alles aan om de ineenstorting van de Silicon Valley-bank in te dammen

Federale toezichthouders hebben zondag aangekondigd dat ze ervoor zullen zorgen dat alle deposanten van de failliete Silicon Valley-bank vrijdag volledig worden terugbetaald.

De Federal Reserve, de Schatkist en de Federal Deposit Insurance Corporation zeiden in een gezamenlijke verklaring dat “deposanten vanaf maandag 13 maart al hun geld zullen ontvangen. Belastingbetalers zullen geen verliezen dragen in verband met de resolutie van Silicon Valley Bank.”

De agentschappen zeiden ook dat ze wetgeving zouden opstellen De regering maakte bekend dat een “soortgelijke formele risicovrijstelling voor Signature Bank” zondag werd gesloten door de staatschartercommissie.

De FDIC plaatste vrijdag bijna $ 175 miljard aan klantdeposito’s onder controle van de toezichthouder nadat het de bank op vrijdag had overgenomen. Het faillissement van de bank, het grootste sinds het dieptepunt van de financiële crisis van 2008, heeft geleid tot de bezorgdheid dat andere financiële instellingen hetzelfde lot zouden kunnen ondergaan, aangezien stijgende rentetarieven de banksector onder druk zetten en nerveuze spaarders hun geld terugtrekken.

Klanten met deposito’s tot $ 250.000 waren verzekerd door de FDIC, maar de bank had een groot aantal rekeningen boven die limiet – en er was geen garantie dat die klanten hun geld volledig zouden terugkrijgen.

Dat feit veroorzaakte dit weekend een schokgolf door de banksector, wat de regering ertoe aanzette de bank aan een particuliere koper te verkopen of een andere oplossing te bedenken. Ambtenaren en economen maken zich zorgen dat mensen met onverzekerde bankrekeningen bij andere regionale banken bang kunnen worden voor de veiligheid van hun eigen deposito’s, wat hen ertoe aanzet hun geld op te halen en zich naar de veiligheid van grote banken te haasten. Sommigen waarschuwden dat dit een eenmalig bankfaillissement zou kunnen veranderen in een grote crisis.

READ  NDAA: House keurt defensiewet goed na goedkeuring van controversiële amendementen gericht op abortusbeleid en andere kwesties

De hamvraag is: “Kan het worden behandeld op een manier die zorgen minimaliseert en runs elders voorkomt?” Christine J. Dat zei Forbes, een econoom aan het Massachusetts Institute of Technology, eerder zondag.

Dat is het soort wijdverbreide paniek dat regelgevers probeerden te vermijden met het nieuw aangekondigde pakket.

De agentschappen zeiden: “Verlies geleden door het depositoverzekeringsfonds om onverzekerde deposanten te ondersteunen, zal worden verhaald door middel van een speciale aanslag op banken, zoals voorzien door de wet.”

Maureen Farrell En Karoon Demirjian Bijgedragen verslag.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *