Waterbedrijven zullen vanaf 2025 hogere rekeningen zoeken om de kosten van het verbeteren van de dienstverlening te dekken, zei de baas van toezichthouder Ofwat.
Het komt nadat de grootste leveranciers zwaar werden bekritiseerd vanwege hun gegevens over rioollekken en het dichten van lekken.
Thames Water dreigt nu te worden overgenomen door de overheid, waardoor velen in de schulden komen te zitten.
Ofwat-baas David Black ontkende dat het er niet in was geslaagd de industrie goed te reguleren.
Maar hij gaf toe dat er “harde lessen te leren waren” en dat hij “boos” was over de buitensporige beloningen van CEO’s in de branche.
Ondanks de kritiek vertelde de heer Black aan BBC Radio 4’s Today-programma dat de klanttarieven kunnen stijgen als bedrijven proberen te verbeteren.
“We verwachten dat bedrijven bij de volgende prijsherziening hogere rekeningen zullen vragen om grote investeringsprojecten te financieren, en die projecten zullen verbeteringen voor het milieu opleveren.”
Voormalig minister van Milieu, George Eustice, zei afgelopen woensdag dat de rekeningen tegen 2025 op de “lange termijn” gemiddeld zouden stijgen tot ongeveer £ 42 per huishouden.
Na een bericht dat de krant Times een stijging van 40% zou zien, verwierp de heer Eustice het en zei dat het “te weinig” zou zijn.
Water UK, dat leveranciers vertegenwoordigt, vertelde de BBC dat eventuele verhogingen een kwestie van regulering zouden zijn.
Campagnegroep Surfers Against Sewage zei dat het zonde zou zijn als waterbedrijven de tarieven zouden verhogen.
“Consumenten mogen niet de last dragen van het wanbeheer van het waterbedrijf”, zei het.
“We betalen al tientallen jaren waterbedrijven om ecosysteemdiensten te leveren, maar ze blijven dit geld naar de zakken van de aandeelhouders sluizen.”
Thames water ellende
Vorige week bleek dat Thames Water moeite had om het geld bijeen te krijgen dat het nodig had om zijn schuldenberg van £ 14 miljard af te lossen.
Het bedrijf, dat een kwart van de Britse bevolking bedient, kreeg te maken met zware kritiek over lozingen en lekkages van afvalwater en staat onder druk om de dienstverlening te verbeteren.
Als Thames het geld niet kan inzamelen, kan het onder een “speciaal bestuursregime” worden geplaatst – waar het tijdelijk opnieuw genationaliseerd zou worden – waarbij de heer Black zei dat dit een “backstop-optie” was en “we zijn nog ver verwijderd van Dat”. .
Hij zei dat Thames “tot begin volgend jaar” de tijd had om het geld te vinden en momenteel over kasreserves van £ 4,2 miljard beschikte.
Op de vraag of klanten de rekening moeten betalen als het bedrijf failliet gaat, antwoordde hij: “Nee.”
Een woordvoerder van Ofwat zei later tegen de BBC dat er geen gelijkenis was met de ineenstorting van Bulb – het energiebedrijf dat de belastingbetaler vorig jaar miljoenen heeft gekost.
“Dit is geen gloeilampmoment, geen schakelaar aan, zet hier uit”, zeiden ze.
Vorige week probeerde minister van Volksgezondheid Neil O’Brien de bezorgdheid over de mogelijke gevolgen voor klanten weg te nemen, maar de invloedrijke Business Select Committee waarschuwde dat belastingbetalers nog steeds kunnen lijden.
Labour-parlementslid Darren Jones vertelde de BBC dat als de regering gedwongen zou worden de leiding van Thames Water over te nemen, “belastingbetalers zouden worden blootgesteld aan de schulden en lopende kosten van een zeer groot bedrijf”.
Ofwat zegt dat het nog steeds wacht om te zien hoe Thames Water van plan is zijn financiën op orde te brengen en of het bedrijf “aanzienlijke” bedragen moet ophalen. Er zijn onderhandelingen gaande om aanvullende financiering veilig te stellen.
In reactie op beweringen dat de toezichthouder er niet in slaagde te voorkomen dat grote waterbedrijven in de schulden raakten, zei de heer Black dat leveranciers verantwoordelijk waren voor hun financiële systemen, niet Ofwat, dat de taak had klanten te beschermen.
Waterbedrijven in Engeland en Wales moeten vóór 2 oktober bedrijfsplannen voor 2025-2030 indienen bij Ofwat. Dit omvat hun geplande ontwikkelingswerk voor de periode.
De toezichthouder zal begin volgend jaar richtlijnen publiceren over hoe ze de rekeningen moeten opstellen.
Brancheorganisatie Water UK kondigt jaarlijks geplande prijsstijgingen aan, meestal in februari, zei Ofwat.