Reddingspogingen zijn aan de gang nadat een flatgebouw gedeeltelijk is ingestort in Davenport, Iowa

DAVENPORT, Iowa – Reddingsacties waren zondagavond aan de gang nadat een deel van een flatgebouw in de stad Davenport in het oosten van Iowa was ingestort. De autoriteiten hebben niet gezegd of er iemand is omgekomen.

Ambtenaren zeiden dat mensen ter plekke werden behandeld voor verwondingen, maar zeiden niet hoeveel.

Reddingswerkers werden zondag even voor 17.00 uur ter plaatse geroepen. Brandweerlieden hebben zeven mensen gered en meer dan een dozijn mensen uit het gebouw verwijderd in hun eerste reactie, zei brandweercommandant Michael Carlston van Davenport op een persconferentie.

Carlston zei dat de achterkant van het zes verdiepingen tellende appartementencomplex instortte en loskwam van het gebouw, dat appartementen op de bovenste verdiepingen en bedrijven op de begane grond heeft.

Ambtenaren vonden een gaslek na de instorting, zei Carlston, terwijl er ook water over de vloeren van het gebouw sijpelde.

Eerstehulpverleners waren zondag op zoek naar vermiste personen. De stabiliteit van het gebouw na secundaire instortingen was een punt van zorg terwijl reddingswerkers ter plaatse waren, zei Carlston.

“Onze focus op dit moment is herstel”, vertelde burgemeester Mike Madsen van Davenport op een persconferentie.

“Het is een actieve scène. We zullen blijven werken, doorgaan met beoordelen en met de volledige bedoeling om te proberen mensen te vinden en ze eruit te krijgen”, zei Madsen, die sprak met gouverneur Kim Reynolds, die hulp aanbood.

De politie van Davenport vroeg mensen om de stad te vermijden na het wrak.

Carlston zei dat het reüniegebied in de St. Anthony Church in Main Street wordt bediend door Rode Kruis-medewerkers.

READ  Belangrijker naarmate je ouder wordt: stretchen, evenwichtsoefeningen of krachttraining?

De reden van de daling was niet meteen bekend.

Rich Oswald, directeur ontwikkeling en buurtdiensten voor de stad Davenport, zei op een persconferentie dat hij bezig was met de buitenkant van het gebouw toen het instortte.

Meldingen van stenen die eerder deze week uit het gebouw vielen, maakten deel uit van dat werk en de eigenaar van het gebouw had toestemming voor het project, zei Oswald.

De Quad-City Times meldde dat Robert Robinson, die op de tweede verdieping woont, naar buiten ging en terugkwam nadat er alarm afging in het gebouw.

“Toen we begonnen terug te gaan, gingen de lichten uit”, vertelde hij de krant. “Plots begon iedereen naar buiten te rennen en zei dat het gebouw was ingestort. Ik ben blij dat we beneden zijn.

Robinson en zijn vriendin slaagden erin de lift op tijd naar beneden te krijgen, zei hij.

“Het is verschrikkelijk,” zei hij. “We kunnen nergens heen. Er is niets te eten.

Tadd Machovec, een aannemer in Davenport, vertelde de krant dat hij een steunbalk in het gebouw aan het plaatsen was toen het instortte.

Sommige buurtbewoners zeiden dat er een probleem was in het gebouw. Gemeenteambtenaren zeiden zondag: “Er zijn verschillende klachten van bewoners over de noodzakelijke reparaties.

Jennifer Smith, mede-eigenaar van Fourth Street Nutrition, zei dat ze over de uitbraak hoorde van haar man, die voor Mid-American Energy werkt.

“Hij was oproepbaar en werd opgeroepen voor een bouwexplosie in het centrum. We wisten niet dat het ons gebouw was. Het klinkt slecht, maar we hebben de stad gebeld en klachten ingediend sinds december. Onze badkamer stortte in december in.

READ  Aandelen dalen terwijl Chinese cijfers de vrees voor economische vertraging aanwakkeren

Smith zei dat waterschade duidelijk is sinds ze in de winter naar hun plek zijn verhuisd. Mede-eigenaar van het bedrijf, Deonte Mack, zei dat de brandweer tot donderdag in het gebouw was gebleven.

“De huurders vertelden ons dat het gebouw zou instorten”, zei Smith.

De Quad-City Times meldt dat het gebouw eigendom is van Andrew Wold. Het telefoonnummer van het werk van Wold was zondagavond niet onmiddellijk beschikbaar en pogingen om hem te bereiken voor commentaar waren niet succesvol.

Volgens het kantoor van de provinciale taxateur werden in 2022 bijna 20 vergunningen aangevraagd voor reparaties aan gebouwen, voornamelijk voor loodgieterswerk of elektrische problemen.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *