Thailand. Politieke activisten onder vuur

activisten
Actrice Sai Charoenpura: OK number 1

Ze deed fondswerving en doneerde voedsel en mobiele toiletten voor de politieke activisten die al maandenlang hun protesten laten horen. Het kwam haar te staan op beschuldiging van overtreding van artikel 112 het wetboek van strafrechtartikel, dat staat voor majesteitsschennis. Sai Charoenpura, een bekende actrice kondigde het nieuws op haar Facebookpagina.

“OK nummer een!”, schreef de 39-jarige actrice in het door de activisten gebruikte politieke jargon in het bijschrift onder een foto van de dagvaarding. Ze is een van zeker 25 mensen die de afgelopen dagen van hetzelfde vergrijp werden beschuldigd. Daaronder ook een 16-jarige transgender, die uitgedost in een zijden jurk een spottende modeshow opvoerde. Bijgewoond door protesterende studenten, die aan haar voeten lagen.

Artikel 112 van het Wetboek van Strafrecht verbiedt alle opmerkingen die bedreigend of beledigend kunnen zijn voor leden van de koninklijke familie. Maar wordt in praktijk zeer ruim geïnterpreteerd om elke kritiek op de monarchie de mond te snoeren. De aanklachten zijn derhalve meestal vaag geformuleerd. Overtreding kan een gevangenisstraf opleveren van 15 jaar.

activisten
Enkele van de actievoerders beschuldigd van majesteitsschennis

Tegenstanders

Het afschaffen van artikel 112 is een van de eisen die door politieke activisten steeds naar voren is gebracht. ” Het is een verouderde wet die in geen enkele ander land bestaat”, zei campagnevoerder Somyot Prueksakasemsuk op een protestbijeenkomst. “Het verbiedt mensen vrijelijk hun mening te uiten en de regering gebruikt het artikel om hun tegenstanders te vernietigen.”

Ondertussen heeft de Thaise Pakdee groep, een netwerk van fanatieke royalisten, haar leden opgeroepen om zoveel mogelijk aanklachten in te dienen tegen activisten, die de regering naar huis willen sturen en pleiten voor hervorming van de monarchie en afschaffing van artikel 112. De groep biedt juridische steun aan iedereen die ervoor kiest om dit laatste te doen. In Thailand kan elke burger een dergelijke aanklacht indienen.

Overijverige royalisten

Human Rights Watch vertegenwoordiger Sunai Phasuk zei bezorgd te zijn dat artikel 112 steeds willekeurig gebruikt gaat worden door overijverige royalisten. “Ook de politie zal deze aanklachten accepteren uit angst dat zij gezien worden als antiroyalisten”, aldus Sunai. Dat staat dwars op de uitspraken van Warong Dechgitvigrom, de voorman van de Pakdee groep, die wil dat het artikel meer gebruikt gaat worden om de politieke activisten te stoppen.

activisten
Warong, de voorman van het Pakdee netwerk: meer aanklachten…

Sprekend op een persconferentie, kwam Warong weer eens met de onder royalisten veel herhaalde bewering dat de wet op majesteitschennis niet uit de pas loopt met de rest van de wereld. “Elk land in de hele wereld heeft artikel 112”, zei hij, verwijzend naar het Verenigd Koninkrijk en Nederland.

In feite werd de wet in het Verenigd Koninkrijk in 2010 afgeschaft. De laatste vervolging onder die wet vond plaats in 1715. In Nederland kan een belediging van het koningshuis een maximale straf van vier maanden opleveren, gelijk aan het beledigen van politieagenten, ambulancechauffeurs, hulpverleners en maatschappelijk werkers.

Warong zei ook het Ministerie van Digitale Economie en Samenleving op te zullen roepen om een strengere regulering van sociale media in te stellen. De sociale media fungeren voor de politieke activisten vaak als een platform voor discussies over de monarchie. “Sociale media zijn een bedreiging voor de nationale veiligheid en de monarchie”, aldus de voorman van Pakdee.

Bron: Khaosod English

Ook op Trefpunt Azie: Thailand. Kantelmoment voor omstreden wet op majesteitsschennis
Over Redactie 798 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*