Recyclen van ‘spookvisnetten’ helpt in strijd tegen Covid-19


In Thailand ging een nieuw project van start. Voor de kust van Chonburi in Thailand zijn duikers aan het werk om weggegooide visnetten te verwijderen van een rif. Het gaat om een nieuw initiatief, gestart om riffen en vissen te beschermen en tegelijkertijd van nut in de strijd tegen Covid-19. Deze ‘spookvisnetten’ zijn het afval van de lucratieve Thaise vissector. Ze vervuilen de zee en bedreigen dieren en koraalriffen. Als ze niet langer bruikbaar zijn, worden ze vaak overboord gegooid, blijven jarenlang ronddrijven of haken zich vast aan riffen. Ze beschadigen delicaat koraal en dieren eten ervan of raken erin verstrikt.

Ingpat Pakchairatchakul van de in Londen gevestigde Environmental Justice Foundation werkt voor het project Net Free Seas. Dit project verwijdert afgedankte visnetten uit zee en maakt er nieuwe plastic producten van. In Thailand haakt dit project in op de groeiende vraag naar beschermende producten, zoals gezichtsschermen, om Covid-19 tegen te gaan. Doelstelling van het project is te laten zien dat het beschermen van de zee en zeedieren commercieel levensvatbaar kan zijn. Thailand is een van de grootste producenten van oceaanafval. 

Red de oceaan

Net Free Seas heeft in het eerste jaar 15 ton afvalnetten uit zeewater geborgen. Dat is slechts een fractie van de 640.000 ton aan verloren en weggegooid vistuig dat volgens de Voedsel- en Landbouworganisatie van de VN jaarlijks in de oceanen terechtkomt. Maar onder de lokale vissers is er een groeiend  enthousiasme voor dit project. “Het is een win-winsituatie”, zegt Somporn Pantumas, een visser in Rayong. “De vissers krijgen een andere bron van inkomsten, het strand en de zee zijn schoon en onder de vissers ontstaat een gevoel van kameraadschap.”

De lokale vissers weten als geen ander hoeveel plastic afval er ronddrijft in zee. In hun netten treffen ze soms meer plastic aan dan vis. Het project biedt hun de mogelijkheid dit opgehaalde afval te verkopen en zo wat extra inkomsten te krijgen. Inmiddels hebben zich al 700 vissers aangemeld voor deelname aan het project.   

De verzamelde netten worden gewassen, versnipperd, gemengd met ander weggegooid plastic en omgesmolten tot huishoudelijke artikelen door Qualy Design, een klein bedrijf dat daarin gespecialiseerd is. De toegenomen vraag naar  gelaats- en tafelschermen en flessen voor desinfecterende middelen als gevolg van de pandemie, zette het bedrijf ertoe aan ook deze producten te gaan produceren. 

Het enthousiasme voor dit project is mede te danken aan de aandacht die de media schonken aan Mariam, een zieke baby doejong (een soort zeekoe) die twee jaar geleden aanspoelde in ondiep water. De bedreigde doejong komen in Thailand alleen nog maar voor in de provincie Trang in de buurt van het Chao Mai strand. Ze raken vaak verstrikt in de netten van vissers, hoewel er door de lokale overheid maatregelen genomen zijn om ze voor uitsterving te behoeden. 

Een groep diervriendelijke vrijwilligers deed er alles aan om Mariam te redden, hetgeen door de media op de voet gevolgd werd. Maar uiteindelijk stierf ze aan een infectie veroorzaakt door al het plastic dat ze in haar maag had. Onder een brede laag van de bevolking veroorzaakte het een groeiende verontwaardiging over de dodelijke effecten van plastic op het leven in zee.

Mariam is een van de bijna twee dozijn dode of gewonde grote zeedieren die elk jaar aan de kust van Thailand worden aangetroffen. “Meer dan 70 procent van hen is gewond door de spooknetten en heeft diepe insnijdingen in hun lichaam”, vertelde  Chaturathep Khowinthawong, directeur van het beheerbureau voor Maritieme Parken.

Het succesproduct van Qualy Designs zijn kleine plastic stokjes, gebruikt om liftknoppen en touchscreens zoals bij geldautomaten te bedienen zonder het risico van infectie. Ze worden grotendeels gemaakt van gerecyclede visnetten. Op verschillende andere plaatsen in Thailand, zoals bijvoorbeeld op de Chiang Mai University, worden daar tandenstokers voor gebruikt. 

Ook op Trefpunt Azië: Thailand. Phuket bindt strijd aan tegen afval en wegwerpplastiek


Beste lezer

Trefpunt Azië is een reclamevrije site geheel gemaakt door vrijwilligers. Al onze berichten zijn voor iedereen te lezen. Maar het in stand houden van een website als Trefpunt Azië kost geld; er zijn kosten voor software om de site te maken en de huur van serverruimte zodat hij te zien is. Die kosten worden gedragen door leden van de redactie en die kunnen daarbij wel wat hulp gebruiken. Als u wilt helpen met een (kleine) bijdrage klik dan op de rode knop rechtsonderdaan op de pagina en doneer, dat kan al vanaf 3 euro. Wilt u op een andere manier helpen? Mail dan even met de redactie: post@trefpuntazie.com

Dankzij uw bijdrage kan Trefpunt Azië elke dag nieuws en achtergronden uit uw favoriete werelddeel blijven brengen.

 

Redactie
Over Redactie 717 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*