Kerrie met rijst; pittig India & Birma (75)

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, rechter

 

‘Twenty-one days in India being the tour of Sir Ali Baba K.C.B.’

 

De rechter

Hij was geen boekenwurm maar haalde toch al zijn examens. Doorliep op de ouderwetse manier de scholen en leerde er ook nog wat. Daarna ging hij naar India als de opvolger van zijn vader en door de voordeur van Haileybury kostschool.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, rechter
Haileybury Kostschool.

Hij ziet India als zijn erfdeel en de bevolking van India als booswichten. Gaat heel feodaal met hen om: hij gedraagt zich als de grand seigneur. Hij beschermt hen, en straft hen en beziet hen van boven naar beneden. Hij kan, vanuit  zijn beroep, veroordelen tot deportatie en tot de dood.

En hoewel hij een inwoner echt wel anatomisch als een mens ziet die een misdaad kan plegen verdient die tegelijk geen enkele vorm van beleefdheid.

Door de spinnenwebben van onbetrouwbaarheid en hebzucht in zijn hoofd heen ziet hij af en toe wel een lichtpuntje maar de rechter verwaardigt zich niet dat te onderzoeken laat staan te begrijpen.

Nee, tussen hem en de zwarte mensen moeten voor hem twee eeuwen liggen.

Man van klasse

Hij blijft ver weg van het saaie van de Indiase wereld. Zijn voorkomen is perfect; zwart fluweel en zachte stem, mooie stropdassen en veel humor. Drie stations in de heuvels zien hem als ‘hun’ rechter en zijn kwinkslagen worden verspreid over het hele bassin tussen Ganges en de bergen.

Een eerste klas causeur, India ligt aan zijn voeten. Men noemt de rechter een ‘very remarkable man’. De matheid die het oosten kenmerkt zit nog niet in zijn geest.

Hij dicht, en maakt lyrische rijmen. Hij is als een kameleon die alles wat in de natuur kleurt tot zijn voordeel neemt. ’Als je levensvreugde hebt krijgt matheid geen kans…’ zegt hij.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, rechter
Turkmenistan.

Mocht India hem ooit te klein worden dan knipt hij die banden door. Zoekt dan de koele winden op van de Turcoman steppen. De Arabische woestijn zit ook in zijn geest en hij kent de keizerlijke harems.

De rechter ziet van iedereen de introductiebrieven. Toeristen komen voor hem naar de gouverneurs van Bombay en Madras, naar de Punjab, Bengalen en ook de viceroy kent hem.

Eenmaal in de heuvels gaat de strengheid van justitie en historie even van hem af en komt de luchthartige dichter naar voren. Zijn sarcastische scherpzinningheid maakt plaats voor humor en een compliment. ‘Lach, Febus, kus hem, Zephyr, zachtjes.’

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, rechter
Lavendel.

Wat zou hij voor dichter geworden zijn? Gekleed met lavendelkleurige kinderhandschoenen en bezoekjes afleggen tussen 12 en 2 en dames gevleugelde woorden toevoegen? Hij weet niets van de prijs van kaas en de lonen op de markt en hoe moet hij dan gelukkig worden met bezoekjes in de namiddag?

Nee, als hij vrij heeft wandelt hij naar de rechtbank, neemt zijn plaats in aan de balie, waant zich god, doet alsof hij mensen groet, en wisselt gedachten uit met pleitende advocaten.

De hulpvaardige politie brengt hem twee uur lang strafzaken en het menu hangt van het weer af. In december moord en berovingen op de hoofdwegen, in juni het breken van contracten en beledigingen. Aan de oevers van de Jumna is net zo veel criminaliteit als aan de Thames.

Dorpelingen die nog niet hun naam kunnen schrijven komen uit hun gehuchten om berecht te worden voor aanranding; arme koelies die nog geen missionaris herkennen al staan ze er naast en grote afstanden moeten reizen om aanklachten te horen over moord en andere vreselijke  daden.

In de regio bij de laagste kaste is criminaliteit ‘in’. Voor een arme Indiër betekent misdaad net zo veel als geloof voor een arme Schot. Het doorbreekt de dagelijkse sleur, het prikkelt hem.

Ze kijken met groot respect naar de rechter want hij is het die van hun daden een misdrijf kan maken tegen de staat, tegen iemands bezit, tegen iemand persoonlijk. Hij is de man die hun daden kan benoemen tot moord, geweldpleging, bendevorming, plundering. Hij is de rechter die ze kan laten opsluiten in de gevangenis en zelfs op de Andamanen.

Ze weten dat ze zijn werklust vormen en dat ze door hem in ketenen naar Port Blair kunnen worden afgevoerd en dat is dan levenslang.

En zijn verdere carrière?

Ondanks de bewierroking door de zwarte mensen kan niemand begrijpen dat een zo hoog geschoolde geleerde zijn tijd vergooit in een land waar matheid en het eten van kikkers hoogtij vieren.

Maar iets houdt hem van de functie van toprechter af: een paar versvormen, een paar nette rijmpjes, een kwinkslag in keurig Latijn in een vonnis of een brief is genoeg om hem af te houden van de hoogste beroepen.

Maar de rechter is niet het type om daar tegen te strijden.

Zou de regering stiekem komen kijken hoe hij zijn lage functiebeoordeling aanvaardt dan zal het ze pijn doen te ervaren dat hij zit te spelen met een magnumfles met iets als ‘dry’ er in of ze treffen hem aan in de tuin van de Hesperiden om de denkbeeldige gouden appel te plukken.

Kerrie met rijst, Erik Kuijpers, India, Birma, rechter
De tuin van de Hesperiden.

 

Toelichtingen

Phoebus, Febus, andere namen voor Apollo. Met Zephyr, Zephyrus wordt mogelijk de westenwind bedoeld uit de Griekse mythologie.

Jumna, Yamuna, rivier in Noord India.

‘Op de Andamanen’; bedoeld wordt het beruchte strafkamp dat The British Empire had geplaatst op de Andamanen nabij Port Blair.

Hesperiden, dochters van Atlas. De beroemde tuin met de gouden appels.

Foto’s en prenten

High Court judges; wikimedia, curid, 28984682

Haileybury kostschool, Hertford Castle, England; wikimedia, curid, 523250.

Turcoman steppe, thans Turkmenistan; wikimedia, curid, 1493488.

Lavendel; wikimedia, curid, 3995461.

Hesperiden; tuin met gouden appels; wikimedia, curid, 666860.

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 687 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland