Recensie: Te Gast in Myanmar

Bert Vos, Recensie, Te Gast in Myanmar
Door Bert Vos

Myanmar, voorheen Birma, was decennialang een gesloten bastion waar oorlog, onderdrukking en wetteloosheid heersten onder een streng militair regime. Het land was lastig voor de individuele bezoeker te bereizen. Maar nu er sinds een paar jaar politieke hervormingen gaande zijn na de overwinning van de partij van Nobelprijswinnaar Aung San Suu Kyi, is er ruim baan voor het toerisme. In de vernieuwde uitgave van Te Gast in Myanmar wordt in tien verhalen een beeld geschetst van de huidige situatie.

Ondanks de doorstane ontberingen zijn de Birmezen hartelijk en gastvrij. En voel je je als reiziger meteen welkom.  Dat de hervormingen tijd kosten kun je in een bijdrage lezen van Ate Hoekstra, redacteur en medeoprichter van de Aziatische Tijger. Ook schrijft hij over de oude gebouwen die Rangoon rijk is in ‘Hoop voor koloniaal erfgoed’ en over de hiphop-scene die floreert in Myanmar. In deze Te Gast In kun je je laten inwijden over de geheimen van een mooie huid, hoe het eraan toegaat in een theehuis en over de lokale cuisine.

Overnacht in Shan-huis

Alphonse Wijnants, Myanmar in beeld
Zie ook Myanmar in beeld
Foto ©Alphonse Wijnants

Schrijver en Myanmar-specialist Hans Hulst gaat met de fiets naar het klooster en Azië-kenner Aline Vermeulen treedt in de voetsporen van de VOC. Verder een verhaal over het kletsnatte waterfestival, over de offerandes voor Boeddha en astrologische voorspellingen. Iets waar de Birmezen heilig in geloven. In ‘verse baksels in viervoud’ leer je hoe het eraan toegaat in een Birmees restaurant. De verhalen nemen je verder mee naar de dorpjes van de Pa-O en je overnacht in een traditioneel Shan-huis.

Ultiem voorpretboek

De verhalen in Te Gast in Myanmar zijn door ervaren reizigers en journalisten geschreven. Op een toegankelijke wijze en met kennis van zaken. He boekje geeft een goed inzicht in de levenswijze en omgangsnormen van de inwoners van dit Zuidoost-Aziatische land. Tot slot eindigt de uitgave met nuttige reistips. Dit ultieme voorpretboek is een aanrader voor iedereen die dit nog onbedorven prachtige land wil bezoeken of sowieso interesse heeft in verre Aziatische oorden.

Te Gast in Myanmar
Uitgeverij Informatie Verre Reizen
Tweede druk mei 2017
Tachtig pagina’s
Prijs Pocket € 8,95
Prijs PDF € 5,99

 

©Aziatische Tijger

Bert Vos
Over Bert Vos 171 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.