Recensie: Stromen die de zee niet vinden

 

André van Leijen, Recensie, RivierenRob Verschuren hoef ik denk ik niet meer bij u te introduceren. Iedereen die Trefpunt Thailand volgt, herinnert zich de familie Le, het verhaal over een Vietnamese familie, die met moeite het hoofd boven water houdt. Trefzeker schetst Rob daarin het leven in een Vietnamees dorpje tot in de kleinste details.

Zaterdag 12 november werd het boek van Rob Verschuren gepresenteerd: ‘Stromen die de zee niet vinden.’ Dat gebeurde bij boekhandel Douwes in Den Haag.

Benieuwd als ik was of ‘Stromen die de zee niet vinden’ het zelfde niveau zou halen, toog ik samen met met Chris Ebbe (bekend van zijn stukjes op Trefpunt Thailand) naar Den Haag. Helaas was de auteur zelf niet aanwezig. Hij woont immers in Vietnam. De honneurs werden waargenomen door Femmy Fijten, ook al een bekende op Trefpunt Thailand.

André van Leijen, Rob Verschuren, Recensie, Verhalenbundel
Rasverteller Rob met zijn schonen
Foto ©Rob Verschuren

Rob is een rasverteller, iemand die je meesleept. Iemand aan wie je vraagt om nog een verhaal te vertellen. En daarna nog eentje.
‘Wat is zijn geheim?’, vroeg zijn uitgever zich af tijdens de bijeenkomst.
Is het de gedetailleerdheid? De empathie?

‘De bar en de leuning van de trap waren van barok houtsnijwerk, op maat gekruld door een lang gestorven artisan en dof van een stoffig patina, de zes tafels hadden bladen van beukenfineer en de houten stoelen waren recht en onversierd.’

Beukenfineer…je zit gelijk in een melaatse kroeg in een uithoek van België. Hostellerie du Château. ‘De Muur’ heet het verhaal, het enige verhaal dat neigt naar magisch realisme. De kroegbaas vertelt:
‘Elke steen is doortrokken van de universele energie die sommige mensen “God” noemen en andere “chi”. In een goede muur zijn de stenen zo gerangschikt dat deze energie wordt versterkt.’ Wat een prachtig contrast met de doodsheid van het beukenfineer.

‘Schroeven’ is een stuk realistischer. Het gaat over het leven in schroevenfabriek. Rob Verschuren aarzelt zelfs niet het verschil tussen een schroef en een bout te beschrijven. ‘Een bout is een ding met een kop… Van ‘een schroef’ spreken we wanneer de mogelijkheid tot aandraaiing wordt verkregen door een een uitsparing in de kop.’ En dan volgt het contrast: ‘Het stampen van de fabriek verandert in de hartslag van een blind en hersenloos beest, de hoelameisjes worden heidense priesteressen met wilde toermalijnen ogen en glanzende panterlijven, die in opperste extase rond barbaarse vreugdevuren springen. Er marcheert ook een doedelzakband voorbij.’

‘Zo sfeervol, ieder beeld zo raak getroffen: een genot voor alle zintuigen’, schrijft Renate Dorrestein over ‘Stromen die de zee niet vinden.’ En zo is het. In het ontroerende ‘Zachte witte tongen’, wordt een jonge vrouw door haar man gedwongen haar moeder viswijf te noemen. Maar ze houdt van hem: ‘Al kende ze hem nauwelijks, ze was zijn vrouw en dat was voor haar genoeg om van hem te willen houden met een liefde die gaf zonder te vragen.’

Of het nu een schroevenfabriek is, een Belgisch café, een huis met drie jonge meiden in Goa of een dorpje in Vietnam, elke keer weet Rob Verschuren door te dringen tot in het beenmerg van de samenleving. Sommigen vergelijken Rob Verschuren met Slauerhoff of met Bordewijk. Dat mag zo zijn, mij doen zijn verhalen vooral denken aan Rob Verschuren. En dat betekent voor mij puur leesgenot.

‘Stromen die de zee niet vinden’ is uitgegeven bij uitgeverij ‘In de Knipscheer’ (www.indeknipscheer.com) en kost 16,50 euro.

André van Leijen, Rob Verschuren, recensie

Over André van Leijen 178 Artikelen
André van Leijen (1947) is schrijver en bioloog. Hij heeft les gegeven aan de Hogeschool Rotterdam en aan een middelbare school in Spijkenisse en in Vlaardingen. Hij ontwikkelde er lesmateriaal voor de natuurwetenschappelijke vakken en publiceerde in diverse bladen. Na zijn pensionering reisde hij met zijn Slowaakse vrouw vijf jaar over de wereld. Inmiddels zijn ze terug in Schiedam, waar André een boek heeft geschreven over zijn belevenissen. Het is te bestellen via bol.com, via alle boekhandels in Nederland en via het redactieadres van Trefpunt Azië: post@trefpuntazie.com Titel: Beste Reizigers ISBN: 978-94-6345-888-7 Prijs: 14,95.

2 Comments

  1. Wat een fijne recensie over deze prachtige bundel. Lees hem allemaal. Geef hem aan alle literatuurminnaars die je kent voor Kerst.

  2. Treffend geschreven deze recensie, André. Tis inderdaad een rasverteller. Hoop dat we nog meer van hem mogen gaan lezen.
    En ook een mooie foto van Rob en zijn gezin.

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.