Recensie: Knalpot, verhalen uit Jakarta

In de grappige en boeiend geschreven verhalenbundel “Knalpot” dompelt Daan Goppel (1987) zich onder in de chaos waar de hoofdstad van Indonesië om bekend is. De schrijver besluit om voor onbepaalde tijd naar deze stad te komen om te ervaren hoe het is om in deze metropool te leven.

In het eerste hoofdstuk begint hij aan een studie Indonesisch oftewel Bahasa en betrekt een kamer bij een hospita in een volkswijk. De dagelijkse gang naar school met het openbaar vervoer is al een hilarisch verhaal op zich. Hij vertelt het zo gedetailleerd dat je als lezer de uitlaatgassen en het zweet bijna ruikt. Jakarta toont zich als een intense stad. Vol uitersten. Met grote verschillen in welvaart en cultuur, waar religieuze vroomheid naast losbandigheid blijkt te kunnen bestaan en niet alles is wat het lijkt. Bij veel ontdekkingstochten wordt hij vergezeld door zijn vriend Abu. Dat is maar goed ook aangezien hij op plekken komt waar je je als blanke Nederlander beter niet in je eentje kunt vertonen.

Bert Vos, Knalpot

Knalpot

De verhalen in Knalpot gaan onder meer over religie en cultuurverschillen. Sommige zijn vrolijk en vol humor, maar hij schetst ook een indringend beeld van het leven en hoe te overleven, vooral als je arm bent en elke dag weer een gevecht is onder de brandende zon die deze vervuilde stad teistert. Hij is ook gefascineerd in de vele vormen van prostitutie in deze overwegend islamitische omgeving en twijfelt of hij ook een meisje mee naar huis moet nemen. Want ‘dat schijnt iedereen wel eens te doen’, vertelt zijn vriend Abu.

Trein

De mensen die Daan spreekt leren hem spelenderwijs de stad vol geheimen kennen, ruiken en proeven. Ze delen hun dromen met hem evenals hun problemen, opvattingen en levensverwachtingen. Genoeg inspiratie voor dertien vlot leesbare verhalen. Die ontroeren en vermaken, verbazing en medelijden opwekken, maar vooral lezen als een voortrazende trein.

Daan Goppel
Knalpot
Uitgeverij Elmar
€ 16,99
132 pagina’s
ISBN: 9789038926759

Bert Vos
Over Bert Vos 162 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekstproducent, Azië-liefhebber, publicist en ZZP'er in Amersfoort.

2 Comments

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.