Recensie: Japan, het meervoudige en ik

New York, Nairobi, Sao Paulo en Tokyo in Japan. Op een dag zal er geen verschil mee zijn in deze steden en Recensie: Japan, het meervoudige en ikveranderen ze in een consumentenbolwerk. In Tokyo is die metamorfose al voltooid. Dat is een van de bevindingen van schrijver, antropoloog en Japan-kenner Martijn Crowe in zijn boek: Japan, het meervoudige en ik.

Welcome closed is de ondertitel. Want de westerse terroerist, zoals Crowe de hordes toeristen noemt, is meer dan welkom. Maar  hij ontmoet er een gesloten bevolking die het liefst doet alsof hij, zijn vrouw Sabya en zoontje Sét niet bestaan. Ook al loopt de achtjarige in een overvolle metro te keten, niemand reageert, ze bestaan niet. Xenofoob als Japanners kunnen zijn. De dollars worden wel gretig geaccepteerd, maar daarna het liefst snel weer naar huis, lijkt de boodschap. Volgens de auteur wonen er dan ook bijna geen buitenlanders in Japan.

Schone schijn

In het reisverslag dat 42 dagen beslaat beschrijft Crowe  juist niet de tempels en paleizen en bijbehorende hoogverheven levensfilosofie en andere highlights. Wat hij wel beschrijft is de ruimte daartussen, zegt hij, die verborgen wordt gehouden voor de achteloze terroerist achter een façade van schone schijn van hoogverheven idealen. Met zijn gezin stort hij zich op het dagelijks leven in de gewone straten.

De meeste boeken die over Japan gaan spiegelen de lezer meestal een droombeeld voor. Met de Japanners als een bijzonder volk dat zich in exotische verheven filosofie en religies wentelt met een duizendjarige beschaving waarbij wij als westerlingen slechts neanderthalers zijn oftewel onbeduidende nitwits, die daar als bezoeker nederig aanwezig mogen zijn. Maar daar denkt de schrijver heel anders over.

Recensie: Japan, het meervoudige en ik
Sabya en Martijn Crowe

Eilandenrijk Japan

Het boek is een uitnodiging om als jezelf te gaan kijken, als reiziger en niet als terroerist. De menselijke soort terroeristen zijn de horden die wereldwijd meer kapot maken dan de mens en autochtone bevolking lief is. Ook in Japan. Maar president Shinzo Abe wil dat de horde van 10 miljoen, voornamelijk uit Azië, die zich naar het eilandenrijk spoedt, groeit naar 50 miljoen. Waarna het sloopwerk door het nietsontziende consumentisme volledig zal zijn. Japan wordt dan een kijkdoos vol luisterrijke verlokkingen, aldus Crowe. Een mooi opgetuigd decor dat bij aankomst echter meer dan nep blijkt te zijn. Met als uitgangspunt: ze komen toch niet meer terug. De vraag blijft dan: is er straks nog wel een authentiek Japan waar de boerenbevolking uitsterft en het Amerikaanse consumentenpatroon alles overneemt?

Identiteit

Japan, het meervoudige en ik
Tokyo

‘Japan, het meervoudige en ik’ geeft een ontluisterend beeld hoe een land hoe het consumentisme een eeuwenoude cultuur verwoest. Van de ene kant bang voor die westerling die als een melaatse wordt behandeld, maar van de andere kant in alle bochten wringend om hem en zijn ‘cultuur’ na te doen. Een land waar oud, arm, lelijk en dakloos het liefst uit het gezichtsveld wordt gepoetst.

Waar iedereen de fatsoensregels tot in details hanteert, treinen nooit te laat zijn en alles er proper uitziet. Met ongeschreven regels waar je je als buitenlander wel aan moet houden, maar die je niet kent zoals niet eten terwijl je loopt of je niet ophouden op bepaalde plekken in een tempel waar je je voetstappen niet achter mag laten. En al helemaal niet als een onwetende terroerist. Het levert hilarische taferelen op.

Teloorgang

De Japanse bevolking, zegt Crowe, lijkt aangetast door de teloorgang van haar eigenheid en adapteert het consumentisme, zoals ze dat met alles doen: kijken, stelen, verbeteren en flink duur weer verkopen.

Concluderend: Als je Japan wil bezoeken of er gewoon eens iets over wil lezen en je houdt ervan om van de begane paden af te gaan, dan is dit boek zeker een aanrader. Lees gemakkelijk weg, geeft een inkijk in de ziel van de Japanner en ook wordt de nodige humor niet vergeten.

Japan, het meervoudige en ik
Martijn Crowe
Co-auteur: Sabya van Elswijk
Uitgeverij: De Oplichterij
ISBN: 9789082824254
151 Pagina’s
Prijs: 23,95

Bert Vos
Over Bert Vos 183 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.