Quota voor poep in Noord-Korea zorgt voor onrust en geweld

Quota voor poep in Noord-Korea zorgt voor onrust en geweld
Arbeiders scheppen poep op een boerderij in Sariwon

Het is geen fake-nieuws en onwerkelijk. Maar in Noord-Korea moet elke gezonde burger 100 kilogram poep inleveren op speciale inleveradressen. Dat beval leider Kim Jong Oen tijdens zijn nieuwsjaarspeech. Sindsdien is de concurrentie om menselijke ontlasting moordend geworden.

De autoriteiten belasten burgers met een voor hen onmogelijke verzamelquota om de menselijke mest in te zamelen voor het landbouwseizoen van volgend jaar. In het arme Noord-Korea zijn boerderijen vaak bemest met menselijk afval. Volgens Radio Free Asia is het quotum voor poep opzettelijk onredelijk. Om zo burgers te dwingen boetes en steekpenningen te betalen voor het niet halen van doelen. In stedelijke gebieden veroorzaakt de missie onrust en schade. Mensen stelen uitwerpselen van elkaar of graven grond op om dit te vermengen in een poging het quotum te bereiken. Ook zijn de massale afgravingen een gevaar voor het milieu. In een poging om de quota te halen wordt er zelfs geweld gebruikt, schrijft RFA. Stadsbewoners vechten om openbare toiletten over te nemen.

Zegen voor ondernemers

Het quotum voor menselijke landbouwmest blijkt een zegen te zijn voor sommige ondernemers. Omdat de absolute hoeveelheid poep nergens in de buurt van het quotum ligt, zijn er nu handelaren die gedroogde ontlasting verkopen. En daar is goed aan te verdienen. Daarnaast laten in de steden inwoners hun ontlasting buiten drogen met alle stank van dien. Dusdanig dat die zorgt voor ademhalingsmoeilijkheden voor passanten op straat. Het quotum is zelfs een groot ongemak voor mensen die op het platteland wonen. Daar wordt alle humus (de donkere voedselrijke grond), gebruikt om te vermengen met mest. Zelfs stenen uit kolenmijnen worden in het mengsel gestopt, volgens RFA.

Onvrede over verplichtingen

De mestmissie en andere zaken waar de Noord-Koreanen mee worden geconfronteerd zoals hongersnood en voedselrantsoenen zorgt voor steeds meer onvrede, zeggen bronnen tegen de nieuwszender. Mensen hebben geen tijd meer om voor zichzelf te zorgen. Het is moeilijk om de kost te verdienen omdat men aan zoveel verplichtingen moet voldoen voor vadertje staat. Bewoners klagen dat de autoriteiten hen dit jaar hebben gedwongen om zoveel van deze missies te volbrengen dat ze zich niet eens kunnen herinneren welke dat ook alweer zijn. Overheidsfunctionarissen zijn vrijgesteld van deze taken, maar de gewone machteloze burger draait op voor de willekeur van hun leider en consorten in dit gesloten stalinistische land waar je als individu niets voorstelt.

Naschrift: Een gezond volwassen mens produceert gemiddeld 125 gram poep per dag, dat is 45 kilo per jaar.

 

Bert Vos
Over Bert Vos 183 Artikelen
Bert Vos is journalist, tekst-producent en Azië-liefhebber. Hij woont in Amersfoort.

1 Comment

  1. Zeg, kunnen wij die Oen niet eens inhuren? Zijn we gelijk van alle poep-op-de-stoep af! En dan sturen we Rutte en de stikstof die kant op! Eigenlijk best een goed idee van me, zo op de vroege donderdagmorgen……

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.