Proces tegen politiegeweld in Peru aan de San Marcos-universiteit in Lima | Peru

Honderden politieagenten vielen zaterdag de Universiteit van Lima binnen, braken de poorten met een gepantserd voertuig open, vuurden traangas af en arresteerden meer dan 200 mensen die naar de Peruaanse hoofdstad waren gekomen om deel te nemen aan protesten tegen de regering.

Op foto’s is te zien dat tientallen mensen met hun gezicht naar beneden op de grond liggen aan de Universiteit van San Marcos na een politieoptreden. Studenten vertelden de Guardian dat ze werden geduwd, geschopt en geslagen met stokken toen ze uit hun slaapzalen werden gezet.

De politie doet een inval in de oudste universiteit van San Marcos Amerika – De laatste in een reeks beledigingen die hebben geleid tot oproepen aan president Tina Polwart om af te treden na zes weken van onrust die 60 levens heeft geëist, ten minste 580 gewonden en meer dan 500 arrestaties heeft achtergelaten.

De Demonstraties Het begon begin december ter ondersteuning van de afgezette voormalige president Pedro Castillo, maar het aftreden van Polwart is grotendeels verschoven naar het sluiten van het Congres en het eisen van nieuwe verkiezingen. Poluarte was de vice-president van Castillo en werd vervangen nadat hij het had geprobeerd Sluiter Congres en regeerde bij decreet op 7 december.

Mensen worden vastgehouden op de campus van de Universiteit van San Marcos in Lima. Foto: Juan Mandamiento/AFP/Getty Images

Veel van degenen die bij de inval van zaterdag waren gearresteerd, waren afgelopen donderdag vanuit het zuiden van Peru naar de hoofdstad gereisd om deel te nemen aan een demonstratie. ‘Lima nemenHet begon vreedzaam, maar mondde uit in botsingen tussen demonstranten en oproerpolitie te midden van stenenkogels en traangas.

In een verklaring TwitterenVN Mensenrechten Het Bureau van de Hoge Commissaris riep de Peruaanse autoriteiten op om “de wettigheid en evenredigheid te waarborgen”. [police] Garanties op tussenkomst en eerlijk proces.” Het benadrukte het belang van de aanwezigheid van afwezige procederende partijen in de eerste uren van het proces.

Studenten die in residenties woonden, zeiden dat ze met geweld naar buiten werden gedwongen door gewapende politie, die deuren openbrak, trolleys gebruikte en ze eruit schopte.

Esteban Godofredo, een 20-jarige student politieke wetenschappen, werd behandeld voor beenletsel. “Hij sloeg me met zijn stok, hij gooide me op de grond en begon me te schoppen”, vertelde Godofredo aan de Guardian terwijl hij op het gras buiten de woning zat met zijn zwaargewonde, verbonden rechterkuit.

Een student genaamd Esteban Godofredo wordt behandeld voor een beenblessure
Een student genaamd Esteban Godofredo wordt behandeld voor een beenblessure. Foto: Don Collins/The Guardian

Op video’s die de Guardian had gezien, waren verwarde en bange studenten te zien die ineengedoken buiten hun gangen zaten, sommigen nog in hun pyjama, terwijl de oproerpolitie bevelen en beledigingen schreeuwde. De jongeren werden gedwongen tegen de muur te gaan staan ​​of in rijen te knielen.

“Ze richtten hun geweren op ons en riepen: ‘Wegwezen’. We hadden geen tijd om onze identiteitsbewijzen te pakken”, zegt de 20-jarige leerling-lerares Jenny Fuentes. “Ze dwongen ons te knielen. Veel meisjes huilden. , maar ze zeiden dat we moesten zwijgen. .

“Ze hebben ons niet verteld waarom we uit onze kamers werden gezet”, zei hij. Een groep van ongeveer 90 studenten, die tijdens de zomervakantie op de campus verbleven voor werk en studie, werd vervolgens naar de grote binnenplaats gemarcheerd, op 10 minuten loopafstand, waar anderen werden vastgehouden.

Uren na de inval mochten ze niet terugkeren naar hun kamers, die werden doorzocht door de politie.

De Peruaanse politie zei dat ze toebehoorden aan demonstranten die werden vastgehouden op de campus van de San Marcos Universiteit in Lima.
De Peruaanse politie zei dat ze toebehoorden aan demonstranten die werden vastgehouden op de campus van de San Marcos Universiteit in Lima. Foto: Don Collins/The Guardian

“Ik was student aan San Marcos [University] En dit soort verontwaardiging hebben we sinds de jaren tachtig niet meer meegemaakt’, zei congreslid Suzelle Paredes tegen The Guardian, die door een politieafzetting de toegang tot het terrein was ontzegd.

“De politie is de universiteitsresidentie binnengegaan, de kamers van vrouwelijke studenten die geen band hebben met de demonstranten. Ze bedreigden hen terwijl ze sliepen en haalden hen uit hun kamers.

Paredes zei dat het een flashback was naar reguliere politie- en strijdkrachteninvallen op de openbare universiteit in de jaren tachtig en negentig, toen de campus werd gezien als een onderwerpingsgrond tijdens het staatsconflict met Mao-geïnspireerde Lichtend Pad-rebellen.

“We zijn op dat moment niet, we staan ​​onder een democratische regering die de grondrechten respecteert”, zei Paredes.

Met protesten en wegblokkades die een groot deel van het land plat legden, gaven de Peruaanse autoriteiten zaterdag opdracht tot de sluiting “tot nader order” van de Inca Trail die leidt naar de Inca-citadel en werelderfgoed Machu Picchu – de grootste toeristische attractie van Peru. Meer dan 1 miljoen bezoekers per jaar.

READ  Muziekproducent sterft bij schietpartij Miami Beach, verwondt 2 vrouwen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *