Filipijnse volksverhaaltjes (56). Bantugan; oorlog met de Spanjaarden

Filipijnse Volksverhaaltjes, Prinses

 

Oorlog met de Spanjaarden om een prinses….

Vóór de Spaanse overheersing woont in de vallei van de Rio Grande een bijzonder sterke man. Bantugan. Zijn vader is de broer van de aardbeving en van de donder.

De sultan van het eiland heeft een knappe dochter en Bantugan wil met haar trouwen. Maar de reis naar de sultan is lang en gevaarlijk en hij overlegt met de hoofdmannen wie de reis namens hem gaat maken. Tenslotte komt men uit bij zijn zoon, Balatama, die de reis met het aanzoek moet doen.

Vader Bantugan geeft hem helm, schild en wapens mee en hij begint aan de lange reis. Hij moet zich door een stevige haag vechten rond een rots die de vorm heeft van een man en merkt dat de haag zich achter hem sluit…..

De sultan

Van afstand ziet hij de stad liggen. Een mooie stad met wel tien havens aan zee. Een van de vele huizen springt er bovenuit; dat is van kristal met veel goud. Hij maakt zijn doel bekend en staat bij de sultan en zijn raadgevers. De sultan vraagt hen raad over het aanzoek. Maar zij hebben ernstige bezwaren.

‘Het eerste geschenk moet een beeld van goud zijn en dat heb je niet bij je. En voorts willen wij een binnenplaats zien met een vloer van goud die een meter dik is. De andere geschenken moeten talrijker zijn dan de grassprieten hier. Daarna willen wij een brug gebouwd hebben over de grote rivier. Tenslotte moet je alle kokosnoten in het bos van de sultan veranderen in goud.’

Balatama is niet onder de indruk. ‘Doen we allemaal. Mijn familie gaat dat regelen en het gouden beeld geef ik zelf aan jullie. Maar nu moet ik terug naar mijn vader om alles te regelen.’ Maar dat wordt niet aanvaard. ‘Je drijft de spot met ons. Geef ons nu dat gouden beeld anders doden we je.’

‘Goed’, zegt Balatama, ‘maar als ik je nu het beeld geef wordt de hemel zwart en komen er vreselijke stormen op jullie af.’ Ze lachen hem uit. Balatama grijpt in zijn helm en gooit het gouden beeld naar ze. En dan schudt de aarde, vallen stenen zo groot als huizen uit de hemel tot de sultan Balatama vraagt het beeld terug te nemen.

Hij gaat terug naar huis en belooft over drie maanden terug te komen voor de bruiloft. Maar eenmaal bij de grote rots komt hij de stevige haag niet meer uit en zit hij vier maanden vast……

Filipijnse Volksverhaaltjes, Prinses
Spaanse armada.

De Spaanse generaal

De generaal hoort van Bantugans plannen maar wil zelf met de prinses trouwen. Hij verzamelt een enorme vloot van wel tienduizend boten en zijn eigen oorlogsbodem en neemt bezit van de havens van de sultan. Hij dreigt de hele stad kort en klein te slaan als hij niet met de prinses mag trouwen en tenslotte belooft de sultan hem dat maar…. De trouwerij wordt gepland voor de volgende volle maan.

Bantugans vloot

Hij denkt dat zijn zoon dood is, of gevangen genomen, en maakt zijn vloot gereed. Ze varen naar de stad van de sultan en gaan voor anker op korte afstand van de Spaanse vloot. De sultan ziet zijn kans schoon! Hij heeft zijn dochter aan twee mannen beloofd en moet een list verzinnen. ‘Ik zie twee mannen dingen naar de hand van mijn dochter. Ga naar je boot en vecht het maar uit. De winnaar trouwt met haar.’

Het gevecht

De Spanjaarden openen het vuur. Drie dagen lang bulderen de kanonnen. Er hangt zoveel rook dat de vloten niet meer te zien zijn. De Spaanse generaal denkt dat hij gewonnen heeft en komt de prinses opeisen… Maar de rook zakt en men ziet dat de vloot van Bantugan geheel intact is.

De Spanjaarden dreigen nu in de stad iedereen uit te moorden en de sultan zwicht voor die druk: hij bepaalt dat geen van beide heren zijn dochter krijgt. Beide vloten vertrekken daarop. Maar het is een list. Bantugan keert terug en trouwt met de prinses. En op weg naar huis vinden ze Balatama en bevrijden hem.

Spaanse wraak

De generaal herziet zijn plan: hij gaat de prinses met geweld halen. Dan hoort hij dat ze al getrouwd is en uit wraak vermoordt hij de sultan en zijn hele stad. Hij vaart met zijn vloot daarna naar Bantugan met het doel hem en zijn volk te vernietigen.

De enorme Spaanse vloot vaart de Rio Grande op. De vloot is zo omvangrijk dat nergens een vrij stukje water te zien is aan de horizon. Bantugan weet dat hij het onderspit zal delven maar gaat met zijn vloot en de soldaten van de Islam op de Spanjaarden af. Het gevecht is verschrikkelijk hard. De schepen van Bantugan raken allemaal lek en zinken doch trekken honderden Spaanse schepen mee de diepte in.

En dan gebeurt er iets vreemds.

Waar de oorlogsbodem van Bantugan zinkt komt ineens een enorm eiland aan de oppervlakte, een eiland dat je nu nog steeds ziet liggen voor de monding van de Rio Grande. Het eiland staat vol met bongopalmen, en in de heuvels wonen nu de soldaten van Bantugan. En o wee als er een boot langs vaart met vrouwen aan boord; die worden gekaapt en meegenomen diep de heuvels in.

De vrouw van Bantugan, die zijn schip ziet zinken, neemt nu haar eigen boot en valt de Spanjaarden aan. Ook haar boot zinkt en op die plaats verschijnen ineens de Timaco heuvels. Alle bediendes van de prinses veranderen in witte apen en als je goed luistert kun je die in de avond horen zingen…….

Toelichtingen

Spanje was kolonisator van 1521 tot 1896. Daarna namen de Amerikanen de eilanden over tot 1946. Spanjaarden worden in dit verhaal ‘Christian dogs’ genoemd; het leger van Bantugan staat hier als ‘soldiers of Islam’. Grote delen van de Filipijnen zoals het eiland Mindanao zijn overwegend islamitisch al is de bevolking van het hele land voor 80% katholiek.

Foto’s en prenten

Eiland Mindanao; wikimedia, curid, 401379.

‘Vertooninge van de ontsachlyke Spaansche Krygs vloot, in den Jaare 1588’, Jan Luyken, 1649-1712; wikimedia, curid, 5526701

 

 

Erik Kuijpers
Over Erik Kuijpers 808 Artikelen
Erik Kuijpers (1946) werkte 36 jaar als aangiftemedewerker inkomsten- en vennootschapsbelasting. In 2002 emigreerde hij naar Nongkhai in Thailand waar ook zijn partner en pleegzoon wonen. Erik pendelt nu afhankelijk van de seizoenen tussen Thailand en Nederland