Primeur DNT: anti-propaganda complot ontdekt!


 

DNT, Origineel Logo

Farang-waarnemer ontmaskert anti-propaganda complot

Van onze speciale agitproppert drs. Onno Peilbaar

 

Da Nonsense Times heeft recentelijk ontdekt dat een anti-propaganda complot, met vertakkingen tot in de hoogste regeringsregionen, onschadelijk is gemaakt. Volgens erg zeer goed ingelichte bronnen is dit de verklaring voor het plotselinge en onverklaarbare buiten tv-beeld verdwijnen van kolonelmevrouw Thaksada, enige tijd sidekick van generaal Prayut in het veelbekeken wekelijkse informatieprogramma Geef Volk Gelukkig Zijn Terug.

Tot voorjaar 2016 was Khuen Khwamsuk Hai Khon Nai Chat, zoals het tv-programma in kort Thais heet, in format onemanshow. Op aanraden van duistere PR–experts werd deze succesformule gewijzigd in Q&A. Trouwe kijkers reageerden ontzet op de aankondiging van de  nieuwe aanpak. Pas na deze aan de engelstalige pers afgegeven garantie van de generaal ‘I will still continue to talk a lot’ keerde de rust in miljoenen Thaise huiskamers terug.

De man die ervoor zorgde dat het oneonone met de generaal een vluggertje bleef is een Nederlandse expat die langjarige en grondige studie heeft gemaakt van Thaise gewoonten. ,,Het viel me meteen al op dat er een zekere samenwerking scheen tussen mevrouw Thaksada en de anonieme gebarentaalster rechts onderin beeld”, zegt Klaas Diepintglas, onder beding van absolute anonimiteit. ,,Ik ben hier slechts te gast en bemoei me niet met politiek, ik wil geen gedonder”, bezweert hij.

Synchroon damescontact

Da Nonsense Times, Hans Geleijnse, Agitprop
Betrouwbare Bron DNT. ‘Keiharde duels waren het. Heel onThais zonder lange beleefde introductie meteen met vragen te beginnen, en nog wel de eerste! Let ook op het verkapte drie vingergebaar van de doventolk’

 

Het was Diepintglas na ontelbare malen terugkijken van sommige uitzendingen opgevallen dat de gebarentaalster herhaaldelijk duimen omhoog en omlaag stak en soms zelfs het bekende vingergebaar uit de Hunger Games maakte bij het vertolken van het vraaggesprek. ‘Toen ontdekte ik dat die gebaren synchroon liepen met toonhoogtes van de beleefd lijkende ‘Ka’s’  achter iedere zin van de interviewster’, vertelt hij.

Uit zijn bloknoot geeft hij een paar voorbeelden. Ka met hoge eindtoon, betekenis ‘Dat kun je niet menen’. Doventolk krabt zich met met beide handen achter de oren. Een langgerekt op dezelfde toonhoogte uitgesproken Kaaaa: ’t Is me wat. Gebarentaal: duim op de toppen van de vingers en verticale beweging van de hand uit het polsgewricht (onder kenners een Italiaantje).  Meest gezagsondermijnende combinatie was volgens Diepintglas een kort hoog ingezet in peilloze keelgatdiepte verdwijnend Ka! Betekenis: Maak dat de kat wijs. Gebarentaal: met beide handen halfronde bewegingen, een aai-gebaar dat in de seksindustrie op z’n Anglicaans ‘cupmating’ wordt genoemd.

Da Nonsense Times, Hans Geleijnse, Agitprop
…. even een Italiaantje maken. ’t Is me wat!
Foto van Newstalk.com

Geen Thais? Dan pas leer je verbanden zien!

Opmerkelijk is dat Diepintglas geen woord Thais spreekt. ‘Dat is een voordeel want daardoor lette ik heel goed op de ondertitels en de toonhoogtes. Maar ik zeg er eerlijk bij dat mijn grote kennis van de Thaise gebarentaal de doorslag gaf. In gebarentaal met ondertitels ben ik zelfs een regelrechte kanjer. Die kwaliteit toonde me de samenhang’.

Diepintglas leverde na enig aarzelen zijn bevindingen in een lijvig rapport af bij het bureau van de generaal. ‘Je moet als buitenlander zeker van je zaak zijn, er moet vertrouwen groeien. Je wilt geen pleefiguur slaan’, verklaart hij. Kort na zijn actie werd ‘Geluk terugbrengen’ weer een éénmanszaak en vonden in de entourage van de generaal verschuivingen plaats die alleen Diepintglas onmiddellijk kon relateren aan zijn nijvere studeerkamerwerk.

 

DNT-inkijkje in rapport ‘Verband willen zien’ van Klaas Diepintglas

Meer wil de Waarnemer niet kwijt over zijn waarnemersactie. Hoewel, op de valreep geeft hij dit advies aan Da Nonsense Times: ‘Onderschat jullie invloed niet. Alles wordt door hogerhand gelezen en serieus genomen.’

‘Wat je gelooft me niet? Op jullie website werd vorige week kritisch geschreven over de beproefde politiepraktijk om opgepakte misdrijvers aan de pers voor te geleiden. En welk bevel gaf de generaal gisteren? De politie moet onmiddellijk deze tentoonstellingspraktijken staken! Nou, denk maar niet dat dit een toevalligheidje is’.

 

 

 

 

 

 

 


Redactie
Over Redactie 597 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.