Prijshoudend op beursvloer en in café

Bert van Balen, Prijshoudend, Beursvloer
Barlady
Gepubliceerd op TheStationsLo

‘U ziet er prijshoudend uit vandaag,’ zei ik tegen de juffrouw die een glas bier op mijn tafeltje plaatste. Even zag ik dat zij de neiging had het glas weer weg te halen, maar liet het toch staan.

‘Hoe bedoel u,’ vroeg zij. ‘Hangt er een prijskaartje om mijn nek of zo. ‘O nee, zo bedoel ik het niet, begrijp mij niet verkeerd,’ probeerde ik nog, maar het was al te laat. Henk,’ schreeuwde zij met schelle stem naar de bar. ‘Kom is.’

Henk, achter de toog vandaan gekomen, leek nog ietsjes groter dan achter de bar, droeg een strak zittend T-shirt waardoor zijn spierbundel gekweekt door jarenlange training wat beter tot uiting kwam terwijl zijn armen heel expliciet duidelijk maakten dat ongewenst gedrag van bezoekers niet getolereerd zou worden. De getatoeëerde teksten en tekens maakten duidelijk wat er met je kon gebeuren als je tussen die armen klem kwam te zitten.

Henk,’ zei de juffrouw en keek hem liefdevol aan,’ hangt er een prijskaartje om mijn nek.’ Henk keek, schudde van nee en keek toen naar mij. ‘Meneer hier dacht van wel,’ zei juffrouw. ‘Wat zei ie dan?’ wilde Henk weten. ‘Ja dat weet ik niet zo precies meer, maar iets wat leek op wat mot dat kosten.’

‘Nee, nee, nee zoiets zei ik helemaal niet’ riep ik met ietwat paniek in mijn stem.

Bert van Balen, Prijshoudend, Beursvloer
Zei jij dat, kerel? ……. Nee, nee, dat zei ik helemaal niet…..

‘Dus jij wou een bod doen op mijn vrouw,’ zei Henk. ‘Helemaal niet. Zou niet durven. Het lijkt meer op een misverstand. Ik probeerde een compliment te maken wat niet begrepen werd.’ ‘Jij wilde een compliment maken naar mijn Annie door haar geld aan te bieden? Wat dacht je, een lekkere temeier.’ ‘Ik bood helemaal niks aan. Ik zei slechts dat zij er vandaag prijshoudend uitziet. Bedoeld als compliment.’ ‘Mmm,’ zei Henk, maar prijshoudend heeft toch iets met geld te maken, is ’t niet,’

‘In zekere zin, ja.’ Het misverstand schreeuwde om uitleg. Nu moest ik kiezen. Ofwel ik vertelde de waarheid dat ik de term prijshoudend had opgevangen in een Amsterdamse kroeg. Van die strak in het pak zittende drieling, met zo’n matje in hun nek en een hete aardappel in de bek die zij stonden uit te spugen tijdens het gesprek wat ging over hun werk op de beursvloer. Een of ander aandeel leek prijshoudend, zag er mooi en gezond uit, zou nog veel winst op kunnen leveren op termijn, terwijl een ander aandeel op de rand van de afgrond balanceerde. Bieden en laten.

Ofwel het alternatief. Ik was zelf een beursbengel en had per ongeluk het jargon van de beursvloer meegenomen naar dit smaakvolle cafe en de dagelijks gehoorde term op de vloer misbruikt tegen Annie. Mijn fantasie koos voor de laatste optie en ik presenteerde mijzelf als beursjongen. Ondertussen stond Annie zichzelf in een spiegel met daarop een Coca Cola reclame te bewonderen hoe prijshoudend zij wel was.

Bert van Balen, Prijshoudend, Beursvloer
… en dit leek mij wel aannemelje optie
Gepubliceerd op CFD handel 

‘Nou Henk,’ zei zij, lijkt mij wel een aannemelijk verhaal. Toch? Zullen we opa maar met rust laten.’ ‘Wee nie,’ zei Henk. ‘Luister vrind, jij werkt dus op de beurs. Met veel geld. Toch?’ ‘Ja,’ antwoordde ik voorzichtig. ‘Nou vertel is vrind, wat bied jij voor Annie.’ Niks, had ik willen zeggen, maar hiermee zou ik dus een regelrechte belediging maken naar Annie zelf, maar veel en veel erger naar haar rechtmatige echtgenoot. ‘Een miljoen,’ zei ik dus en er snel achteraan, ‘als ik het had.’

‘En dat heb jij dus niet,’ maakte Henk hier terecht uit op. ‘Nee, helaas.’ ‘Hoor je dat Annie. Meneer zou een miljoen voor jou overhebben, maar heeft het niet. Beetje met de miljoenen van anderen spelen maar zelf geen cent te makken. Ga ik niet geloven vrind. Er bestaat ook nog zoiets als een strijkstok? Of is dat toevallig geen beursterm. Wordt daar een ander woord voor gebruikt?’

‘Men betaald transactiekosten ja. Maar dit is geld voor de firma om de kosten te dekken. Fee wordt zoiets genoemd.’ ‘En een gedeelte van zo’n Fee, zoals jij dit noemt, wordt uitgekeerd als bonus aan de man of vrouw op de beursvloer. Klopt dat.’. Als ik de berichten in de krant lees wel ja, maar dit kon ik niet meer zeggen want ik had mijzelf al als beursbengel gepresenteerd.

‘En op jouw leeftijd heb je nog steeds geen miljoen bij elkaar geharkt?’ Henk stond met zijn armen in zijn zij te wachten op mijn antwoord. ‘Goede tijden slechte tijden,’ probeerde ik. ‘Ja ja,’ was zijn eenvoudige antwoord. ‘Nou als ik jou was zou ik maar gauw dat biertje opdrinken een andere zaak opzoeken.  ‘Wat krijg je van me,’ vroeg ik en probeerde op te staan om het cafe te verlaten. ‘Nogmaals, mijn excuses voor het misverstand.’ ‘Laat maar zitten,’ zei Henk. ‘Rondje van de zaak.’

Hij liep met mij mee naar de uitgang en naar buiten. ‘Bedankt,’  zei hij. ‘Voor wat,’ vroeg ik.’ ‘Dat ik vannacht geen oog dicht zal doen en mij bezig moet houden met een prijshoudend wijf dat mij al tien jaar aan de kop zeurt over haar uiterlijk wat steeds verder in verval raakt. Ik zou je zo een miljoen geven als je haar meeneemt. Maar ja, dat heb ik niet.’

Bert van Balen
Over Bert van Balen 453 Artikelen
†Bert van Balen (20 juni 1945 - 26 oktober 2018) verbleef een decennium lang regelmatig in Thailand, vooral in Chiang Mai. Bert leerde als autodidact van zijn hobby fotografie zijn beroep te maken. HIj was ook chauffeur, magazijnbediende, semi beroepszeiler, redacteur en journalist voor Kidsweek en flierefluiter. De reden tot zijn regelmatig langdurig verblijf in Thailand is terug te vinden in zijn boek: Hoera, ik heb kanker. Te bestellen via Bol.com

1 Comment

  1. Probeer je iemand te prijzen en dan is het weer niet goed. Probeer het eens in de uitverkoop! Weet je zeker dat zich dit in Nederland afspeelde? Spannend verhaal!

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.