Presidentsverkiezingen Taiwan. China’s sterke man krijgt recalcitrante afvallige niet in het gareel


De presidentsverkiezingen in Taiwan zijn uitgelopen op een pijnlijke nederlaag voor Beijing. De zittende, vrouwelijke president van het eiland voor de Chinese kust, Tsai Ing-wen, kreeg 57 procent van de stemmen, bijna 20 procent meer dan de 38,6 procent van  haar door Beijing gesteunde rivaal.

De onverwacht grote overwinning van Tsai is een persoonlijke nederlaag voor de sterke man in Beijing, Xi Jinping. Beijing beschouwt Taiwan als een afvallige provincie die het desnoods met geweld weer wil inlijven. De aardverschuiving krijgt nog meer betekenis doordat Tsai’s Democratische Progressieve Partij (DPP)  haar meerderheid in het parlement met gemak wist te behouden.

Peter van Nuijsenburg, Presidentsverkiezingen, Taiwan
Taiwan’s sterke vrouw, Tsai Ing-wen
Foto gezien op National Interest Org

De presidentsverkiezingen stonden in het teken van het oproer in Hongkong tegen het regime van Xi. Daar woedt al een half jaar een opstand tegen de communistische machthebbers in Beijing. De brute pogingen om de pro-democratiebeweging om zeep te helpen speelden Tsai in de kaart. De Taiwanese kiezers zagen daarin een voorproefje van wat Beijing uiteindelijk ook voor hen in petto heeft en brachten hun stem massaal uit op de president.

Voor het uitbreken van de opstand in Hongkong leek de de door Beijing naar voren geschoven Han Kuo-yu, de ‘Trump van Taiwan’, de beste papieren te hebben. Han leek te profiteren van de onder Tsai lusteloze economie en haar vaak weinig overtuigende optreden. Beijing heeft op zijn beurt weinig nagelaten om hem aan de overwinning te helpen. Zijn verkiezingskas werd gevuld met donaties uit Beijing en een trollenleger moest met nepnieuws Tsai en haar partij ondermijnen.

Tsai slaagde er echter in de presidentsverkiezingen tot vooral een referendum over de zelfstandigheid van haar land te maken. Han werd met succes afgeschilderd als een stroman van Beijing. Ze sprak daarmee vooral de jongeren onder de 23 miljoen Taiwanezen aan die geen zin hebben om hun vrijheden onder de knoet van Beijing te verliezen. Taiwan is behalve een economisch succes ook een redelijk functionerende democratie.

De nederlaag in Taiwan en de opstand in Hongkong zijn een forse streep door de ambities van Xi. De president voor het leven wil beide recalcitrante ‘provincies’ onder het gezag van Beijing brengen. De hereniging met het moederland zou voor hem de kroon op het werk moeten worden.

Hongkong heeft tot 2047 een status aparte. Toen de Britten de kolonie in 1997 overdroegen aan China zouden democratische verworvenheden als vrijheid van meningsuiting, onafhankelijke rechtsspraak en vrije verkiezingen worden gerespecteerd. Dat was de ‘een land, twee systemen’-formule. Beijing nam al gauw een loopje met deze afspraken en heeft het bestuur in Honkong gaandeweg steeds meer naar zijn hand gezet.

Xi wilde de formule voor Hongkong ook toepassen in Taiwan. Maar geschrokken door de ontwikkelingen in Hongkong kozen de Taiwanezen voor een president en haar partij die de facto onafhankelijk van Beijing willen blijven.

De vraag is nu of Beijing deze situatie zal accepteren. Tsai zal rekening moeten houden met intimidatie in de vorm van marine- en luchtmachtoefeningen voor de kust en in het Taiwanese luchtruim. Dat is een beproefd Chinees recept. Op het binnenlandse front zal ze op haar hoede moeten blijven voor verhoogde activiteiten van pro-Beijing groepen. En de dreiging van een Chinese invasie zal een permanente schaduw over haar land werpen.

 

Meer over Taiwan op Trefpunt? Taiwan Utopia!


Peter van Nuijsenburg
Over Peter van Nuijsenburg 233 Artikelen
Journalist en publicist Peter van Nuijsenburg (1951) werkte in het verleden bij De Telegraaf, Elsevier en persbureau GPD, het Financieele Dagblad en diverse omroepen. Hij was correspondent in Johannesburg, Berlijn, Tokio en Rome. Peter was voorheen ook parlementair en economisch redacteur. Hij is liefhebber en kenner van kunst en cultuur. Bij dagblad Trouw publiceerde hij boekbesprekingen. Beroepsmatig en (meer recentelijk) als toerist was hij in Thailand en andere Asean–landen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*