Premier Aryeh ontmoette Teri in het huis van de Shas-chef na de diskwalificatie door het Hooggerechtshof

Shaws: Hof ondermijnt de wil van 400.000 kiezers

Minuten nadat het Hooggerechtshof zijn leider uit de ministerspost had gediskwalificeerd, gaf de Shaz-partij een verklaring af waarin stond dat de rechtbank een “politieke” beslissing had genomen die de wil van de 400.000 kiezers van Shaz ondermijnde.

“Vandaag heeft de rechtbank effectief geoordeeld dat de verkiezing zinloos is. Het oordeel van de rechtbank is politiek en besmet met grove oneerlijkheid”, aldus de verklaring.

Shas-leider Aryeh Teri, een financiële overtreder, werd onlangs veroordeeld voor belastingmisdrijven afgelopen januari en verliet de Knesset als onderdeel van een pleidooiovereenkomst waarin hij beloofde zich terug te trekken uit het politieke leven. In plaats daarvan trad hij in november opnieuw toe tot de Knesset over de 11 zetels van Shas, en in december versnelde de coalitie de wetgeving om zijn weg naar de posten van het ministerie van Binnenlandse Zaken en het ministerie van Volksgezondheid te effenen.

“De hele Shas-beweging is geschokt door de willekeurige en ongekende uitspraak van het Hooggerechtshof, die in strijd is met wet en gerechtigheid, en beschouwt het als een ernstige schending van het recht om te stemmen en gekozen te worden, de levensader van de democratie”, aldus de Shas-verklaring. vervolgd De partij belooft ook mee te wegen.

Eerder deze maand stelde minister van Justitie Yariv Levin wetgeving voor om de billijkheidstoets te annuleren waarbij de rechtbank Deri’s benoemingen stopzette, eraan toevoegend dat de uitspraak de coalitie onder druk zou zetten om Deri’s ministeriële status te bespoedigen of te herstellen.

Het besluit komt ook tegen de achtergrond van een bredere campagne voor gerechtelijke hervorming, gesteund door Shas, het hoogtepunt van tientallen jaren van klaagzangen van de Mizrahi Haredi-partij over een rechtbank die haar manier van leven niet weerspiegelt.

READ  EXCLUSIEF: Adani uit India zegt dat de verkoop van aandelen van $ 2,5 miljard op schema ligt ondanks de opschudding van de bankiers

“Tegenwoordig voelen brede delen van de Israëlische samenleving zich gemarginaliseerd door de rechtbank”, aldus de verklaring van Shaz.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *