Prayuth: Binnenkort nieuwe koning. Parlement dinsdag 29 bijeen

‘Thailand heeft vanaf nu gerekend binnenkort een nieuwe koning’. Die verzekering gaf de Thaise premier generaal Prayuth vrijdag aan een gezelschap buitenlandse zakenlieden. Vrijwel gelijktijdig werd bekend dat Prayuth de Nationale Assemblee, het door de militaire junta benoemde parlement, dinsdag 29 november heeft bijeengeroepen. De Assemblee-leden is te verstaan gegeven eventuele reisplannen te schrappen.

TT-redactie, Kroonprins, Nieuwe Koning
Kroonprins Maha Vajiralongkorn
Foto van Wikipedia

Voor media buiten Thailand is dit het sein dat de Nationale Assemblee (NLA) dinsdag kroonprins Maha Vajiralongkorn formeel zal uitnodigen de plaats in te nemen van zijn op 13 oktober overleden vader koning Bhumibol Adulyadej. Eerder werd deze noodzakelijke stap in de troonopvolging uitgesteld omdat de kroonprins te kennen had gegeven een periode van rouw over het heengaan van zijn vader in acht te willen nemen.

Voor het bijeenroepen van de NLA werd geen reden opgegeven. Wel kregen Thaise media de opdracht hierover niet te speculeren. Tegen het persbureau Reuters zei NLA-voorzitter Pornpetch Wichitcholchai dat hem geen bijzonderheden waren verstrekt over de agenda van de bijeenkomst. ‘Ik moet op informatie van de regering wachten,’ zei hij.

Buitenlandse media, waaronder de BBC en Reuters, berichtten begin november dat 1 december was uitgekozen als dag van officiële bekendmaking. De troonsbestijging zelf zal pas plaatsvinden na de ceremoniële begrafenis van de overleden koning. Daar is nog geen datum voor vastgesteld.

Prayuth vertelde het gezelschap van leden van buitenlandse kamers van koophandel dat Thailand ‘niet bezorgd te zijn over de stabiliteit van het land’. Volgens hem is en blijft de regering op weg naar ‘volledige democratie’. Hij prees het gezelschap internationale zakenlieden voor hun steun. ‘Jullie zijn ware vrienden en bondgenoten  in moeilijke tijden’. zei hij. Ook beloofde hij dat zijn bewind geen enkele bedoeling had individuen of groepen in de Thaise samenleving te vervolgen. ‘Wij blijven ons inzetten voor de toekomst van nieuwe generaties.’

Bronnen: Thai PBS, Khaosod, BBC, Reuters, AP

 

 

Redactie
Over Redactie 569 Artikelen
De auteursnaam van de redactie van Trefpunt Azië. Wij publiceren onder deze naam berichten van de redactie en bijdragen die niet onder naam van de bron kunnen worden geplaatst.