Pras Michel van de Fugees werd schuldig bevonden aan illegaal lobbyen

  • Door Bernd Debussmann Jr
  • BBC News, Washington

afbeeldingsbron, Goede foto’s

afbeelding bijschrift,

Prakasrel “Brass” Michael vertelde juryleden dat hij geloofde dat het geld “gratis geld” was van een Maleisische president.

Voormalig Fugees-muzikant Prakasrel “Brass” Michael is schuldig bevonden aan 10 aanklachten, waaronder corruptie als gevolg van beschuldigingen dat hij geld gebruikte om de Verenigde Staten te beïnvloeden.

Amerikaanse aanklagers zeiden dat Michael meer dan $ 100 miljoen (£ 80 miljoen) ontving van de Maleisische miljardair Joe Low, die werd gebruikt bij twee pogingen om de Amerikaanse politiek te beïnvloeden.

De zelfbenoemde “celebrity surrogate” werd ook veroordeeld voor lobbyen namens de Chinese regering.

De rapper riskeert nu meerdere jaren cel.

Michael, 50, pleitte schuldig in een rechtbank in Washington DC om campagne te voeren voor schendingen van de financiering, op te treden als een niet-geregistreerde buitenlandse agent, te knoeien met getuigen en te liegen tegen banken.

Zijn advocaat, David Kenner, zei teleurgesteld te zijn over de uitkomst van het proces en overweegt in beroep te gaan.

‘Het is nog niet voorbij’, zei meneer Kenner. “Ik heb er alle vertrouwen in dat we deze zaak uiteindelijk zullen winnen.”

De heer Kenner zei dat hij ook een nietig geding had aangevraagd.

Hollywood-acteur Leonardo DiCaprio en de voormalige Amerikaanse procureur-generaal Jeff Sessions getuigden in het proces, dat op 30 maart begon.

De Grammy Award-winnende muzikant werd beschuldigd van het brengen van “geheime, illegale, buitenlandse invloed” tijdens de regeringen van Barack Obama en Donald Trump tussen 2012 en 2017.

De heer Low, de zakenman die Michael betaalde, werd beschuldigd van het stelen van 4 miljard dollar uit het Maleisische staatsinvesteringsfonds tijdens het beruchte 1MDB-schandaal.

De heer Low, die momenteel wordt gezocht door de Amerikaanse regering, zou DiCaprio’s film The Wolf of Wall Street uit 2013 hebben gefinancierd met geld dat was gestolen uit het soevereine vermogensfonds.

Michael wordt ervan beschuldigd ambtenaren van de Trump-administratie te hebben geholpen een onderzoek naar de rol van de heer Lowe te laten vallen.

Bovendien wordt Michael ervan beschuldigd geld van China te hebben ontvangen om te lobbyen bij de Amerikaanse autoriteiten om de in de VS gevestigde dissident Guo Wengui terug te leveren aan China.

Nicole Lockhart, de hoofdaanklager van de regering, vertelde de juryleden dat Michael “op zoek was naar andere manieren om geld te verdienen” nadat zijn muziekcarrière tot stilstand was gekomen.

Hij zei ook dat hij een “kans zag om geld te verdienen” via de heer Low, die “een ander soort hulp nodig had” om de gevolgen van de 1MDB-regeling te vermijden.

Michael gaf toe dat hij betalingen van meneer Lowe had aangenomen, waaronder 20 miljoen dollar voor een foto met meneer Obama.

Michael nam het standpunt in ter verdediging en zei ook dat ze zich “verraden” voelde door haar adviseurs en personeel, die haar volgens haar slecht advies gaven over hoe ze met geld om moest gaan en voorkomen dat ze de wet overtraden.

Hij gaf echter toe dat het “stom” was om contact op te nemen met “vrienden” die “bezoek kregen” van de FBI over campagnebijdragen – wat leidde tot beschuldigingen van geknoei met getuigen.

READ  Fed-functionaris: 'We moeten voorzichtig zijn' met renteverhogingen na bankfaillissementen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *