Populaire tempel: Wat Phra That Lampang Luang


Wat Phra That Lampang Luang,

Wat betekent niet meer of minder dan tempel. Wanneer er Phra That in de naam staat, wordt in de stupa van die tempel een beetje as van Boeddha bewaard, as die na zijn crematie verspreid zou zijn over heel het boeddhistisch gebied.

Deze tempel maakt een uitzondering, want in de stupa zou een beetje haar van Boeddha bewaard worden. Haren die hij zou hebben afgestaan toen hij door deze streek trok, zo’n 2500 jaar geleden. Lampang is de plaats in Noord-Thailand waar de tempel staat. Luang geeft aan dat de koning de tempel financieel of op andere manier heeft ondersteund.

Het beeld van Boeddha staat in deze tempel in een Ku (gouden schrijn)/

Wat Phra That Lampang Luang is hoogst waarschijnlijk de oudste nog complete tempel in Thailand. Hij dateert uit de 13 de eeuw, en is in de typische stijl van Lanna gebouwd. Lanna is de naam van de streek in Noord-Thailand waar Lampang in ligt. De letterlijke betekenis is ‘miljoenen rijstvelden’ en dat is nog steeds het beeld van de streek.

De tempel was oorspronkelijk niet meer dan een gelaagd dak dat door dikke boomstammen werd gedragen. Ze zijn in de loop der tijd vervangen door betonnen palen, maar de stijl is niet veranderd. Het is nog steeds een open constructie die toelaat dat de aanwezigen de ceremonies ook van buiten de tempel kunnen volgen. De indrukwekkende 45 meter hoge stupa waar de haren van Boeddha bewaard worden staat achter de tempel.

Een foto van het boeddha-beeld uit het kleinere tempelgebouw dat links naast het hoofdgebouw staat. Heel speciaal aan deze kleinere tempel is een gat in de muur, ontstaan tijdens de constructie. Het toeval wilde dat binnen een tafel stond waarop een projectie viel van het beeld van de stupa. Men beschouwde dit als een mirakel, het gaatje werd daarom opengelaten.

Het beeld van de stupa door de camera obscura, het mirakel van Lampang.

De tempel is waarschijnlijk de drukstbezochte plaats van Lampang. Uit heel Thailand komen bezoekers hier de haren van Boeddha vereren.

Op blote voeten wordt driemaal met kaarsjes of bloemen rond de stupa gelopen, onder het prevelen van gebeden.

drie maal rond de stupa

 

Wanneer we driemaal rond geweest zijn worden de bloemen en kaarsjes in gebed aangeboden aan Boeddha en de kaarsjes aangestoken.

biden tot Boeddha

aangestoken kaarsjes

Jong en oud
Zowel jonge mensen als ouderen nemen deel aan deze boeddha-verering.
Wierrokstokjes
De hele scène heeft tevens een aangename geur door de in grote hoeveelheden aangestoken wierookstokjes.
Kleine tempel
Het kleine tempelgebouw met de camera obscura.

Het tempel complex van Wat Phra That Lampang Luang is op een heuveltje gebouwd en bereikbaar via een trap en de grote poort. De stupa is waarschijnlijk het oudste deel van de tempel, maar het tijdstip van de bouw is niet bekend. Zeker is dat de stupa in 1449 groter en hoger werd gemaakt en aan het einde van de 15 de eeuw zijn huidige hoogte van 45 meter bereikte.

Anders dan de hoofdtempel, waar de betonnen palen het originele teakhout hebben vervangen, is de kleinere tempel volledig in de oorspronkelijke staat.

poort
De toegangspoort met de trap.

 

 

 


Lode Engelen
Over Lode Engelen 266 Artikelen
Lode Engelen, jaargang 1952. Hield zich in actieve carrière bezig met röntgenapparatuur. Onmiddellijk na zijn vervroegde pensionering in 2013 is hij met levensgezellin Pat, een Thaise antropologe, permanent in Thailand gaan wonen. Lode is amateur-fotograaf, en probeert leven en cultuur van de Thai vast te leggen. Pat is de perfecte partner om hiervoor deuren te openen. Meer werk van Lode op LodeEngelen.be

2 Comments

Reacties zijn gesloten bij dit onderwerp.