Poltieke ontwikkelingen in Cambodja van 2013 tot heden (10)

Wat vooraf ging in deel 9: twee parlementsleden van de oppositie tegen Hun Sen zijn ernstig mishandeld, de daders worden gegrepen maar de rechtbank is uiterst ‘soepel’

Schaamteloze doofpot

Human Rights Watch beoordeelt dit proces als een  ‘schaamteloze doofpot’ en verklaarde dat het verloop precies was zoals de regering wilde. Beide slachtoffers waren ook bij deze zitting niet aanwezig. Dezelfde mensenrechtenorganisatie HRW zette grote vraagtekens bij de onafhankelijkheid van de rechtbank en vroeg zich af waarom vele anderen die duidelijk herkenbaar op de videobeelden stonden en hierbij betrokken waren de dans ontsprongen, terwijl iedereen die maar iets te maken heeft met bijvoorbeeld het z.g. seksschandaal van Kem Sokha vervolgd werd. (Vier medewerkers van Rechtsgroep Adhoc en de vice-secretaris van het verkiezingscomité zaten nog steeds vast en wachtten op berechting, terwijl hun verzoek om op borgtocht vrijgelaten te worden geweigerd werd, zonder opgaaf van redenen.)

Nog bonter maakte de rechtbank het bij de veroordeling van drie mannen, die op last van premier Hun Sen waren gearresteerd, aangezien ze aanwezig waren bij een opstand tegen het corrupte rechtssysteem in Cambodja in juli 2014. Twee van de mannen zeiden dat ze zich moesten verdedigen tegen de beveiligingsagenten, die bij de demonstratie ingrepen en een derde zei alleen toegekeken te hebben. Alle drie werden ze veroordeeld tot maar liefst zeven jaar celstraf wegens het bijwonen van een opstandige bijeenkomst. Uiteraard werd onmiddellijk de vergelijking getrokken met het vonnis van de drie bodyguards die amper een half jaar celstraf gekregen hadden voor het zwaar verwonden van twee parlementariërs.
Kim Santepheap, woordvoerder van het Ministerie van Justitie, die met deze vergelijking geconfronteerd werd, verklaarde dat er op een juiste wijze rechtgesproken was en voegde er ongevraagd aan toe: “Iedereen die denkt te kunnen oordelen n.a.v. uitspraken van rechters, moet eerst maar eens goed de wet bestuderen. Voor degenen die het dan nog niet begrijpen zal het Ministerie van Justitie een trainingscursus openen, zodat ze de wet kunnen begrijpen. Dus voor je denkt en praat, begrijp eerst de wet!”

Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja10, Rechtbank,
Nhay Chamrroeun, de mishandelde parlementariër, druk bellend, tijdens het gesprek dat ik met hem voerde

De man naast me was inmiddels 2 telefoongesprekken verder en keek verrast op toen ik hem vertelde, dat ik het CNRP hoofdkantoor, met daarin de “opgesloten” Kem Sokha” bezocht had, alwaar ik hem niet kon spreken, gezien zijn werkzaamheden. Hij gaf mij zijn telefoonnummer en zei dat ik bij een volgend bezoek hem moest bellen, zodat ik Kem Sokha zelf zou kunnen ontmoeten, aangezien hij veel tijd met hem doorbracht op het hoofdkantoor. De bestelwagen, waarop nog een aantal verkiezingsborden lagen, was ondertussen al verder gereden en de groep maakt aanstalten om deze te volgen
Ik schudde de hand van deze moedige senator en wenste hem het allerbeste en veel succes met zijn strijd voor democratie. Zoals de zaken er voor stonden, leek het een bijna kansloze strijd………..
Ik stapte op mijn motor en vijf kilometer later passeerde ik de groep weer, terwijl ze bezig waren om het volgende bord te plaatsen met daarop hun beide leiders hand in hand. Een van de twee “gevlucht” naar het buitenland en de ander opgesloten in zijn eigen partijkantoor en bij verstek veroordeeld tot 5 maanden gevangenisstraf. Deze beide heren moeten met hun partij een verkiezingscampagne gaan voeren…….. dan begin je de wedstrijd toch al met een 3-0 achterstand?

Hoe het afliep met de 3 veroordeelden

Kort voor de vrijlating van de drie veroordeelde daders van de mishandeling van de beide parlementariërs kwam er een statement naar buiten van de regering. Nouth Savna, woordvoerder voor de Minister van Binnenlandse Zaken, lichtte namelijk een tipje van de sluier omtrent de toekomst van deze 3 gedetineerden door te verklaren: “Wij moeten voormalige gevangenen niet discrimineren. We moedigen ze aan om een nieuwe baan te vinden, maar ze mogen geen overtredingen begaan”.

Eind december werd bekend dat de drie niet alleen een baan hadden bij het leger, maar dat twee van de drie zelfs promotie gemaakt hadden! In een subdecreet, ondertekend door Hun Sen himself, minder dan twee weken na hun vrijlating, zijn Mr. Houen en Mr. Vanny bevorderd van luitenant kolonel tot kolonel in het Cambodjaanse leger. Hierbij werd vermeld dat het nog onzeker is of beiden zullen terugkeren naar Hun Sen’s bodyguardunit. “En de derde bodyguard?”, hoor ik u vragen, “Waarom kreeg hij geen promotie?”. Daarvoor moesten we een paar weken wachten en werden we in spanning gelaten, maar toen kwam het verlossende woord op 26 januari 2017. Chay Sarith, die duidelijk waarneembaar op een foto één van de op de grond liggende Parlementariërs tegen het hoofd schopte, kreeg “als beloning” de rang van één-ster generaal. Uiteraard was ook dit decreet ondertekend door Hun Sen.

Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja10, Rechtbank,
Na een half jaar stonden deze daders als vrije burgers op straat. Bij het verlaten van de gevangenis spraken ze de hoop uit hun oude baan terug te krijgen. Het werd veel meer dan dat.
(foto Cambodia Daily)
Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja10, Rechtbank,
Mao Houen (with face masked) and Sot Vanny (in all black) during the assault. On the ground is Nhay Chamrouen)
(Tekst en foto Cambodia Daily)

Ondanks dat videobeelden en foto’s aantoonden dat er meer dan drie daders (een aantal van 16 werd genoemd) betrokken waren bij deze kloppartij werd er naar deze personen is geen nader onderzoek ingesteld.

Een reporter die doorvroeg over deze kwestie ontving het volgende antwoord, gevolgd door een dreigement van Hing Bun Heang, de bodyguard unitleider: “In deze zaak komt het probleem niet van mijn kant, jij bent de degene die het probleem veroorzaakt. Jij bent een uitlokker en gemeen. Het probleem is voorbij. Waarom blijf je het vuurtje oprakelen? Jij moet voorzichtig zijn! Waarom veroorzaak jij overal problemen?”

Eén van de twee aangevallen parlementariërs noemde de promotie “walgelijk” en vervolgde: “Volgens de wet zou zo iemand uit het leger gezet moeten worden. In een rechtsstaat zou deze persoon zwaar gestraft worden voor zo’n vergrijp. Nu ontvangt deze man een ster. Blijkbaar is het legitiem om parlementariërs van de oppositie zo te verwonden.”

Een adjunct directeur van Asia Human Rights Watch noemde deze “schandelijke” promotie “helaas voorspelbaar.” “Als je een voorbeeld wilt van de straffeloosheid bij het schenden van de rechten in Hun Sens Cambodja, kijk dan niet verder dan de promotie van Chay Sarith. Hij begaat gruwelijke daden tegen 2 CNRP parlementariërs en nu krijgt hij de beloning als loyale schurk in deze CPP-geleide regering. .

De  onbeantwoorde vraag die overblijft is: Wie zijn de echte meesterbreinen achter deze wrede aanval?” Hier zal wel nooit een antwoord op komen, al zullen velen het antwoord denken te weten.

Wordt vervolgd: Intimidaties rond hoofdkantoor CNRP en de Koning geeft “een Sinterklaascadeau” aan oppositieleider Kem Sokha.

Teruglezen op Trefpunt: Vroege verkiezingskoorts en geweld
Marcel Gerritse
Over Marcel Gerritse 31 Artikelen
Marcel Gerritse heeft tweemaal anderhalf jaar in Cambodja gewerkt in een onderwijsproject van UNICEF en is uitgezonden door VSO (Volunteer Service Overseas). Zijn eerste standplaats was Kampong Thom (juni 2013 t/m dec 2014) en zijn tweede plaatsing was in de nieuwe provincie Tboung Khmum (mei 2016 t/m dec 2017). Toevallig arriveerde hij net voor de vrije verkiezingen in 2013 en heeft het land vanaf die tijd zien “afglijden” naar een staat waarin de regeringspartij alle zetels wist te bemachtigen bij de verkiezingen in 2018, door de oppositie stap voor stap te ontmantelen. Marcel heeft op www.marcelgerritse.waarbenjij.nu zijn wetenswaardigheden geplaatst. Op gezette tijden zal hij in Trefpunt Azië een artikel plaatsen over zijn arbeidsverleden in Cambodja.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*