Politieke ontwikkelingen in Cambodja van 2013 tot heden (15). Toenemende repressie


Stap voor stap is het de oppositie moeilijker gemaakt om te functioneren. Met de verkiezing van 2018 in zicht is de enige overgebleven oppositieleider Kem Sokha begin september 2017 van zijn bed gelicht en in de gevangenis gegooid met als aanklacht “hoogverraad”. Radiostations als Radio Free Asia zijn  uit de lucht gehaald en de kritische Engelstalige krant The Cambodia Daily is uit het straatbeeld verbannen. Op deze wijze werd de weg geplaveid naar  een eclatante verkiezingsoverwinning in 2018.

Kwade genius

Amerika werd door Hun Sen “de kwade genius” genoemd, die samen met de gearresteerde Kem Sokha plannen zou hebben gesmeed om zijn positie te ondermijnen en de macht over te nemen. Deze retoriek was te horen in al zijn speeches na de gevangenneming van de oppositieleider. Hiermee rechtvaardigde hij deze gevangenneming en de sluiting van Amerikaanse NGO’s, die daarop volgde. Hun Sen kondigde tevens aan alle Amerikaanse spionnen te zullen ontmantelen en terug te sturen naar de VS en raadde tegelijkertijd Amerika aan om alle Peace Corps vrijwilligers terug te halen.

In de weken hiervoor was de toch al broze relatie met Amerika danig bekoeld. Het terugzenden van Cambodjaanse paspoorthouders, die in Amerika in de cel gezeten hadden, had bij de Cambodjaanse machthebbers kwaad bloed gezet. Deze Cambodjanen, veelal kinderen van geëmigreerde ouders, spreken de taal nauwelijks en zij dienden Amerika te verlaten, met achterlating van hun vrouw en kinderen. Korte tijd later weigerde Hun Sen om de gevangengezeten ‘landgenoten’ nog langer terug te nemen en dat vroeg weer om een reactie van de grootmacht, die als antwoord de families van overheidsfunctionarissen uit Cambodja visabeperkingen oplegde. De warme liefde voor de eens zo hartelijk verwelkomde Donald Trump was bekoeld en tot op het vriespunt gedaald.

Nog 10 jaar aan de macht

Hun Sen kondigde aan om nog tien jaar aan de macht te blijven. Hiermee zou hij Gaddafi gaan evenaren, die 42 jaar de touwtjes in handen heeft gehad in Libië, maar in 2011 bungelend aan een touwtje aan zijn eind was gekomen. Tevens dreigde hij dat ieder protest hardhandig bestreden zou worden. Terugkomend op het vreedzame protest na de verkiezingen in 2013 en 2014 zei hij: ‘De leider van de oppositiepartij en anderen zijn gangsters geweest en hebben de rechten van anderen geschonden. Zij hadden de mensen nooit moeten aanzetten om te protesteren. Dat is een beschadiging, die middels de rechtspraak rechtgezet dient te worden.’ Met andere woorden: er zullen nog oppositieleiders met terugwerkende kracht vervolgd en gevangengezet gaan worden, want de rechterlijke macht bedient Hun Sen op zijn wenken. Dit zou wel eens kunnen betekenen dat de gevangenissen voor de verkiezingen nog voller zullen stromen.

Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja 15, Toenemende repressie
Machtsvertoon en repressie

De repressie nam toe na de gevangenneming van oppositieleider Sokha. Demonstraties en samenscholingen waren verboden en daar werd nauwlettend op toegezien.

Parlementsleden gevlucht voor repressie

Van de 55 parlementariërs van de oppositie, verbleven er nog maar 24 in het land. De rest had zijn biezen gepakt en zijn toevlucht in het buitenland gezocht na de aankondiging van Hun Sen dat nog meer kopstukken aangeklaagd zouden worden. Eén van de drie vice voorzitters, die nog maar kort geleden gekozen was binnen de CNRP, ontvluchtte Cambodja, toen aangekondigd werd, dat ze gearresteerd zou gaan worden.

Twee kleine partijen, die geen zetels hadden in het parlement, roken hun kans en hadden officieel gevraagd om de opheffing van de grootste oppositiepartij. Hierbij baseerden ze zich op de wet van de politieke partijen, die een aantal maanden daarvoor door het parlement gejaagd was, zonder de noodzakelijke tweederde meerderheid, want de oppositie boycotte deze stemming. Hun Sen zal maar al te graag gevolg geven aan dit verzoek, zodat opheffing van de CNRP daadwerkelijk in de lucht hing. Fresh News, een krant die geldt als de spreekbuis van Hun Sen, had vooruitlopend hierop, drie opties gepresenteerd voor de verdeling van de 55 vrijkomende senaatszetels, als de CNRP opgeheven zou worden.

Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja 15, Toenemende repressie
Verlekkerd kijken naar vrijkomende zetels

Het leek een kwestie van tijd hoe lang de oppositiepartij nog mocht bestaan en deze borden nog te zien zouden zijn in het openbaar. Twee partijen, zonder enige zetel in het parlement, hadden om de opheffing gevraagd. Verlekkerd keken ze naar de 55 zetels die deze partij in het parlement had en bij opheffing ‘vrij’ zouden komen…………….

Een zanger die in 2013 een kritisch lied over Hun Sen op Facebook had gezet, was opgepakt en aangeklaagd voor belediging van het staatshoofd. Op de vraag waarom dit nu pas geschiedde, kwam als antwoord: ‘The police only saw it this week.’

Deze arrestatie volgde op de aanhouding van een vrouw die op sociale media Hun Sen een bedrieger had genoemd.

Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja 15, Toenemende repressie
Sandalengooister Sam Sokha

Sam Sokha, de vrouw die ook op Facebook een video had geplaatst waarin te zien was dat ze een sandaal  naar een verkiezingsbord met foto van Hun Sen en Senaatsvoorzitter Hemg Samrin gooide, kreeg een aanklacht aan haar broek en vluchtte naar Thailand. Ze werd bij verstek veroordeeld tot 2 jaar cel en een boete van $1250.

Ondanks haar status van vluchteling in Thailand, werd ze gearresteerd en uitgeleverd aan Cambodja door de Thaise autoriteiten. Ze ging in beroep tegen haar veroordeling, voerde zelf de verdediging, maar werd conform de eerdere uitspraak gestraft.

Hun Sen had aangekondigd iedere week een textielfabriek te gaan bezoeken. Deze belofte maakte hij waar. Op deze wijze trachtte hij de kritische achterban van textielarbeiders te paaien. Hij kondigde een loonsverhoging aan voor deze arbeiders. Volgend jaar, het verkiezingsjaar, zouden de lonen stijgen van $153 tot $170 dollar per maand, zelfs 5 dollar meer, dan waar de bonden om gevraagd hadden! Op deze wijze hoopte hij honderdduizenden stemmen te winnen en de kritiek op zijn beleid in de kiem te smoren. In zijn speeches ging hij hevig tekeer tegen elementen die wanorde in het land brachten.

Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja 15, Toenemende repressie
Hun Sen tussen het ‘gewone volk. De dames nemen graag een selfie met de Leider
foto Phnom Penh Post

Hij laat zich wekelijks zien tussen de fabrieksarbeiders. Tijdens zijn toespraken in de fabrieken waarschuwde hij ze voor de CNRP, die wanorde gebracht heeft en op illegale wijze de macht had proberen te grijpen.

Ledenwerving met bijsmaak

Uit het hele land kwamen berichten dat dorpelingen onder druk werden gezet om zich uit te spreken voor de CPP en zich op de ledenlijst te laten zetten. Weigeren ze, dan werden ze uitgesloten van partijgiften en verbeteringen aan infrastructurele en publieke diensten gingen aan hun neus voorbij. Een provinciale gouverneur erkende dat er nieuwe leden werden gerekruteerd, in het kader van het opschonen van de ledenlijsten, maar ontkende dat er dwang in het spel was………..

In een ‘gelekte’ brief, ondertekend door de senaatsvoorzitter Heng Samrin, werden partijbonzen in den lande opgeroepen om “buitengewone” schooldirecteuren, adjuncten, imams en monniken te rekruteren om de boodschap van de partij aan de man te brengen en om illegale acties van ‘de vijand’, blijkbaar een nieuwe benaming voor de oppositie, te identificeren en naar buiten te brengen. Dit druist in tegen de eigen verkiezingswet waarin klip en klaar staat: “Alle ambtenaren, bijvoorbeeld onderwijzers mogen hun macht of invloed niet aanwenden en mogen geen openlijke steun geven aan welke politieke partij dan ook”. De voorzitter van het parlement himself lapte dit wetsartikel aan zijn laars. Ook de onderwijswet instrueert de scholen om volstrekt neutraal te zijn en politiek moet compleet verbannen worden van scholen. Wanneer Hun Sen op scholen opriep om CPP te stemmen werd dit door het toezichtorgaan door de vingers gezien. Deze dictator staat ver boven de wet!

Verslaggevers en medewerkers van het ministerie van informatie waren in een training bijgeschoold over de uitwerking van de Wet op de Politieke Partijen, die aangenomen was. Deze wet verbood politieke partijen om buitenlandse giften, hulp en ondersteuning te aanvaarden. De aanklacht van Kem Sokha was hier grotendeels op gebaseerd, aangezien hij Amerikaanse hulp zou hebben aanvaard en als oppositiepartij van plan zou zijn om samen met de Amerikanen, Hun Sen af te zetten. De journalisten hebben te horen gekregen om de feiten goed te interpreteren en ze niet uit de context te halen: ‘Als er een verkeerde voorstelling van de feiten wordt gegeven word je gestraft.’

Vrijheid van meningsuiting gewurgd

Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja 15, Toenemende repressie
De ondergang van de The Cambodia Daily op een foto van de Phnom Penh Post

Verslaggevers werden onder druk gezet om de verkiezingswet goed te interpreteren. Hiertoe werd zelfs een training opgezet. De verslaggevers van The Cambodia Daily konden deze cursus niet meer volgen, want hun krant bestond niet meer. De Phnom Penh Post kon blijven bestaan, omdat die krant in handen kwam van een regeringsgezinde eigenaar.

Op Facebook waren de kritische opmerkingen bij items over Hun Sen van de ene op de andere dag niet meer zichtbaar.

Naast dit alles hadden de 500 vers gekozen lokale leiders  van de CNRP het beslist niet gemakkelijk. Hun bestuursbeslissingen werden onder een hele grote loep gelegd en bij het minste of geringste kwamen ze in aanvaring met de gevestigde orde, lees CPP. Tevens werden ze op allerlei manieren tegengewerkt, want deze leiders van de gemeenteraden mochten niet te populair en/of geliefd worden. Ook liepen er onderzoeken tegen een aantal van hen

Het was triest om de weergave van het vrije woord steen voor steen voor je ogen afgebroken te zien worden. Mensen werden monddood gemaakt en er werd een atmosfeer geschapen, waarbij je “als vijand” werd betiteld als je de oppositie steunde. Erger was, dat er mensen werden gerekruteerd om dit aan te gaan geven. Een angstsfeer, die aan de Khmer Rouge tijd deed denken.

Een goede leider verbindt de verschillende mensen. In Cambodja werden ze tegen elkaar opgezet. Hoe actueel is dit in Wit Rusland en vele andere landen waar dictators de macht hebben verkregen en vanuit dit machtsdenken beslissingen nemen. Zelfs Amerika begint hiervan trekjes te vertonen.

De oppositie, die door de meerderheid van het volk gesteund werd, bezat geen wapens, geen macht, geen geld en maakte enkel gebruik van zijn stem. Zelfs dat was al te veel voor deze dictator. Helaas was het dieptepunt nog niet bereikt. ‘Kingdom of Wonder’ was voor mij in korte tijd ‘Kingdom of Repression’ geworden.

Wordt vervolgd: opheffing een feit en de buit werd verdeeld, of ging het andersom……

Eerder op Trefpunt over repressie in Cambodja: Stapsgewijs ontmantelen oppositie

 


Marcel Gerritse
Over Marcel Gerritse 31 Artikelen
Marcel Gerritse heeft tweemaal anderhalf jaar in Cambodja gewerkt in een onderwijsproject van UNICEF en is uitgezonden door VSO (Volunteer Service Overseas). Zijn eerste standplaats was Kampong Thom (juni 2013 t/m dec 2014) en zijn tweede plaatsing was in de nieuwe provincie Tboung Khmum (mei 2016 t/m dec 2017). Toevallig arriveerde hij net voor de vrije verkiezingen in 2013 en heeft het land vanaf die tijd zien “afglijden” naar een staat waarin de regeringspartij alle zetels wist te bemachtigen bij de verkiezingen in 2018, door de oppositie stap voor stap te ontmantelen. Marcel heeft op www.marcelgerritse.waarbenjij.nu zijn wetenswaardigheden geplaatst. Op gezette tijden zal hij in Trefpunt Azië een artikel plaatsen over zijn arbeidsverleden in Cambodja.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*