Politieke ontwikkelingen in Cambodja van 2013 tot heden (13b). De uitslag

Uitslag verkiezingen met alleen maar ‘winnaars’

De uitslag van de “commune elections” van 4 juni 2017 (vergelijk het met de gemeenteraadsverkiezingen) kwam dezelfde dag al op Facebook. Aangezien deze berichten voor mij onleesbaar waren, moest ik wachten tot de volgende dag, toen ik de Engelstalige kranten in kon zien.

Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja 13b, Uitslag, Gemeenten,
Op het platteland heerste de regeringspartij. Bezoekers van CPP manifestaties ontvingen daarvoor geld. Zo heb ik bedragen gehoord van $3,75, $5,00 en in sommige dorpen werd $10,– gegeven aan de “enthousiaste” supporters. Een enorm bedrag voor deze mensen.

Het bleek dat de regeringspartij in 1.162 (deel)gemeenten  gewonnen had. De oppositiepartij pakte de winst in 471 gemeenten en slechts 1 ervan werd veroverd door een derde partij. De overige partijen wisten nergens een gemeente voor zich te winnen.

Dit leek een enorme overwinning voor de regeringspartij, maar deze cijfers gaven een vertekend beeld, want de oppositie pakte de winst in de grote steden van Cambodja, die deeldistricten met veel inwoners bezitten. Zo werd de CNRP de grootste in de steden Phnom Penh en Siem Reap. Zelfs de dichtbevolkte ‘thuisprovincie’ van Hun Sen, Kampong Cham, ging met 76 van de 109 communes naar de oppositie. De CPP heerste veelal op het platteland.

Iedere verkiezing weer, is de CPP gul met het uitdelen van cadeaus en geld. Vooral op het platteland, waar de sociale controle nu eenmaal wat groter is en veel jongeren zijn weggetrokken, levert dit stemmen op. De ‘ouderen’, die decennialang oorlog gekend hebben, zijn gevoelig voor de ‘oorlogstaal’ van de regering, aangezien ze de vrede koesteren en meer berusten in hun vaak armoedige omstandigheden, dit in tegenstelling tot de jeugd in de steden.

In 2012 was de CPP nog de baas in 1.592 gemeenten en had de CNRP maar in zo’n 40 de leiding. Ruim 400 burgemeesters van de CPP konden in 2017 hun biezen pakken, maar met behoud van loon, want de ‘ruimhartige’ partij had ze verzekerd dat ze de komende 4 jaar gewoon doorbetaald worden uit ……….de partijkas zullen we maar zeggen.

Blij met uitslag….

Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja 13b, Uitslag, Gemeenten,
Je naam zoeken op de lijsten die voor de stembureaus hingen. De kiezers moesten stemmen in de plaats waar ze geregistreerd waren en dat was in vele gevallen niet waar ze werkzaam waren. Bij de landelijke verkiezingen in 2013 lag er een regeringsbesluit, waarbij de werkgevers de kiezers 2 dagen vrij moest geven, zodat de werknemers in de gelegenheid waren om naar hun dorp af te reizen om een stem uit te brengen. Vier jaar later was het besluit afgezwakt tot een advies van de regering. Dit vrijblijvende advies werd lang niet door alle werkgevers opgevolgd en een flink aantal “bazen” dreigden zelfs met inhouding van loon, indien werknemers “ongeoorloofd” zouden verzuimen deze dagen. Op Facebook werd dit door een aantal werknemers getoond door een foto te plaatsen met een briefje van 10 en 20 dollar, want vele inhoudingen bedroegen 30 dollar. Op een maandinkomen van zo’n $150,–, zoals bij de textielarbeiders niet ongewoon is, een kolossaal bedrag en tel daarbij de reiskosten nog eens op…….. Een tactische zet van de regering, omdat onder fabrieksarbeiders de oppositie veruit het populairst is.

Waarom was de regeringspartij dan toch zo blij met de uitslag? Zij hadden landelijk 51% van de stemmen gehaald tegen de oppositie 46%, terwijl ze bij de landelijke verkiezingen van 2013 48,8% hadden. De partij claimde meer stemmen te hebben veroverd en verklaarde de CNRP tot de verliezers, die optimistisch had ingezet op 60% van de stemmen, terwijl ze bleven steken op 44,4 procent.

De oppositie wees daarentegen naar de enorme toename van de winst in de communes. Dus uiteindelijk iedereen blij, want gezichtsverlies is één van de ergste dingen die een Cambodjaan kan overkomen.

Dit leken schone verkiezingen te zijn geweest, die gevolgd waren door 14.000 waarnemers in den lande en deze meldden geen grote onrechtmatigheden tijdens de verkiezingen.

….maar de uitslag voorspelt weinig goeds

Deze verkiezingen waren voor de Cambodjaanse premier, die al ruim 30 jaar dit land leidt en naar verluidt miljarden op een veilige bankrekening heeft staan, een testcase voor de landelijke verkiezingen van 2018. Gezien de uitslag van de landelijke verkiezingen in 2013 was een verlies bij de lokale verkiezingen ingecalculeerd.

Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja 13b, Uitslag, Gemeenten,
Lijsten waren voorzien van pasfoto, zodat ook analfabeten zichzelf zouden herkennen

Ik vrees dat het verlies van de meerderheid in de grootste steden veel pijn gedaan heeft. Als je dan ook nog in het achterhoofd houdt dat de oppositie in 2012 maar 40 gemeenten in zijn bezit kreeg, maar de regeringspartij een jaar later bijna van de troon gestoten werd en Hun Sen enkel en alleen kon blijven zitten doordat er een miljoen mensen niet konden stemmen en er opeens veel ‘spookstemmers’ waren opgedoken van bijvoorbeeld overledenen, die hun stem hadden uitgebracht, dan dreigden er donkere wolken aan de horizon.

Hun Sen had nog een jaar om het tij te keren. Nog meer jongeren zullen in dat jaar stemrecht hebben. Bij eerlijke verkiezingen zou deze regering omver geblazen worden. Zover zal deze “nepotistische” premier het niet laten komen. Olivier B. Bommel zou zeggen: “Verzin een list jonge vriend”.

En die ‘list’ zou er komen………

Wordt vervolgd

Gisteren op Trefpunt Azie: Leus oppositie zet kwaad bloed
Marcel Gerritse
Over Marcel Gerritse 31 Artikelen
Marcel Gerritse heeft tweemaal anderhalf jaar in Cambodja gewerkt in een onderwijsproject van UNICEF en is uitgezonden door VSO (Volunteer Service Overseas). Zijn eerste standplaats was Kampong Thom (juni 2013 t/m dec 2014) en zijn tweede plaatsing was in de nieuwe provincie Tboung Khmum (mei 2016 t/m dec 2017). Toevallig arriveerde hij net voor de vrije verkiezingen in 2013 en heeft het land vanaf die tijd zien “afglijden” naar een staat waarin de regeringspartij alle zetels wist te bemachtigen bij de verkiezingen in 2018, door de oppositie stap voor stap te ontmantelen. Marcel heeft op www.marcelgerritse.waarbenjij.nu zijn wetenswaardigheden geplaatst. Op gezette tijden zal hij in Trefpunt Azië een artikel plaatsen over zijn arbeidsverleden in Cambodja.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*