Politieke ontwikkelingen in Cambodja van 2013 tot heden (9)

Vroege verkiezingskoorts

In 2016 is de politieke situatie in het land “onrustig” te noemen. Enerzijds is er de regering, bestaande uit machtige clans van een aantal families, die werkelijk alles in handen hebben en anderzijds is er een steeds grotere groep, waaronder vele jongeren, die deze heersende macht, die al meer dan 30 jaar de lakens uitdeelt, meer dan zat zijn en hun steun aan de oppositie gaven. Deze dreigde de regeringspartij te overvleugelen en hierop diende geanticipeerd te worden door de heersende macht, die zijn posities niet op wilde geven.

In 2017 en 2018 gloren verkiezingen. In 2017 zijn het commune verkiezingen (vergelijkbaar met gemeenteraadsverkiezingen) en 2018 zijn het de parlementsverkiezingen. Gezien de nipte overwinning van de regeringspartij in 2013, zouden het een hele interessante verkiezingen kunnen worden. Het voorspel is reeds in volle gang. Oppositieleider Kem Sokha heeft zich verschanst in het hoofdkantoor van zijn partij, de CNRP, aangezien hij tweemaal niet verscheen voor de rechter om vragen te beantwoorden over zijn vermeende relatie met een prostituee.

Op 9 september 2016 werd hij bij verstek veroordeeld tot 5 maanden gevangenisstraf voor het niet verschijnen voor de rechtbank. Hij kreeg een maand om hiertegen in beroep te gaan. Deze veroordeling opende de weg, zeker als hij niet in beroep zou gaan, om hem af te zetten als senator, zodat hij zijn onschendbaarheid automatisch zou verliezen en zo op een “legale” manier gevangen gezet kan worden. De andere oppositieleider, Sam Rainsy, is inmiddels het land ontvlucht, aangezien ook hij vervolgd werd.

Toevallige ontmoeting

Op zondag 31 juli 2016 verkende ik op de motor de omgeving en zag in de verte naast de hoofdweg een groep mensen staan. Ik bereidde me al voor om een ernstig ongeluk te gaan aanschouwen, maar het viel mee. Het bleken een twintigtal actieve leden van de oppositiepartij CNRP te zijn, die een verkiezingsbord naast de weg letterlijk aan het “oprichten” waren. Uiteraard wilde ik dit wel van nabij aanschouwen en als het kon enkele aanhangers spreken.

Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja09, Verkiezingskoorts,
Actieve leden van de CNRP, die een verkiezingsbord aan het plaatsen zijn ter voorbereiding van de Commune elections (vergelijkbaar met gemeenteraadsverkiezingen) die het volgend jaar plaats zouden vinden.

Welwillend werd er geposeerd voor een aanwezige fotograaf, toen het werk af was. De heren bleven geduldig wachten, zodat ik ook een paar plaatjes kon schieten en jawel, toen moest ik er ook nog even bij gaan staan, want een buitenlander is en blijft een graag geziene gast op foto’s.

Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja09, Verkiezingskoorts,
Ondergetekende moest erbij komen staan in dezelfde houding als de leiders op het bord. Wel voelde ik mij genoodzaakt om ze nadrukkelijk te verzoeken om de foto’s met mij niet op Facebook te plaatsen, hoewel het een beetje als verraad voelde. Ik werkte namelijk in een “overheidsbaan” en moest voor alle partijen “onafhankelijk” blijven en vooral niet op gevoelige tenen trappen.

Terwijl de foto’s geschoten werden raakte ik aan de praat met een man voor me, die zich voorstelde als CNRP senator Nhay Chamroeum. Deze naam had ik vaker gehoord, alleen kon ik hem niet gelijk thuisbrengen. Hij zei, in verrassend goed Engels, dat ik hem misschien kende van het nieuws uit de kranten. Hij was namelijk één van de twee CNRP senatoren die op 26 oktober vorig jaar (2015) hevig toegetakeld waren door minimaal drie man van de bodyguard van Hun Sen, of wel de PMBU: Prime Minister Bodyguard Unit.

Dit gebeurde tijdens een protestmanifestatie van een groep CPP aanhangers, die het vertrek eisten van Kem Sokha als vicevoorzitter van de Assembly, het Cambodjaanse parlement. Beide congresleden werden door een aantal demonstranten uit een auto gesleurd en op straat gemolesteerd. Met gebroken botten, afgebroken tanden en een gescheurd trommelvlies werden beiden opgenomen in een Thais ziekenhuis. (Vijf dagen later was Kem Sokha ontslagen als vicevoorzitter van het parlement, aangezien een voorstel daartoe werd aangenomen door datzelfde “parlement”, dat ik maar even niet volksvertegenwoordiging noem, aangezien de CNRP deze stemming boycotte.)

Heel kwalijk was dat Hun Sen persoonlijk de avond ervoor in een speech had opgeroepen tot dit protest, dat o.a. werd opgevolgd door 200 van zijn bodyguards. Eén van de Engelstalige kranten noemde het zelfs een geregisseerde actie. De reden dat ik dit verhaal zo goed voor mij kon halen, kwam doordat dit voorval opnieuw uit de “oude doos” gehaald was, inclusief onderstaande foto, aangezien de drie daders kort hiervoor voor de rechter moesten verschijnen.

Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja09, Verkiezingskoorts,
De twee mishandelde congresleden van de CNRP, met zwaar lichamelijk letsel opgenomen in een ziekenhuis in Thailand. Hier hebben ze maanden doorgebracht, alvorens ze zo ver hersteld waren dat ze terug konden keren naar Cambodja. (rechts Nhay Chamroeum) Voor het Parlementsgebouw waren beide mannen uit hun auto gesleurd en hevig toegetakeld door minimaal drie leden van de bodyguard van Hun Sen.
(foto Cambodia Daily)

Nhay Chamroeum liet me tijdens het gesprek een litteken van zo’n 6 cm op zijn arm zien en in zijn mond zaten een aantal afgebroken tanden en zijn neus was nog pijnlijk, omdat die gebroken was. De man koos weloverwogen zijn woorden, zijn telefoon ging wederom over en mijn gedachten gingen terug naar de krantenartikelen van eind april en mei, toen de 3 bodyguards zich moesten verantwoorden voor de rechter……….

Vastgeketend aan elkaar, bijna triomfantelijk stapten twee van de drie daders uit de auto om even later aangeklaagd te worden voor opzettelijk geweld met verzwarende omstandigheden, aangezien het senatoren waren, die ze onder handen hadden genomen. Ze weigerden de namen te noemen van hun superieuren en verklaarden alle drie dat ze gehandeld hadden buiten het medeweten van hun meerderen om, die op deze wijze buiten schot bleven. Eén van de verdachten verklaarde dat de hitte, uitputting en honger de oorzaak waren van zijn woedeaanval. Verdere vragen over de leidinggevenden leiden tot bezwaren van de verdediging, omdat deze niet relevant waren en dit kon op instemming van de aanklager en rechter rekenen.

Hoewel deze brute aanval eind oktober plaatsvond, waren deze drie heren pas eind januari geïdentificeerd als leden van de bodyguard van Hun Sen door oplettende medewerkers van Human Rights Watch. Dezelfde organisatie verklaarde onmiddellijk na deze procesdag dat het er geen twijfel mogelijk was over de samenwerking van de aanklager en de rechter, gezien het afdoen van beantwoording van de vragen over de leidinggevenden in deze politieke zaak. Beide hoofdrolspelers, waarvan er nu één naast mij stond te bellen, waren niet aanwezig bij deze zitting, aangezien ze geen enkel vertrouwen hadden in de uitkomst.

Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja09, Verkiezingskoorts,
Twee van de drie daders van de gruwelijke mishandeling van de twee Congresleden, op weg naar de uitslag van hun proces.
(foto Cambodia Daily)

Hun gelijk werd bevestigd bij de uitspraak van de rechter een maand later. Hoewel de drie schuldig werden bevonden aan het toebrengen van zwaar lichamelijk letsel aan de twee parlementariërs en werden veroordeeld tot vier jaar cel, vond de rechter dat er verzachtende omstandigheden waren. Een groot deel van de straf werd opgeschort, zodat ze in minder dan 6 maanden weer op straat zouden staan. Deze strafvermindering hadden ze te danken aan hun bekentenissen, zo werd bekendgemaakt. Doordat vragen over de superieuren niet werden toegestaan blijft het onduidelijk of ze gehandeld hebben n.a.v. orders van hogerhand.

In deel 10: Organisaties voor mensenrechten spreken van een ‘schaamteloze doofpot’. Vraag blijft: wie is het meesterbrein achter het geweld tegen oppositieleden?

Teruglezen op Trefpunt: Hun Sen en familie nemen alle touwtjes in handen
Marcel Gerritse
Over Marcel Gerritse 31 Artikelen
Marcel Gerritse heeft tweemaal anderhalf jaar in Cambodja gewerkt in een onderwijsproject van UNICEF en is uitgezonden door VSO (Volunteer Service Overseas). Zijn eerste standplaats was Kampong Thom (juni 2013 t/m dec 2014) en zijn tweede plaatsing was in de nieuwe provincie Tboung Khmum (mei 2016 t/m dec 2017). Toevallig arriveerde hij net voor de vrije verkiezingen in 2013 en heeft het land vanaf die tijd zien “afglijden” naar een staat waarin de regeringspartij alle zetels wist te bemachtigen bij de verkiezingen in 2018, door de oppositie stap voor stap te ontmantelen. Marcel heeft op www.marcelgerritse.waarbenjij.nu zijn wetenswaardigheden geplaatst. Op gezette tijden zal hij in Trefpunt Azië een artikel plaatsen over zijn arbeidsverleden in Cambodja.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*