Politieke ontwikkelingen in Cambodja 2013 tot heden (11)

Intimidaties rond hoofdkwartier oppositie

Op woensdag 31 augustus 2016, wanneer Kem Sokha zich al meer dan drie maanden verschanst had in het hoofdkantoor, dag en nacht beschermd door partijgenoten, werd het erg onrustig rond dit gebouw. Er verschenen rond 11 uur in de ochtend  onverwachts 5 legerhelikopters boven de stad. Deze cirkelden tot laat in de middag boven het CNRP hoofdkwartier, met daarbinnen in een van de kamers de oppositieleider.

Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja11, Intimidaties,
Eén van de rondcirkelende heli’s boven het hoofdkantoor van de oppositiepartij
(Foto Cambodia Daily)

Bij deze intimidatie-acties bleef het niet. Op de rivier, die vlak achter het CNRP bouwwerk stroomt, voeren vanaf  2 uur  ‘s middags  5 speedboten met zwaarbewapende militairen.

Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja11, Intimidaties,
Intimidaties vanaf de rivier
(foto Cambodia Daily)

En ook vanaf de straatkant was het leger zichtbaar. Voor het gebouw reden namelijk trucks met zwaar bewapende, gemaskerde soldaten herhaaldelijk langzaam voor het gebouw heen en weer.

Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja11, Intimidaties,
Hoofdgebouw zichtbaar vanaf overkant straat. Daartussen onherkenbare soldaten op pick-up trucks, die herhaaldelijk dreigend langsreden
(foto Cambodia Daily)

Deze spierballenvertoning kwam twee dagen na de uitspraak van de militaire commandant Kun Kim, die verklaarde, dat als het gevraagd werd aan het leger, ze gegarandeerd de senator/oppositieleider zouden arresteren.

Een woordvoerder van de luchtmacht verklaarde dat deze helikopters totaal niet de intentie hadden om te intimideren, maar dat dit een reguliere legeroefening betrof. In dezelfde trant liet een defensie woordvoerder zich uit. “Er is geen enkel verband met deze oefening en troepenbewegingen en dhr. Sokha. De vraag, waarom deze legeroefening zo nabij de CNRP hoofdkwartier werd gehouden, werd niet beantwoord. “Dit zijn “normale” oefeningen en we kunnen hiervan leren”.

Ongevraagd sloot hij af met de woorden: “We hebben het recht om te oefenen waar we willen. Dit was een gewone training om de veiligheid en de openbare orde te verdedigen”. Alleen jammer dat het zo niet overkwam en deze intimidaties voor de immer aanwezige CNRP aanhangers in en rond het gebouw, die er zelfs de nacht doorbrengen, behoorlijk beangstigend moeten zijn geweest.

Ik was er nog niet uit of ik van de uitnodiging van senator Nhay Chamroeun (zie eerder artikel) om een bezoek te brengen aan Kem Sokha, gebruik ga maken, mocht ik vanuit mijn werkplek in Phnom Penh arriveren. Deze activiteiten maakten de twijfel enkel maar groter. Ondanks al de retoriek en het machtsvertoon durfde Hun Sen het  niet aan om een inval te doen en Kem Sokha te arresteren. Wel verlegde hij zijn aandacht naar iets anders.

Intimidaties van kritische kranten

Er waren in 2016 twee Engelstalige kranten in Cambodja: The Cambodian Daily en The Phnom Post. Beide konden tot nu toe redelijk ongecensureerd alles schrijven wat ze wilden, aangezien deze kranten enkel  door de “buitenlandse expats” en de “kritische hoogopgeleiden” werden gelezen en eigenlijk geen bedreiging vormen voor de premier. Ik haalde er veel van mijn kennis vandaan.

In een nieuw decreet kregen alle media te horen dat het spreken en schrijven over Mr. Hun Sen vervangen moest worden door Samdech Hun Sen. Deze titel “Samdech” betekent zoveel als “The greatest”. Aangezien deze titel een aantal jaren geleden door de Koning was verleend, is het een belediging als er gewoon over Mr. Hun Sen wordt geschreven en gepraat. Voor de staatstelevisie en de kranten die in handen zijn van de “regeringspartij” is deze oekaze uiteraard geen enkel probleem.

Er zou gemonitord gaan worden hoe deze onafhankelijke en “kritische” kranten hiermee om zouden  gaan en als deze titel niet ingevoerd ging worden, kon als uiterste maatregel hun licentie ingetrokken worden. Tevens werd één van beide kranten op de vingers getikt, omdat ze een speech van Hun Sen onjuist hadden weergegeven en werd de krant te kennen gegeven maar geen speeches meer op te nemen in de berichtgeving. Er werden dus niet alleen stokken gezocht om de oppositiepartij te slaan…..

Een Cambodjaanse analist, Ou Virak, genaamd, is ondervraagd over de uitlatingen die hij gedaan had tijdens een radio interview voor Radio Free Asia. De CPP, inderdaad de partij van Samdach Hun Sen, dreigde met een claim van $100.000 wegens smaad, aangezien de eer van de partij was aangetast door zijn uitlatingen.

Heel langzaam begon er ook een strop om “het kleine beetje persvrijheid dat er nog over was” gelegd te worden en kreeg ik het idee dat er een legitimatie gezocht ging worden om  beide kranten en Radio Free Asia de nek om te draaien.

Internationale ontwikkelingen

Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja11, Kranten,
Hoe lang zullen beide, kritische, Engelstalige kranten The Cambodia Daily en Ihe Phnom Penh Post nog te verkrijgen zijn, nu ze actief gevolgd gaan worden door de overheid?

De EU en Amerika hadden inmiddels alle ontwikkelingsgelden aan Cambodja bevroren, gezien de ontwikkelingen van de laatste maanden en eisten dat er verbeteringen zouden optreden ten aanzien van de mensenrechten. Hun Sen antwoordde hierop dat hij zijn vrienden wel ergens anders zou gaan zoeken en hierbij doelde hij met name op China en Rusland.

Landen die het met de mensenrechten ook niet zo nauw nemen. Dit legde tegelijkertijd het duivelse dilemma bloot, waarvoor zowel EU als Amerika stonden. Hoe meer kritiek deze zouden leveren, des te harder zou dit land richting China en Rusland “afglijden”.

Deze landen stellen geen “lastige” vragen over de mensenrechten en stellen er al helemaal geen eisen aan. Mocht Cambodja in de armen van deze landen belanden, zal de repressie nog verder toenemen.

Sinterklaascadeau van Koning aan oppositieleider Kem Sokha

Daar stond dan opeens Kem Sokha op 8 december in het parlement, handenschuddend met Hun Sen, die een aantal maanden ervoor gedreigd had hem  levenslang op te gaan sluiten. Sinds half mei zat deze oppositieleider verscholen in zijn hoofdkwartier en nu zag ik hem in volle glorie terug in het Parlement. Vol verbazing keek ik naar de foto, waarop dit tafereel was vastgelegd. Kingdom of Wonder, had zijn naam weer eens helemaal waargemaakt………

Drie dagen eerder, op 5 december, had Koning Norodom Sihamoni oppositieleider Kem Sokha, volkomen onverwachts voor de buitenwereld, als een waar Sinterklaascadeau, een generaal pardon verleend, uiteraard nadat Hun Sen het groene licht had gegeven.

Het betaalde wisselgeld

Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja11, Kem Sokha,
Na ruim een half jaar ondergedoken gezeten te hebben in het hoofdkantoor van zijn partij, heeft Kem Sokha tot ieders verrassing weer zitting genomen in het parlement. Hier schudt hij beleefd de hand van (rechts) rivaal Hun Sen.
(foto Cambodia Daily)

Er bleek wel een addertje onder het gras te zitten. Kem Sokha, kwam namelijk terug als enige leider van “de minderheidsgroep”, een woord dat de regeringspartij steevast in de mond nam als ze het heeft over de oppositiepartij CNRP. En oppositieleider nummer 1 Sam Rainsy? Die werd uitgegumd. Hij was geen gesprekspartner meer en werd uit het parlement verbannen, omdat er een gevangenisstraf boven zijn hoofd hing, mocht hij ooit terugkeren. Kortom, hij kreeg het etiket persona non grata en zou nimmer meer toegelaten worden in Cambodja, zo had hij kort ervoor te horen gekregen.

Door nu Kem Sokha te promoveren tot eerste man en woordvoerder van de “minderheidsgroep” te maken, trachtte Hun Sen beide oppositieleiders uiteen te drijven, zo was de algemene mening. Of dit zou lukken zou afhangen van hoe Kem Sokha met zijn nieuwe rol om zou gaan en hoe Sam Rainsy hierop zou reageren.

In het verleden had Hun Sen laten zien het “verdeel en heers spelletje” goed te beheersen en het was de grote vraag of het hem opnieuw zou gaan lukken. En mocht Ken Sokha voor de verkiezingen te sterk worden? Dan kon altijd de oude aanklacht weer boven tafel gehaald wordt, of anders zou er vast wel iets gevonden worden om hem te vervolgen. Daar was ik inmiddels wel van overtuigd geraakt.

Een leider van de commune die toevallig op 5 december veroordeeld was tot 5 jaar gevangenisstraf, omdat hij de moeder van de prostitué, uit de zaak Sohka, 500 dollar gegeven zou hebben, is 3 dagen later “generaal pardon” verleend en onmiddellijk op vrije voeten gesteld. Ja, zo verrassend is hier de “rechtsgang”, die geregisseerd wordt door de leider van het land.

Het nieuwe jaar 2017 ging dus in met Kem Sokha opnieuw in de senaatsbanken. Hoe zou dat verkiezingsjaar voor hem verlopen en zou hij de zittingstermijn uitzitten?

Wordt vervolgd: Verrassende reactie verbannen oppositieleider op “promotie”  Kem Sokha en ontmanteling oppositiepartij wordt ingezet

Eerder op Trefpunt: Een schaamteloze doofpot
Marcel Gerritse
Over Marcel Gerritse 31 Artikelen
Marcel Gerritse heeft tweemaal anderhalf jaar in Cambodja gewerkt in een onderwijsproject van UNICEF en is uitgezonden door VSO (Volunteer Service Overseas). Zijn eerste standplaats was Kampong Thom (juni 2013 t/m dec 2014) en zijn tweede plaatsing was in de nieuwe provincie Tboung Khmum (mei 2016 t/m dec 2017). Toevallig arriveerde hij net voor de vrije verkiezingen in 2013 en heeft het land vanaf die tijd zien “afglijden” naar een staat waarin de regeringspartij alle zetels wist te bemachtigen bij de verkiezingen in 2018, door de oppositie stap voor stap te ontmantelen. Marcel heeft op www.marcelgerritse.waarbenjij.nu zijn wetenswaardigheden geplaatst. Op gezette tijden zal hij in Trefpunt Azië een artikel plaatsen over zijn arbeidsverleden in Cambodja.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*