Politieke ontwikkeling Cambodja van 2013 tot heden (8)


Familie van Hun Sen heeft alle touwtjes in handen

Eind juni 2016 verscheen in één van beide Engelstalige kranten een artikel, waarbij de betrokkenheid van de 5 kinderen en schoonfamilie van Hun Sen in zo’n 114 bedrijven, die toonaangevend zijn in dit land, werd “onthuld”. Tevens werd er bij vermeld dat dit nog maar een topje van de ijsberg zou zijn. De zelfverrijking die hiermee gepaard gaat, moet gigantisch zijn en er werd gesproken over honderden miljoenen. Premier Hun Sen reageerde als door een wesp gestoken en sprak van een “samenzwering”, terwijl de krant zich enkel zegt te baseren op de “officiële” stukken, waarin deze zaken zwart op wit staan en voor iedereen toegankelijk zijn

Kort hierna verscheen als antwoord op deze aantijgingen op de website van de regeringsgezinde krant genaamd “Fresh News”, een onfrisse cartoon waarbij een vrouw, die de vredelievende bedoelingen van Hun Sen voorstelt, met het hoofd op het hakblok ligt en 3 personen, de beide Engelstalige kranten en een NGO, die de corruptie aanpakt, zich gereedmaken om het hoofd van de “vredelievende” vrouw af te hakken. Onfris en smakeloos omdat exact dezelfde cartoon in 1943 in het Naziblad “Der Sturmer” gestaan heeft. Hierbij zijn het de Amerikaanse President Rooseveld, de Britse Premier Churchill en Sovjet dictator Stalin, die voornemens zijn om “de Vrede, die Hitler voor moest stellen” het hoofd af te hakken. De plaatsing op de website en in de krant was op 9 juli, ironisch en bijna profetisch, want een dag later zou een landelijk bekende criticus van Hun Sen daadwerkelijk vermoord worden…..

Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja8, Famillie van Hun Sen

Kem Ley, politiek analist, vermoord; schok gaat door Cambodja

In het land met het hoogste percentage aan ontbossing in de wereld, met een derde plaats op de lijst van landen met “moderne slavernij”, waar positie en geld boven het rechtssysteem staan, waar alle televisiekanalen in handen zijn van partijaanhangers van de premier, is op 10 juli in koelen bloede de politieke analist Kem Ley, die Hun Sen vaak als mikpunt van zijn spot gebruikte, vermoord op 45-jarige leeftijd, terwijl hij op de vroege ochtend koffie aan het drinken was bij een tankstation. De dader was heel snel gevonden en deze verklaarde dat hij 3.000 dollar schuld had bij deze analist en daarom tot deze moord kwam. De familie verklaarde dat ze arm zijn en dat ze nooit van zijn leven in het bezit geweest zijn van 3.000 dollar…… Bijna niemand gelooft dit motief en deze laffe aanslag wordt algemeen gezien als een politieke moord, waarbij de ware schuldige nimmer gevonden zal worden. Tevens werd er een verband gelegd tussen het artikel over de zelfverrijking van de familie Hun Sen, waarbij ook Kem Ley betrokken was, en deze laffe moord.

De begrafenis van deze politieke analist was op zondag 24 juli en bracht meer dan 1 miljoen mensen op de been, die in een indrukwekkende stoet de laatste eer aan hem brachten. Tegelijkertijd was dit een massaal protest tegen de dictatuur van Hun Sen, die zelf tot op heden niet met één woord gerept heeft over deze moord. Ook heeft geen van de talloze tv-zenders maar enige aandacht aan deze imposante begrafenis gewijd.

Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja8,
Ondanks het verbod op demonstreren, moest de regering tandenknarsend toezien dat meer dan 1 miljoen sympathisanten in een lange stille stoet Kem Ley begeleidden naar zijn laatste rustplaats. (foto Cambodia Daily)
Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja8, Familie van Hun Sen
Indrukwekkend: onafzienbaar de mensenmassa, die Kem Ley de laatste eer wilde bewijzen en tegelijkertijd uiting gaf aan het protest tegen het corrupte regime. Werd met Kem Ley tegelijkertijd het laatste restje democratie begraven? (foto Cambodia Daily)

Een ieder die op Facebook twijfelde aan de versie van de regering en de regering of Hun Sen in verband bracht met deze moord, werd opgepakt, vervolgd en kon na een “snelrechtprocedure” een gevangenisstraf van minimaal 1 jaar tegemoet zien. Regelmatig stonden er na de moord aangeklaagden geboeid in de beide Engelstalige kranten.

De vrouw van Kem Ley, die in verwachting was en haar 4 minderjarige zonen ontvluchtten het land en vroegen politiek asiel aan in Australië. Drie maanden na de moord op haar echtgenoot, baarde zij haar 5e zoon en deze kreeg de naam Kem Ley Virak, zodat de naam van zijn vader blijft voortbestaan.

10 juli 2020: Politie belet herdenking Kem Ley

Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja8, Familie van Hun Sen
Een kleine groep, bestaande uit monniken en jonge activisten was naar het tankstation getrokken om de moord, die daar plaatsvond op Kem Ley 4 jaar geleden, te herdenken. Zo’n 50 agenten beletten hen de weg en duwden ze terug de straat op, alwaar de monniken hun gebeden uitspraken. Eén persoon die een t-shirt met de beeltenis van Kem Ley droeg, werd voor ondervraging meegenomen naar het politiebureau. Hij is later die dag vrijgelaten. (foto Voice of America)

De internationale wereld werd wakker

Inmiddels begon het internationaal door te dringen, dat er zorgwekkende ontwikkelingen waren in dit land. De EU heeft op 9 juni 2016 besloten om de $465 miljoen “hulp” tot het jaar 2020 te bevriezen, omdat geconstateerd werd dat de regering van Hun Sen de mensenrechten schendt en de vrijheid van meningsuiting grof onderdrukt. De Spaanse afgevaardigde in de EU zei het iets minder diplomatiek: “We doen daar zaken met gangsters”. Ik zal u de reactie van een regeringswoordvoerder maar onthouden.

Kem Sokha is terecht en krijgt menselijk schild

Kem Sokha, de 2e oppositieleider, die een tijdje verdwenen leek van de aardbodem, liet een paar weken voor bovenstaande moord van zich horen. Hij had zich verschanst in het hoofdkantoor van zijn partij, de CNRP, in Phnom Penh. Hij was daar niet alleen. Veel partijgenoten hadden, als een menselijk schild, plaatsgenomen in en voor het gebouw en verbleven daar dag en nacht. Hun Sen durfde hem niet te arresteren en het bleef enkel bij verbaal geweld met o.a. de volgende teksten: “Als jij (Kem Sokha) niet naar de gevangenis komt, komt de gevangenis wel naar jou toe” of “Jij zult de rest van je leven in de gevangenis doorbrengen”. Deze teksten, uitgesproken door de premier himself, gaven gelijk aan op welke wijze het “rechtssysteem” in Cambodja in elkaar steekt.

Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja8, Oppositie
Op 3 juli bezocht ik het hoofdkwartier van de CNRP en zaten deze aanhangers als een menselijk schild voor de ingang. Helaas kreeg ik geen toegang tot Kem Sokha, omdat hij in vergadering zat met
partijleden uit het Parlement.
Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja8, Oppositie
Inderdaad, aan het nummerbord te zien van deze auto voor het gebouw, verbleven er members of the Assembly binnen. Hun Sen had al meermalen verkondigd dat de oppositieleden de auto’s maar in moeten leveren, indien ze voor dit soort doeleinden gebruikt werden. Ook bij de boycot van het Parlement door de oppositie klonk hetzelfde dreigement aangevuld met de dreiging om hun inkomens niet uit te keren, aangezien ze er toch niet voor werkten.
Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja 8, Hun Sen, Oppositie
Het gaat er ontspannen aan toe. Nummer 7 is de aanduiding voor de partij, aangezien dit het lijstnummer was bij de verkiezingen.
Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja 8, Familie van Hun Sen, Oppositie,
De aanhangers voor de nacht leggen zich te rusten. Op deze wijze wordt Kem Sokha dag en nacht beschermd. (foto Cambodia Daily)
Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja 8, Hoofdkwartier oppositie,
Hoofdkantoor van de oppositiepartij CNRP, waarin Ken Sokha zich schuilhoudt. In totaal zou hij er een half jaar ondergedoken verblijven.
Marcel Gerritse, Geschiedenis Cambodja 8, Familie van Hun Sen
En Hun Sen? Hij probeert op 2 juli 2016 zijn populariteit te vergroten, door verkleed als speler van het nationale team, de wedstrijd aan te kondigen van datzelfde nationale team. Dankzij zijn inspanningen, een lifestream op Facebook, kunnen alle Cambodjanen getuige zijn van deze wedstrijd. Hierbij moest ik denken aan de woorden van de Romeinse dichter Juvenalis: Het volk tevreden houden met brood en spelen.
Wordt vervolgd: Vroege verkiezingskoorts in Cambodja en wederom een verrassende ontmoeting.

Eerder op Trefpunt: Deel 7, fluwelen handschoenen van Hun Sun


Marcel Gerritse
Over Marcel Gerritse 31 Artikelen
Marcel Gerritse heeft tweemaal anderhalf jaar in Cambodja gewerkt in een onderwijsproject van UNICEF en is uitgezonden door VSO (Volunteer Service Overseas). Zijn eerste standplaats was Kampong Thom (juni 2013 t/m dec 2014) en zijn tweede plaatsing was in de nieuwe provincie Tboung Khmum (mei 2016 t/m dec 2017). Toevallig arriveerde hij net voor de vrije verkiezingen in 2013 en heeft het land vanaf die tijd zien “afglijden” naar een staat waarin de regeringspartij alle zetels wist te bemachtigen bij de verkiezingen in 2018, door de oppositie stap voor stap te ontmantelen. Marcel heeft op www.marcelgerritse.waarbenjij.nu zijn wetenswaardigheden geplaatst. Op gezette tijden zal hij in Trefpunt Azië een artikel plaatsen over zijn arbeidsverleden in Cambodja.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*