Familie van Hun Sen heeft alle touwtjes in handen
Eind juni 2016 verscheen in één van beide Engelstalige kranten een artikel, waarbij de betrokkenheid van de 5 kinderen en schoonfamilie van Hun Sen in zo’n 114 bedrijven, die toonaangevend zijn in dit land, werd “onthuld”. Tevens werd er bij vermeld dat dit nog maar een topje van de ijsberg zou zijn. De zelfverrijking die hiermee gepaard gaat, moet gigantisch zijn en er werd gesproken over honderden miljoenen. Premier Hun Sen reageerde als door een wesp gestoken en sprak van een “samenzwering”, terwijl de krant zich enkel zegt te baseren op de “officiële” stukken, waarin deze zaken zwart op wit staan en voor iedereen toegankelijk zijn
Kort hierna verscheen als antwoord op deze aantijgingen op de website van de regeringsgezinde krant genaamd “Fresh News”, een onfrisse cartoon waarbij een vrouw, die de vredelievende bedoelingen van Hun Sen voorstelt, met het hoofd op het hakblok ligt en 3 personen, de beide Engelstalige kranten en een NGO, die de corruptie aanpakt, zich gereedmaken om het hoofd van de “vredelievende” vrouw af te hakken. Onfris en smakeloos omdat exact dezelfde cartoon in 1943 in het Naziblad “Der Sturmer” gestaan heeft. Hierbij zijn het de Amerikaanse President Rooseveld, de Britse Premier Churchill en Sovjet dictator Stalin, die voornemens zijn om “de Vrede, die Hitler voor moest stellen” het hoofd af te hakken. De plaatsing op de website en in de krant was op 9 juli, ironisch en bijna profetisch, want een dag later zou een landelijk bekende criticus van Hun Sen daadwerkelijk vermoord worden…..
Kem Ley, politiek analist, vermoord; schok gaat door Cambodja
In het land met het hoogste percentage aan ontbossing in de wereld, met een derde plaats op de lijst van landen met “moderne slavernij”, waar positie en geld boven het rechtssysteem staan, waar alle televisiekanalen in handen zijn van partijaanhangers van de premier, is op 10 juli in koelen bloede de politieke analist Kem Ley, die Hun Sen vaak als mikpunt van zijn spot gebruikte, vermoord op 45-jarige leeftijd, terwijl hij op de vroege ochtend koffie aan het drinken was bij een tankstation. De dader was heel snel gevonden en deze verklaarde dat hij 3.000 dollar schuld had bij deze analist en daarom tot deze moord kwam. De familie verklaarde dat ze arm zijn en dat ze nooit van zijn leven in het bezit geweest zijn van 3.000 dollar…… Bijna niemand gelooft dit motief en deze laffe aanslag wordt algemeen gezien als een politieke moord, waarbij de ware schuldige nimmer gevonden zal worden. Tevens werd er een verband gelegd tussen het artikel over de zelfverrijking van de familie Hun Sen, waarbij ook Kem Ley betrokken was, en deze laffe moord.
De begrafenis van deze politieke analist was op zondag 24 juli en bracht meer dan 1 miljoen mensen op de been, die in een indrukwekkende stoet de laatste eer aan hem brachten. Tegelijkertijd was dit een massaal protest tegen de dictatuur van Hun Sen, die zelf tot op heden niet met één woord gerept heeft over deze moord. Ook heeft geen van de talloze tv-zenders maar enige aandacht aan deze imposante begrafenis gewijd.


Een ieder die op Facebook twijfelde aan de versie van de regering en de regering of Hun Sen in verband bracht met deze moord, werd opgepakt, vervolgd en kon na een “snelrechtprocedure” een gevangenisstraf van minimaal 1 jaar tegemoet zien. Regelmatig stonden er na de moord aangeklaagden geboeid in de beide Engelstalige kranten.
De vrouw van Kem Ley, die in verwachting was en haar 4 minderjarige zonen ontvluchtten het land en vroegen politiek asiel aan in Australië. Drie maanden na de moord op haar echtgenoot, baarde zij haar 5e zoon en deze kreeg de naam Kem Ley Virak, zodat de naam van zijn vader blijft voortbestaan.
10 juli 2020: Politie belet herdenking Kem Ley

De internationale wereld werd wakker
Inmiddels begon het internationaal door te dringen, dat er zorgwekkende ontwikkelingen waren in dit land. De EU heeft op 9 juni 2016 besloten om de $465 miljoen “hulp” tot het jaar 2020 te bevriezen, omdat geconstateerd werd dat de regering van Hun Sen de mensenrechten schendt en de vrijheid van meningsuiting grof onderdrukt. De Spaanse afgevaardigde in de EU zei het iets minder diplomatiek: “We doen daar zaken met gangsters”. Ik zal u de reactie van een regeringswoordvoerder maar onthouden.
Kem Sokha is terecht en krijgt menselijk schild
Kem Sokha, de 2e oppositieleider, die een tijdje verdwenen leek van de aardbodem, liet een paar weken voor bovenstaande moord van zich horen. Hij had zich verschanst in het hoofdkantoor van zijn partij, de CNRP, in Phnom Penh. Hij was daar niet alleen. Veel partijgenoten hadden, als een menselijk schild, plaatsgenomen in en voor het gebouw en verbleven daar dag en nacht. Hun Sen durfde hem niet te arresteren en het bleef enkel bij verbaal geweld met o.a. de volgende teksten: “Als jij (Kem Sokha) niet naar de gevangenis komt, komt de gevangenis wel naar jou toe” of “Jij zult de rest van je leven in de gevangenis doorbrengen”. Deze teksten, uitgesproken door de premier himself, gaven gelijk aan op welke wijze het “rechtssysteem” in Cambodja in elkaar steekt.

partijleden uit het Parlement.





Wordt vervolgd: Vroege verkiezingskoorts in Cambodja en wederom een verrassende ontmoeting.
Eerder op Trefpunt: Deel 7, fluwelen handschoenen van Hun Sun
Geef als eerste een reactie